Home Politika Miloš Vučević o rudniku Rio Tinta: Najmanje dve godina do otvaranja, treba da čujemo struku

Miloš Vučević o rudniku Rio Tinta: Najmanje dve godina do otvaranja, treba da čujemo struku

by euronet063


Vesti

Politika

Miloš Vučević o rudniku Rio Tinta: Najmanje dve godina do otvaranja, treba da čujemo struku

Vučević: Proći će najmanje dve godine pre otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji

Pre konačne odluke, saslušati stručnjaka i građane

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da ima najmanje dve godine do eventualnog otvaranja rudnika Rio Tinta u Srbiji i naglasio da je potrebno čuti struku da bi kao država i društvo doneli konačnu odluku o tom projektu.

.

Foto: MARKO ARANDJELOVIĆ / Tanjug

.

Niko ne može i da hoće, i da postoji konsenzus u društvu i da svi u državi podržavaju taj projekat, da reši to u periodu koji je kraći od dve godine – rekao je Vučević novinarima na obeležavanju godišnjice javnog preduzeća “Srbijašume“.

Blic preporučuje


„Nemam straha, nemam uopšte straha, stvarno nemam… Ako se nešto i desi, ja odoh u Nemačku“: „Blic“ u Gornjim Nedeljicama, evo kako žive meštani (VIDEO)

Na konstataciju novinara da je vlada Ane Brnabić stavila tačku na Rio Tinto i da je potom vlada ponovo “vratila u život“, i pitanje da li to znači da je država odgovorna za očigledne tenzije u društvu, on je rekao da postoji novi pravni i politički momentum, a to je odluka Ustavnog suda kojom je, kako kaže, vraćen na snagu Prostorni plan posebne namene.

On je dodao i da je zaključak Sekretarijata za zakonodavstvo, Generalnog sekretarijata Vlade Srbije i nadležnog ministarstva da je vlada nakon te odluke morala da vrati Prostorni plan posebne namene.

– Sada postoji potencijal ili eventualnost da kompanija Rio Tinto ide ponovo u sve one procese u kojima je nekada bila, da traži obim i sadržaj, da dokazuje kroz studiju uticaj na životnu sredinu, onda dalje eksploataciona polja, dug proces je pred njima – rekao je Vučević, i ocenio da će samo proces u Ministarstvu zaštite životne sredine trajati najmanje godinu dana i da će biti transparentan i javan, jer kako kaže, i treći subjekti mogu da učestvuju u toj raspravi.

Naglasio je da ne misli da se vodi ka podeli u društvu zbog te odluke i da takve teme otvaraju široko polje rasprave, da nemaju svi isti ugao gledanja i da je to karakteristično ne samo za Srbiju nego i za druge države.

– Treba da čujemo i jednu u drugu stranu, pre svega da čujemo struku koja mora da se obrati i građanima, da čuju šta kaže struka i ljudi koji su pozvani da nam kažu šta može, šta ne može, šta je bezbedno, šta je manje bezbedno, šta je plus šta minus da bismo mi kao država i društvo doneli konačnu odluku – rekao je on.

(Tanjug)



Izvor

You may also like