Home Politika Godišnjica slučaja Banjska – Sutra prvo ročište u Banjskoj, Euleks ignoriše Beograd

Godišnjica slučaja Banjska – Sutra prvo ročište u Banjskoj, Euleks ignoriše Beograd

by euronet063


Tužilac u Prištini u slučaju Banjska Naim Abazi tvrdi da su optuženi imali različite uloge „od organizovanja i usmeravanja terorističkih aktivnosti do finansiranja i pranja novca“.

Blic preporučuje

Među 45 osoba koje se optužuju da su bile deo „terorističke grupe“, su i Milan Radoičić „u svojstvu rukovodioca“, kao i trojica uhapšenih neposredno posle sukoba: Dušan Maksimović, Blagoje Spasojević i Vladimir Tolić, koji su već godinu u pritvoru na Kosovu.

U sukobu u Banjskoj ubijena su trojica Srba

Foto: Oliver Bunić / Ringier

U sukobu u Banjskoj ubijena su trojica Srba

Prvo ročište sutra u Prištini

Prvo ročište zakazano je za sutra u Osnovnom sudu u Prištini, međutim advokat Miloš Delević koji zastupa Tolića kaže za Kosovo onlajn da advokatski tim nema uslove da održi ročište.

Najverovatnije ćemo tražiti odlaganje pripremnog ročišta kako bismo se upoznali sa spisima predmeta i kako bismo mogli da pravno savetujemo svoje klijente. Ono što mogu da kažem je da je Vladimir Tolić optužen za dva teška krivična dela. Prva tačka optužnice se odnosi na izvršenje terorističkog dela, dok se druga odnosi na teško delo protiv ustavnog poretka Kosova. Moraćemo da proučimo spise predmeta i nakon toga ćemo se izjasniti o ovoj optužnici – naveo je Delević.

Ranjeni Tolić uskoro će hodati bez štaka?

Što se tiče zdravstvenog stanja Tolića, kojem je operisana noga zbog povrede koju je zadobio prilikom sukoba u Banjskoj, Delević kaže da je druga intervencija bila uspešna.

On je teško ranjen pre godinu dana. Imao je dve operacije. Druga operacija je bila uspešna. Zadovoljni smo i verujemo da će uskoro hodati bez štaka – kaže Tolićev advokat.

Radoičić preuzeo odgovornost na sebe

Milan Radoičić, podsetimo, preuzeo je na sebe odgovornost za dešavanja u Banjskoj i on je saslušan prošlog oktobra u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

Milan Radoičić

Foto: str / Tanjug

Milan Radoičić

Odmah posle sukoba 24. septembra prošle godine pravni stručnjaci iz Beograda, naime, isticali su da su sa stanovišta važećeg prava Srbije, jedino državni organi Srbije nadležni za ovaj slučaj jer je prema Ustavu Srbije reč o delu teritorije Srbije.

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv 45 osoba

Po objavljivanju informacije da je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv 45 osobe (11. septembra 2024), glavni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izjavio je da sa stanovišta pravnog poretka Republike Srbije optužnica Specijalnog tužilaštva institucija u Prištini nema nikakav značaj.

Dokle je stigla istraga Beograda?

Kako je za Kosovo onlajn rečeno iz Službe za saradnju sa medijima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu, istraga protiv Milana Radoičića je u toku i po njenom okončanju javnost će biti obaveštena o javnotužilačkoj odluci. Radoičić, navode, ima status osumnjičenog.

Više javno tužilaštvo

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

Više javno tužilaštvo

Naredbom o sprovođenju istrage na teret mu se stavlja da je sa drugim NN licima izvršio tri krivična dela: Udruživanje radi vršenja krivičnih dela, Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet vatrenog oružja i eksplozivnih materija i Teška dela protiv opšte sigurnosti. U okviru istrage, u saradnji sa drugim državnim organima, utvrđuju se sve činjenice i okolnosti u vezi sa kritičnim događajem u Banjskoj 24. septembra 2023. godine, kao i navodi osumnjičenog koje je izneo tokom saslušanja u VJT u Beogradu – navodi se u odgovoru tužilaštva našem portalu.

Kako ističu, preko Ministarstva pravde Srbije tužilaštvo se obratilo Euleksu i zatražilo da mu se dostavi kompletna dokumentacija koja se tiče događaja od 24. septembra 2023. u mestu Banjska, ali od Euleksa nije stigao nikakav odgovor.

U cilju pružanja pravne pomoći zatraženo je dostavljanje zapisnika o uviđaju, fotodokumentacije, obdukcionih zapisnika svih preminulih lica, lekarski izveštaji svih povređenih. Traženi su i zapisnici o veštačenju oružja i municije i eksplozivnih naprava, kao i zapisnici o saslušanju okrivljenih i ispitivanju svedoka. Dokumentacija do danas nije dostavljena tužilaštvu, niti je stigao bilo kakav odgovor od strane Euleksa – navela je Služba za saradnju sa medijima Višeg javnog tužilaštva u Beogradu.

Može li sud u Prištini u slučaju Banjska da sudi u odsustvu?

Otkako je saopšteno da je Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo optužnicu protiv 45 osoba, počele su i spekulacije na temu da li se optuženima u ovom slučaju, koji nisu dostupni kosovskom pravosuđu, može suditi u odsustvu.

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja koji je juče boravio u Banjskoj o tome je dao svoje mišljenje.

