Home Politika (Uživo) Sednica Skupštine Srbije o litijumu: Polemika zbog „Nećete kopati“, Brnabić upitala Ćutu: „Jel to titlovanje?“

(Uživo) Sednica Skupštine Srbije o litijumu: Polemika zbog „Nećete kopati“, Brnabić upitala Ćutu: „Jel to titlovanje?“

by euronet063


Vesti

Politika

(Uživo) Sednica Skupštine Srbije o litijumu: Polemika zbog „Nećete kopati“, Brnabić upitala Ćutu: „Jel to titlovanje?“

Skupština Srbije razmatra izmene Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima

Predlog podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika

Poslanici Skupštine Srbije danas u 10 sati počeli su prvu sednicu redovnog jesenjeg zasedanja. Na dnevnom redu je jedna tačka – razmatranje izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, kojima se traži zabrana istraživanja i eksploatacije bora i litijuma.

.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC / Ustupljene fotografije

.

Zasedanje je počelo intoniranjem himne Srbije, ali je ubrzo prekinuto jer je predsednica Skupštine Ana Brnabić konstatovala da nema kvoruma. Ona je odredila pauzu do 11.10 sati, posle čega je zasedanje nastavljeno.

Blic preporučuje

Uz pomoć elektronskog sistema utvrđeno da je u sali 223 poslanika. Predsednica Skupštine Ana Brnabić je „zamolila poslanike SNS-a da dozvole kvorum“.

Usvojena je prva predložena tačka dnevnog reda – predlog izmena Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. „Za“ je glasalo 220 narodnih poslanika, nije glasalo tri, a uzdržanih nije bilo.

Polemika Brnabić i Ćute: Jel to titlovanje?

Dok Nestorovićeva obrazlaže zakon, poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta drži beli papir na kome crnim slovima piše „Nećete kopati“. Zbog toga je reagovala Ana Brnabić koja ga je upitala da li je to „titlovanje“ i opomenula ga da ne ometa rad.

– Šta nije jasno Ana ?- pitao je Ćuta.

– Nije mi jasno je da li ne verujete u oratorske sposobnosti pregovarača? – upitala je Brnabić.

– Siđi dole pa se obrati. Prekini da prekidaš ljude – nije odustajao Ćuta.

– Ne uznemiravajte svoje predlagače. Samo polako. A verujem da nisu potrebni titlovi – rekla je Brnabić.

Zasedanje Skupštine o litijumu

Foto: screenshot

Zasedanje Skupštine o litijumu

Nestrović: Iskopavanje da se zabrani trajno

Govoreći o temi koja je pred poslanicima, predlagač izmena i poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović rekla je da se zakon koji predlaže odnosi jedino i isključivo na rudarenje litijuma i bora i samo na istraživanje litijuma i bora.

– Predlog je i da se iskopavanje trajno zabrani, ne do narednih vlasti, već do narednih generacija. Za sada je na nama, na našoj deci, ali zaista svoj našoj deci, ostavimo čistu vodu, vazduh i zemlju, što im je i Ustavom zagarantovano – rekla je Nestorović.

Pročitajte još

Kako je dodala, „bez litijuma neće ništa stati“.

– Bez litijuma neće biti nikakve apokalipse, niti bilo kakve nemaštine. Bez litijuma neće biti nemaštine. Sa litijumom nećemo biti okićeni zlatom i parama i moram da naglasim da zaista nije sve u parama. Možda jeste za Anu, Aleksandra ili Dubravku, ali za običan svet u nedeljicama je bitno da žive koliko-toliko zdravo. Za njih je bogatstvo mleko koje proizvode, med, kukuruz i ostali poljoprivredni proizvodi. Ne žive lako – rekla je Nestorović.

Lazović: Šta je sa narodnom inicijativom?

Radomir Lazović iz Zeleno levog fronta optužio je SNS da je sa pisarnice „ukradena“ narodna inicijativa kako bi sprečili raspravu o litijumu. Rekao je da su podnete krivične prijave zbog toga.

On je tražio da se stavi na dnevni red tačka o obrazovanju komisije koja bi se bavila sudbinom narodne inicijative podnete 18. maj 2022.

.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC / Ustupljene fotografije

.

Jovanov: SNS će obezbediti kvorum za sednicu

Predsednik poslaničke grupe oko SNS-a Milenko Jovanov rekao je u skupštinskom holu da će ta stranka dati kvorum da sednica počne.

– Videli ste kako je počela sednica, koja je podneta na zahtev 86 poslanika, a bilo je prisutno 69. Petnaest poslanika nije bilo u sali. Želeli smo da pokažemo koliko oni zaista žele da do rasprave dođe – rekao je Jovanov.

Poslanik Zeleno-levog fronta (ZLF) Radomir Lazović ocenio je odlaganje početka današnje sednice Skupštine Srbije o predlogu zakona o zabrani iskopavanja litijuma, kao „manipulaciju vlasti u cilju da do rasprave uopšte ne dođe“. Rekao je da su poslanici opozicije koji su predložili taj zakon bili u sali u 10 časova, kad je bio zakazan početak sednice, ali da su poslanici SNS odbili da se prijave da su prisutni.

Predsednik poslaničke grupe „Mi – glas iz naroda“ Branko Pavlović rekao je danas da su poslanici opozicije koji nisu prisustvovali početku sednice o litijumu krivi što nije bilo kvoruma i optužio ih da sarađuju sa vlašću.

– Za kvorum potrebno 126 poslanika, a bilo je 67 ili 69 onih koji su ubacili kartice. Svih šest poslanika naše stranke prisustvovalo je početku sednice, do kraja dana će stići listing ko nije bio. To je dokaz neozbiljnosti opozicionih grupacija – rekao je Pavlović.

Sednicu je zakazala predsednica parlamenta Ana Brnabić, a na dnevnom redu predložena je jedna tačka i to predlog za izmenu Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima koji je 10. septembra podnelo 86 opozicionih i samostalnih poslanika.

Predlogom izmena i dopuna Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, između ostalog, u članu 4a, traži se zabrana primenjenih geoloških istraživanja, eksploatacije i prerade bora i litijuma.

.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC / Ustupljene fotografije

.

Za predstavnika predlagača određena je poslanica Ekološkog ustanka Danijela Nestorović. Vlada je dala negativno mišljenje na ovaj predlog, a predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je juče da poslanici SNS neće podnositi amandmane, jer je nemoguće popraviti taj predlog zakona.

.

Foto: VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ PEDJA VUCKOVIC / Ustupljene fotografije

.

Kao na početku svakog redovnog zasedanja, poslanike je ispred Doma Narodne skupštine sačekao špalir Garde Vojske Srbije.



Izvor

You may also like