Home Politika (Uživo) Treći dan sednice o litijumu: Danijela Nestorović tvrdi da su joj izbušene gume, Brnabić poručila opoziciji da nije modna policija

(Uživo) Treći dan sednice o litijumu: Danijela Nestorović tvrdi da su joj izbušene gume, Brnabić poručila opoziciji da nije modna policija

by euronet063


Blic preporučuje

Đedović Handanović: U zakonu vam stoje pogrešne informacije

Ministarka energetike i rudarstva Dubravka Đedović Handanović odbacila je navode da realizacijom projekta „Jadar“ postoji opasnost od povećane radijacije, i poručila opoziciji da prekinu da šire strah i paniku i obmanjuju građane.

– Direktor instituta Vinča je demantovao što se tiče radijacije. Rađena je analiza radioaktivnosti i nema nikakvih povišenih nivoa radioaktivnosti. Prekinite da širite strah, da širite paniku, da narod obmanjujete, da i dalje pričate kako će biti nekih katastrofa. U predlogu zakona vam stoje pogrešne informacije i o otpadnim vodama i o sumpornoj kiselini, poljoprivredi, uticaju na poljoprivredu i o raseljavanju – rekla je ona.

Jovanov: Nadgornjavaju se ko će biti odvažniji branitelj Nedeljica

Poslanik SNS Milenko Jovanov rekao je da se opozicioni poslanici sada „međusobno nadgornjavaju ko će biti odvažniji branitelj“.

– Koristim rečnik koji razumeju – branitelj Nedeljica ili šta već kažu da brane – kazao je on.

Lider DS Zoran Lutovac rekao je da je vređanje nedopustivo, i da je „nedopustivo da se generalu govore ovakve reči, te reči govore više o onome ko ih je izgovorio, nego o generalu“.

Opozicija tvrdi da je Bakarec uvredio Ponoša, Kovač kaže da nije čula

Bura na zasedanju usledila je nakon što je, kako tvrdi opozicija, poslanik SNS Nebojša Bakarec uvredio Zdravka Ponoša, poslanika Srce, rekavši mu „đubre jedno ustaško“.

Dok su opozicioni poslanici ukazivali na to, tražili od predsedavajuće u tom trenutku Elvire Kovač da reaguje, i govorili da se „nikada u istoriji parlamenta nije mogla čuti takva uvreda“, Kovač je poručila da zbog velike buke nije uopšte čula šta je Bakarec dobacio, i zamolila sve poslanike da budu mirniji da bi mogla sve da čuje.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović ukazala je na povredu poslovnika, i ocenila da je ministarka Dubravka Đedović Handanović uputila preteće i neprimerene reči poslaniku Miroslavu Aleksiću.

Ponoš: Zašto vlast insistira na kopanju litijuma

Poslanik Zdravko Ponoš pitao zašto je vlast toliko „zapela“ za kopanje litijuma u Srbiji, kada je reč struke protiv tog projekta. Ministarki je poručio da „popuje poslanicima što menjaju stranke, a ona je menjala države“.

– Za vas je ovo samo crtica u karijeri, a za ljude iz Gornjih Nedeljica je ovo život – rekao je Ponoš.

„Niste fešn polis“

Predsednica Narodne skupštine Ana Brnabić rekla je da poslanici opozicije danima napadaju ministarku Dubravku Đedović Handanović na ličnoj osnovi i da se to ne bi desilo da tu sedi muškarac.

– Niste fešn polis, napadate gosta u svojoj kući – poručila je Brnabićeva.

Ana Brnabić

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Ana Brnabić

Ministarka rudarstva i energetike poručila je opoziciji „da prekinu da šire paniku i da obmanjuju narod“. Istakla je da u nedostatku argumenata napadaju nju na ličnoj osnovi.

Brnabić: „Da li ste prijavili“?

Ana Brnabić, predsednica parlamenta obratila se Danijeli Nestorović, koja je i predlagač izmena Zakona o rudarstvu.

Čula sam da ste rekli da vam je neko izbušio gume na automobilu. Da li ste, da li ste prijavili Ministarstvu unutrašnjih poslova? Okej, da reagujemo onda – poručila je Brnabić.

Nestorović: Jutros sam zatekla probušene gume na automobilu

Na početku nastavka sednice Danijela Nestorović, poslanica Ekološkog ustanka, požalila se da je jutros doživela incident.

