Home Politika Posle obaveznog vojnog roka sledi još 90 dana vežbi: Mladići dobijaju ratni raspored i proveru znanja, a evo šta to tačno znači

Posle obaveznog vojnog roka sledi još 90 dana vežbi: Mladići dobijaju ratni raspored i proveru znanja, a evo šta to tačno znači

by euronet063


Vesti

Politika

Posle obaveznog vojnog roka sledi još 90 dana vežbi: Mladići dobijaju ratni raspored i proveru znanja, a evo šta to tačno znači

  • Vojnici će nakon obaveznog vojnog roka imati još 90 dana vežbi u narednih pet godina
  • Vežbe će se održavati po 15-16 dana godišnje

Kada odsluže 75 dana obaveznog vojnog roka vojnici se neće u potpunosti odužiti državi jer je predviđeno da u narednih pet godina imaju još ukupno 90 dana vežbi u jedinici vojske u koju su raspoređeni po ratnom rasporedu. Te vežbe bi se održavale po 15-16 dana godišnje, a analitičari ih ocenjuju kao uobičajenu proveru sposobnosti i nadogradnju znanja stečenog tokom obaveznog vojnog roka.

.

Foto: Aleksandar Stanković / Ringier

.

Po završetku 75 dana svaki vojnik će biti upisan u rezervni sastav vojske. Kako će to izgledati objasnio je Milan Mojsilović, načelnik Generalštaba vojske.

Blic preporučuje

Imaćete popunjen karton sa vašim uspehom u borbenoj obuci, na osposobljavanju, sa smernicama i zapažanjima komandira, kako da nakon završetka vojnog roka se u znanju dopunjavate kroz realizaciju i učešće na vojnim vežbama koje su planirane – naveo je Mojsilović.

Potom je otkrio koliko dugo će trajati te vežbe.

Planirano je da nakon odsluženja vojnog roka, u pet narednih godina, 90 dana se provede na vojnim vežbama. To znači, otprilike 15-16 dana na godišnjem nivou – rekao je Mojsilović.

„Testiranje znanja u terenskim uslovima“

A šta će rezervisti tokom tih dvonedeljnih vojnih vežbi raditi?

Rezervisti bi trebalo nakon vojnog roka da idu još ukupno 90 dana na vojne vežbe

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Rezervisti bi trebalo nakon vojnog roka da idu još ukupno 90 dana na vojne vežbe

Vlade Radulović iz Centra za geostrateška istraživanja i terorizam kaže za „Blic“ da prava poenta vraćanja obaveznog služenja vojnog roka je da se „nakon služenja vojske stečeno osnovno znanje osvežava i nadograđuje nadograđuje kroz vojne vežbe“.

– U 75 dana svaki vojnik će proći osnovnu pešadijsku obuku, a nakon toga tokom dvonedeljnih vežbi godišnje verovatno će isprobati to znanje u terenskim uslovima, možda će se raditi i na vojno-evidencionoj specijalnosti – ocenjuje Radulović.

„Ukupno vreme neće biti dovoljno za složene borbene sisteme“

Kako kaže, ipak ne treba očekivati mnogo od tih vojnih vežbi.

I kad se uzme ukupno vreme od 75 dana osnovne obuke i još 90 dana vojnih vežbi to nije dovoljno da se vojnik osposobi za složene borbene sisteme kakav je, recimo, artiljerijski – objašnjava Radulović.

Vlade Radulović smatra da ni vojne vežbe neće biti dovoljne da se rezervista osposobi za delovanje u složenim borbenim sistemima

Foto: Tanjug

Vlade Radulović smatra da ni vojne vežbe neće biti dovoljne da se rezervista osposobi za delovanje u složenim borbenim sistemima

Naš sagovornik podseća da će svaki vojnik nakon 75 dana vojnog roka ući u rezervni sastav vojske.

Dobiće svoj ratni raspored i garnizon koji će biti blizu njegovog mesta prebivališta. To je i ideja da budete sa ljudima koji žive i rade u mestu gde ste i vi – kaže Radulović.

„Vežbe su neophodne zbog jedinica vojske“

Pozivanje na vežbe neće biti novina u vojsci.

Aleksandar Radić, vojni analitičar, navodi za „Blic“ da je pozivanje rezervista na vojne vežbe i ranije bila uobičajena praksa.

– Regruti će u 75 dana vojnog roka imati izuzetno kratku obuku nakon čega će kroz vežbe na terenu imati proveru tog stečenog znanja. Te vežbe su neophodne zbog jedinica vojske u čijem se rezervnom sastavu po ratnom rasporedu nalaze vojnici koji završe obavezno služenje vojnog roka. Tokom vežbi radi se provera njihove sposobnosti – ocenjuje Radić.

Aleksandar Radić kaže da su pozivi za vojne vežbe bili uobičajeni i u vreme JNA

Foto: screenshot

Aleksandar Radić kaže da su pozivi za vojne vežbe bili uobičajeni i u vreme JNA

Kako kaže, vojska je pozivala rezerviste i prethodnih godina iako služenje vojnog roka nije bilo obavezno.

Pozivani su, pre svega, pripadnici jedinica kritičkih specijalnosti kod kojih se najlakše gubi rutina stečenog znanja kao što su, recimo, taktičke jedinice. Da ne pominjem da su vojne vežbe bile redovne još u vreme JNA – zaključuje Radić.

Tokom vojnog roka biće i taktičke obuke

Inače, prema planu tokom obaveznog vojnog roka regruti će pored osnovne imati i nešto malo specijalističke obuke.

Planirali smo da se prvih 30 dana provede na obuci za određenu vrstu gađanja, da se prođe obuka za rukovanje ličnom i individualnom zaštitnom opremom, da se rade vežbe koje se odnose na izradu zaklona za zaštitu, sanitetska obuka, ukazivanje prve pomoći. Znači, sve je ono što se tiče individualnih sposobnosti vojnika – objasnio je Mojsilović.

Tokom vojnog roka biće i taktičke obuke

Foto: Vesna Lalić / Ringier

Tokom vojnog roka biće i taktičke obuke

Kasnije sledi složenija obuka.

Drugi mesec predviđen je za taktičku obuku – strelac, puškomitraljezac, uključujući i dopunska pešadijska gađanja: minimum dva dnevna i jedno noćno. Zatim, 15 dana, onih do 75 dana, bilo bi usmereno ka obuci u logorskim i terenskim uslovima – naveo je Mojsilović.

Tri osnovna i šest specijalističkih centara

Kako je rekao, jedan deo kontingenta bi završio „u centrima za specijalističku obuku“. U vojsci postoje tri osnovna centra za obuku i šest specijalističkih centara za obuku.

U delu koji se odnosi na regrutaciju vojnika, ukoliko ste profilisani kao vozač tenka, automatski se upućujete u centar za obuku kopnene vojske u Požarevac i tamo ćete se obučavati za vozača tenka, u okviru tih 75 dana, a ako ste profilisani za vozača motornog vozila, upućujete se u Kruševac, odnosno u Kraljevo i tamo se obučavate 75 dana za vozača motornog vozila – kazao je Mojsilović.

Načelnik generalštaba je dodao da će, primera radi, padobranci proći osnovnu obuku u centru za obuku u Valjevu.

Pročitajte i ko će služiti vojni rok kraće, a ko duže od 75 dana.

Kako će izgledati civilno služenje vojnog roka?

Pogledajte šta su majke rekle u našoj anketi – da li bi slale sinove u vojsku

Da li je poslodavac u obavezi da vas pusti na služenje vojnog roka?



Izvor

You may also like