Dželjaj Svečlja kaže da se optuženima u slučaju Banjska može suditi u odsustvu

Foto: Youtube / screenshot

Dželjaj Svečlja kaže da se optuženima u slučaju Banjska može suditi u odsustvu

Uvek, na osnovu zakona, postoje mogućnosti da se nekome sudi u odsustvu, a u zavisnosti od odluke Suda, slučaj će ići dalje – rekao je Svečlja.

Prema oceni nekadašnjeg sudije Višeg suda u Kosovskoj Mitrovici Nikole Kabašića, međutim, suđenje u odsustvu u slučaju Banjske – nije moguće.

Okrivljenima može da se sudi u odsustvu samo u dva slučaja

Kako Kabašić ističe za Kosovo onlajn, Zakon o krivičnom postupku Kosova članom 303 predviđa da okrivljenima koji nisu dostupni pravosudnim organima može da se sudi u odsustvu samo u dva slučaja.

„Prvi je ukoliko se pripremno ročište pred sudom održalo i na njemu se okrivljeni pojavio i izjasnio o krivici i ukoliko je javno saopšteno kada će se održati glavni pretres u pristupu okrivljenoga, što je on razumeo, a nije se odazvao pozivu. Drugi slučaj je kada je okrivljeni već prisustvovao na nekoliko glavnih pretresa koji su se odlagali i poznato mu je kada će se održati termin sledećeg glavnog pretresa, ali se na njega ne odazove. Ako ima svog branioca, sud može suditi u odsustvu, s tim što moraju da budu ispunjeni još neki uslovi – da sud preduzme razumne napore da dođe do okrivljenog da mu se dostave sudski pozivi, da je raspisao nalog za privođenje… U tim slučajevima sud će održati posebnu sednicu na kojoj će se odlučivati da li postoje uslovi za suđenje u odsustvu. To je da ne bi nastupila zastarelost ukoliko ima više okrivljenih u nekom krivičnom postupku ili je tužilac zauzet na jednom ili više suđenja pa ne može da pristupi – objašnjava Kabašić.

Za koja krivična dela može da se sudi u odsustvu?

Ono što Kabašić ističe kao posebno važno je to što je Zakon o krivičnom postupku odredio tačno za koja krivična dela može da se sudi u odsustvu, a da nisu ispunjeni uslovi o prisustvovanju jednoj ili više sudskih sednica.

To je definisano članom 104 Krivičnog zakonika Kosova gde se kaže da za krivična dela izvršena protiv čovečnosti, krivična dela genocida, ratnih zločina ili za teško ubistvo ili ostala krivična dela koja su predviđena međunarodnim konvencijama, nema potrebe da se ispune ovi prethodni uslovi i da će biti dovoljno samo da sud predoči da je preduzeo razumne napore da dođe do okrivljenog. Tada se može suditi. Krivična dela koja se stavljaju okrivljenima na teret ovom optužnicom (u slučaju Banjske) – terorizam, izvršenje terorizma, organizovanje terorističkih grupe, pranje novca, finansiranje terorističkih grupa, ne potpadaju pod član 104 i tu ne može biti suđenja u odsustvu – izričit je Kabašić.

.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

On, međutim, ukazuje na mogućnost da se ovaj postupak razdvoji, jer se tri osobe sa optužnice već nalaze u pritvoru.

Postoji zakonska mogućnost da sud razdvoji postupak u odnosu na njih i 42 osobe koje trenutno nisu dostupne pravosudnim vlastima Kosova. Očekujem da se za njih postupak odvoji i da će se čekati potrebni uslovi, da oni eventualno prime pozive ili da se na neki drugi način dođe do njih. Ne sumnjam da je za njima već raspisana poternica i da je preko Unmika dostavljena Interpolu – kaže Kabašić.

Istragu vodi i Više javno tužilaštvo

Imajući u vidu da istragu o incidentu u Banjskoj vodi i Više javno tužilaštvo u Beogradu, na pitanje kako na taj postupak gleda Evropska unija, Kabašić kaže da je EU “primila k znanju” da se vodi paralelna istraga oko rasvetljavanja svih detalja vezanih za slučaj Banjska i da čekaju njene rezultate i rezultate eventualnog postupka koji će se voditi u Srbiji.

Što se tiče nesaradnje i nepostupanja po zahtevu i po zamolnici Tužilaštva iz Srbije da im se dostave dokazi koje poseduje pravosuđe Kosova, stav EU je jasan, to je Petar Stano, portparol EU, rekao krajem juna na konferenciji za štampu – da je sasvim jasno da je Kosovo nadležno za vođenje sudskog postupka u slučaju Banjska, s obzirom na to da se, kako oni kažu, krivično delo desilo na teritoriji Kosova. Što se tiče EU i Zapada, oni su jasno zauzeli svoj politički stav i rekli da je tu reč o terorizmu, o terorističkom aktu i traže da da svi odgovorni za taj akt budu privedeni pravdi i da im se pravično sudi. Kada je podignuta optužnica u Prištini, i EU i SAD su rekli da pozdravljaju optužnicu. Znači, EU se ponaša u skladu sa svojom politikom, oni podržavaju nezavisnost Kosova i podržavaju Kosovo u svemu od početka, od samih događaja pa do podizanja optužnice, a kasnije, verovatno, ako bude nekih sudskih odluka, ne sumnjam da će i njih podržati – kaže Kabašić.

(Kosovo online)



Izvor

You may also like