Jutro pre nego što ću da krenem u ovu skupštinu, zatekla sam probušene gume na svom automobilu i želela bih u tom smislu da se zahvalim svima onima koji misle na moje dobro, ali isto tako i da kažem da me to neće sprečiti da dođem, da govorim istinu. Niti će me sprečiti oni koji prisluškuju moj telefon, a to sam sve dokazala – navela je Nestorović, koja je dodala da se već duže vreme nalazi na meti prisluškivanja jer je, kako kaže, zastupala aktiviste u Majdanpeku.

U nastavku obraćanja je pročitala stav Akademije inženjerskih nauka Srbije.

Handanović: Predlog zakona je licemeran

Deo rasprave održan u utorak završen je obraćanjem ministarke rudarstva Dubravke Đedović Handanović koja je odgovarajući na nastupe Miroslava Aleksića i drugih opozicionih poslanika rekla da je njihov predlog zakona licemeran i da na njemu skupljaju političke poene.

Prema njenim rečima predlog zabrane iskopavanja litijuma i bora nije u skladu sa pozitivnim propisima Srbije u odnosu na kompanije koje su već nešto počele da rade u vezi sa tim a njime bi, kako je rekla, bilo narušeno i ustavno pravo na imovinu.

Ono što još jednom želim da naglasim, a to je da je predlog zakona u suprotnosti sa ustavopravnim načelima naše države. Ustavopravna načela naše države podrazumevaju da je ekonomsko uređenje Srbije zasnovano na tržišnoj privredi, na otvorenom i slobodnom tržištu, na slobodi preduzetništva, na samostalnosti privrednih subjekata, na ravnopravnosti privatne i drugih oblika svojine. Zabrana bi značila da tržište Srbije nije otvoreno, nije slobodno, da ne postoji sloboda preduzetništva i tržišne privrede – rekla je ona u Skupštini Srbije.

Dodala je da o licemernosti predlagača govori to da se ne traži zabrana eksploatacija uljnih škriljaca ili uranijuma.

– Znači, zemlje u Evropi su još od 2011. godine zabranjivale eksploataciju uljnih škriljaca, a naša opozicija koja se toliko bori za zaštitu životne sredine, ne traži zabranu eksploataciju, čak štaviše, pre nekoliko godina je tražila strateške partnere upravo za eksploataciju uljnih škriljaca – rekla je ona.

Aleksić: Zakon će vas staviti na jednu ili drugu stranu istorije – patriotizma ili stranaca

Miroslav Aleksić, poslanik Narodnog pokreta Srbije, poručio je narodnim poslanicima da glasaju za interese Srbije i njenih građana, jer će ih, kako je ocenio zakon o čijem se usvajanju odlučuje staviti na jednu ili drugu stranu istorije – istorije Srbije i patriotizma ili stranaca, stranog kapitala i stranih interesa.

Rio Tinto je kompanija koja je u matičnoj Australiji izgubila prava da rudari i koja je 4. aprila 2024. godine dobila tužbu u Madagaskaru, ali i kompanija koja je u Papua Novoj Gvineji, kako kaže vaš predsednik, iza sebe ostavila građanski rat i 20.000 mrtvih. Ja sam govorio o slučaju Gvineje. Slučaj rudnika Simandu postoji na sajtu Svetske Banke gde je sve objašnjeno i ceo slučaj je istražen. Rio Tinto je tamo izlobirao i platio da se nameste izbori 2010. godine u korist Alfa Kondea, koji je 2014. godine dekretom oduzeo prava prethodnoj kompaniji i dao ih Rio Tintu i dobio 10,5 miliona evra, a Vlada Gvineje preko Soroša do Rio Tinta 700 miliona evra – objasnio je Aleksić.

Prema njegovim rečima, svaki put kada sin Džordža Soroša, Aleks dođe u Srbiju viđa se sa Anom Brnabić i Aleksandrom Vučićem, dok je tu i Toni Bler savetnik Vlade Srbije, kao i Kušner prijatelj Albina Kurtija i Albanaca i čovek koji dokazano mrzi Srbe i srpske interese, a svi oni su deo slučaja u Gvineji.

Epilog tog slučaja je da je Rio Tinto prihvatio krivicu i platio 15 miliona dolara zbog kršenja pravila. Sin predsednika Kondea je uhapšen od strane FBI, Och-Ziff je platio 412 miliona dolara jer je priznao da je nameštao izbore u Gvineji. Čovek koji takođe povezuje Srbiju i Gvineju je Čad Blevit koji je bio direktor Rio Tinta tamo od 2011. do 2017. godine kada se sve ovo dešavalo, a sada je u Srbiji direktor Rio Tinta na projektu Jadar. Doveden je da po istom principu ovde uradi ono što je radio u Gvineji – istakao je Aleksić.

(Tanjug)



Izvor

You may also like