Home Politika Dr Dragan Milić osnovao pokret za republičke izbore PODES

Dr Dragan Milić osnovao pokret za republičke izbore PODES

by euronet063


Vesti

Politika

Dr Dragan Milić osnovao pokret za republičke izbore PODES

Osnovan je Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) u Nišu

Milić je rekao da će PODES će biti opcija na narednim republičkim izborima

Pokret za decentralizaciju Srbije (PODES) koji je osnovan u Nišu biće jedna od opcija na narednim republičkim izborima, rekao je danas dr Dragan Milić i dodao da u novom pokretu „mesta ima za sve one koji se zalažu za decentralizaciju, departizaciju i dekriminalizaciju zemlje, ali ne i za političke partije.

Dr Dragan Milić

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić

Ideja za osnivanje PODES-a nastala je nakon lokalnih izbora u Nišu, tvrdi osnivač Milić. Razlog je to što je, kako kaže, uvideo da je do promena na lokalu “nemoguće” doći bez države.

Blic preporučuje

– Primili smo na hiljade pisama i poruka preko socijalnih mreža i SMS poruka gde ljudi iz cele Srbije traže i mole da se aktiviramo i na republičkom nivou i da krenemo u tu neku novu priču zajedno sa njima. Odluka da krenemo ili ne bila je jako teška. U početku smo hteli da delujemo samo na lokalu, međutim videli smo da bilo kakva promena na lokalu je apsoultno nemoguća bez republike – naveo je Milić.

Kako je rekao, PODES ima tri glavna cilja:

  • decentralizaciju odnosno ravnomerni razvoj zemlje,
  • departizaciju odnosno meritokratija umesto partokratije i
  • dekriminalizaciju.

Pored toga, PODES će se, ističe Milić, zalagati i za postojanje sedam ravnopravnih regiona, reformu zdravstva, prosvete, poreskog sistema i drugih oblasti.

Takođe, smanjenje broja poslanika u skupštini, manji broj ministarstava i promena izbornog sistema na listi su ciljeva PODES-a.

Ona udruženja koja na sličan način gledaju na ove probleme i imaju slična načela biće naši partneri. Sigurno neće biti saradnje sa partijama pre izbora, nakon izbora oni koji budu podržali naš program i nađemo tu političku saglasnost, naravno, ali pre izbora sigurno ne – objašnjava Milić, piše „Media i reform“.

„Stupili u kontakt sa tridesetak pokreta i pojedinaca“

Iako je ranije rekao i da je ideološki najbliži Proglasu, o tome sa kojim udruženjima i organizacijama pregovaraju, nije želeo da govori. Do sada su kaže stupili u kontakt sa 30-ak pokreta i pojedinaca. Sa onima sa kojima se slažu napraviće široki opozicioni front, a nada se da će ih možda biti i do 100.

„Ne vidim sebe kao kandidata za predsednika“

Milić je poručio da „sebe ne vidi kao kandidata na predsedničkim izborima u ovom trenutku“ i napominje da je njihov cilj “potpuno drugačiji”.

Dr Dragan Milić ne vidi sebe kao kandidat za predsednika

Foto: Branko Janačković / Ringier

Dr Dragan Milić ne vidi sebe kao kandidat za predsednika

Decentralizacija, departizacija i dekriminalizacija po meni nemaju veze baš sa predsedničkim izborima. Videćemo koji kandidati će biti. Mi ćemo sigurno podržati nekog, videćemo ko je nama najprihvatljiviji kao političkoj opciji i tog kandidata ćemo podržati – naveo je Milić.

„Izlaskom na republički nivo ulazimo u kanalizaciju“

Milić kaže i da je tokom lokalnih izbora “shvatio da su ušli u blato”, te i da su naišli na razne neistine o sebi.

Izlaskom na republički nivo ulazimo u kanalizaciju. Ipak, u sve ono što nas čeka ulazimo zbog odgovornosti prema biračima koji su za nas glasali – kazao je Milić.

Svestan je, kako kaže, da već postoje “neki pokreti” za decentralizaciju i regionalizaciju, ali da oni uglavnom potiču iz Beograda i da su pod njihovom kontrolom. Sedište PODES-a, dodaje, jeste i ostaje u Nišu.

(Media i reform)



Izvor

You may also like