Home Politika Slučaj Banjska: Kako žive Srbi godinu dana kasnije

Slučaj Banjska: Kako žive Srbi godinu dana kasnije

by euronet063


Vesti

Politika

Slučaj Banjska: Kako žive Srbi godinu dana kasnije

  • Godinu dana od sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova
  • Rajska banja, poznata po izvorima lekovite vode, zatvorena je nakon prošlogodišnjih dešavanja

Danas je godinu dana od sukoba grupe Srba i kosovske policije u selu Banjska na severu Kosova. U oružanom sukobu stradala su trojica Srba i policajac albanske nacionalnosti. Nekoliko dana kasnije, krajem septembra, Milan Radojičić priznao je da je lično organizovao napad u Banjskoj i tada je podneo ostavku na funkciju potpredsednika Srpske liste. U Beogradu je istraga u toku, dok je Priština nedavno podigla optužnicu protiv njega i još 44 osobe. Iza svih tih procesa su ljudi, meštani Banjske i njihovi životi. Sa njima je jedan dan provela naša reporterka Tatjana Slavić.

.

Foto: Ustupljene fotografije

.

Za selo Banjska koje se nalazi kod Zvečana, prošlog septembra čula je čitava Srbija kada je došlo do oruženog sukoba između lokalnih Srba i kosovske policije. Raskrsnica na ulazu u selo dobro će biti upamćena. Svi prilazi kao ovom selu bili su danima blokirani jakim policijskim snagama, a meštani Banjske su, samo uz dozvolu kosovske policije, mogli da uđu ili napuste selo. Nakon 365 dana, tragova oruženih sukoba nema. Ostala su sećanja i tišina.

Blic preporučuje

Nije bilo svejedno, pogotovo deca tu kad čuju rafale tamo po okolnim brdima, nije pucano u kuće, ili u selo, što bi rekli, u narod, ali nije svejedno kad se čuje. Te pucnjave, dešavanja neka, i stari i mlađi to osećaju, na svojoj koži – kaže Radoslav Marković, meštanin Banjske.

„To se ne zaboravlja lako“

Nisu svi meštani Banjske, uglavnom zbog bezbednostnih razloga, raspoloženi da govore za kamere, ali nam u neposrednom razgovoru kažu:

To se ne zaboravlja lako. Drugo, imate ovde 70% momaka koji nisu služili vojsku uopšte. Ne znaju ni šta je pucnjava, ne znaju ništa. I njima će to da ostane u vrlo neprijatnom sećanju – kaže meštanin.

.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Nadaleko poznat po izvorima lekovite vode, Zdravstveno – rekreativni centar Rajska banja, koji je privlačio pažnju turista iz čitavog regiona, zatvoren je nakon prošlogodišnjih dešavanja. Samim tim ugašena su i mnoga radna mesta. Blindirano vozilo specijalnih jedinica stacionirano je pored ovog kompleksa, zatvorena je Rajska banja, a otvorena pošta Kosova, koju takođe čuvaju specijalci.

Ostalo jedno domaćinstvo u celom selu

– Jedan procenat ljudi se odselio, mahom u Kraljevu, tamo imaju ponešto, ili kuću, ili rodbinu, i trenutno su se smestili tamo, mada će se oni vratiti. Znači, selo je opustošeno, to nema jedno domaćinstvo u celom selu. Nešto iz ekonomskih razloga, nešto iz političkih, uglavnom mladi, oni su otišli. Ako je neko ostao, to su uglavnom stariji – kaže Radoslav Marković, meštanin Banjske.

Ma svakog dana tu dođu i Kfor, i Euleks, i specijalci, i ovi što kažnjavaju, policija, saobraćajci, pa i specijalci. Svakog dana. Znači, minimum 30 od njihovih vozila prođe ovde – kaže meštanin.

Iz eparhije Raško-prizrenske saopštili su da će manastir Banjska biti zatvoren u periodu od 23. do 26. septembra, zbog, kako ističu, bezbednostnih razloga i očuvanja mira koji je u ovom trenutku potreban Manastiru.

.

Foto: Blic TV / Ringier

.



Izvor

You may also like