32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju: Prisustvuju Vučević i Porfirije


Vesti

Politika

32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju: Prisustvuju Vučević i Porfirije

U Bratuncu će danas biti obeležena 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Patrijarh Porfirije

Obeležavanju godišnjice stradanja Srba u Srednjem Podrinju prisustvovaće i premijer Srbije Miloš Vučević i zvaničnici Republike Srpske.

Za zločin nad Srbima u srednjem Podrinju do danas niko nije odgovarao. Fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, sinoć su postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području, prenela je Srna.

Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dve opštine.

Patrijarh Porfirije služi svetu liturgiju

Patrijarh srpski Porfirije služiće u Bratuncu svetu liturgiju i pomen Srbima stradalim pre 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju. Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su deo liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su pre više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

Predsednik Vlade Miloš Vučević prisustvovaće u Bratunačkom hramu Svetoj arhijerejskoj liturgiji koju će služiti patrijarh srpski Porfirije, a zatim i litiji od hrama Uspenija Presvete Bogorodice do groblja u Bratuncu, saopštila je Vlada Srbije.

Vučević će nakon toga položiti vence na vojničkom groblju na Spomen krstu i obratiti se građanima.



Izvor

Related posts

Vučić se oglasio nakon sednice Vlade: Ovo su bile glavne teme

MINISTAR GAŠIĆ ČESTITAO PRIPADNICIMA VOJSKE SRBIJE: „Vi ste ponos otadžbine“

Počela sednica Vlade Srbije i sednica Štaba za vanredne situacije: Na dnevnom redu odluka o vraćanju obaveznog vojnog roka