Home Politika Vulin u intervjuuu za Junge Frajhajt poslao jasnu poruku

Vulin u intervjuuu za Junge Frajhajt poslao jasnu poruku

by euronet063


POTPREDSEDNIK Vlade Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu ua Junge Frajhajt poslao jasnu poruku svetu da je Srbija suverena zemlja, koja upravlja sobom i svojom budućnošću.

НЕЋУ МЕЊАТИ СВОЈУ ПОЛИТИКУ И НЕЋУ ПРЕСТАТИ ДА СЕ ЗАЛАЖЕМ ЗА УЈЕДИЊЕЊЕ СРБА: Вулин у интервјууу за Јунге Фрајхајт послао јасну поруку

Foto AP

– Neću menjati svoju politiku i neću prestati da se zalažem za ujedinjenje Srba, srpskog sveta, vojnu neutralnost i najtešnje odnose sa Rusijom i Kinom. Za razliku od SAD i NATO-a, Rusija i Kina nas nisu bombardovale niti su od nas zahtevale da priznamo Kosovo ili da se odreknemo Republike Srpske“, izjavio je potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vulin u intervjuu za nemački Junge Frajhajt (Junge Freiheit) i dodao „u meri u kojoj bi Srbija izgubila svoju nezavisnost i postala kolonija bez sopstvenih interesa, mogao bi da se smanji i moj politički manevarski prostor. Dokle god je Srbija nezavisna, postojaće prostor za moje delovanje. Ja sam lakmus test za nezavisnost Srbije.

U tekstu „Pristupanje EU nije jedina opcija za Srbiju“ potpredsednik Vulin je istakao da je evroskeptik ali da je vladajuća koalicija u Srbiji čvrsto rešena da postane članica EU.

– Mi ćemo to i dalje činiti, ali nećemo prestati da se brinemo o svojim interesima. Zvuči sebično, ali učili smo od najboljih. Naša dugogodišnja saradnja sa EU je donela očigledne rezultate. Zahvaljujući hrabrosti predsednika Aleksandra Vučića,  Srbija nije uvela sankcije Rusiji zato naša zemlja vodi i nezavisnu ekonomsku politiku.

Foto: Printscreen

 

Istakao je da je Srbija vojno neutralna zemlja i da ne dozvoljava da bude upletena u sukobe drugih sila. „Ne dopuštamo da nam se objašnjava da su granice Ukrajine svete, a granice Srbije nisu, i da bi zbog granica Ukrajine trebali da budemo neprijatelj Rusije, koja na međunarodnom planu podržava našu borbu za poštovanje naših granica. NATO je 1999. godine pokušao da ubije Srbiju, ali je time ubio međunarodno pravo. Svi živimo sa tim zločinom, ali Srbija ne snosi nikakvu krivicu.“

Govoreći o strateškim prednostima koje Srbija vidi u eventualnom članstvu u BRIKS-a potpredsednik srpske vlade je izjavio da je BRIKS i dalje ekonomska platforma bez čvrste strukture ali da je snaga članica i njihov ekonomski potencijal toliko veliki da je BRIKS postao prava alternativa EU. „Srbija bi bila neodgovorna kada ne bi razmotrila sve mogućnosti BRIKS zemalja i mogućnost pristupa tržištima i finansijama BRIKS-a. Zemlje BRIKS-a od Srbije ne traže nikakve političke koncesije. EU vodi drugačiju politiku i trebalo bi da razmisli o tome, kako se evropski put Srbije, zbog politike ucena i uslovljavanja, ne bi završio članstvom u BRIKSu.

Napomenuo je i da je Evropa zavisna od ruskih energetskih izvora, zbog čega uvoz energije iz Rusije raste iz godine u godinu i da je miniranje gasovoda „Severni tok 2” izvršeno kako bi se oslabila nemačka ekonomija i uništila njena konkurentnost, koja je decenijama bila veća zahvaljujući kupovini jeftinog ruskog gasa uz pomoć ekonomskih i političkih mera. Ćutanje EU i Nemačke u vezi sa razaranjem „Severnog toka 2“ pokazuje da je EU skup teritorija, a ne država.

Upitan o odnosima Srbije i Nemačke imajući u vidu gubitak glasova tradicionalnih partija u Nemačkoj potpredsednik Vulin je naglasio da Srbija ne kritikuje izbor građana nijedne zemlje, a naročito ne kada su u pitanju građani Nemačke. „Ko smo mi da kažemo Nemcima koga da biraju? Nemačke diplomate i političari često komentarišu naše izbore, ali mi to ne činimo u odnosu na građane Nemačke. Naravno, sarađivaćemo sa svakom strankom koju su izabrali građani Nemačke, a ja lično verujem da bi i AFD i Savez Sara Vagenkneht trebalo što bolje da se informišu o Srbiji, o našim problemima i stavovima, i ja se radujem toj prilici.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like