Home Politika U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU

U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU

by euronet063


Vesti

Politika

U ponedeljak novi samit Berlinskog procesa, učestvuju predstavnici Zapadnog Balkana i EU

Berlinski proces je platforma za jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i EU

Uključiće visoke zvaničnike zemalja Zapadnog Balkana, predstavnike EU institucija i međunarodnih finansijskih institucija

U Berlinu će u ponedeljak, 14. oktobra, biti održan Samit Berlinskog procesa, na kojem će učestvovati predstavnici zemalja Zapadnog Balkana i Evropske unije.

Zapadni Balkan

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Zapadni Balkan

Berlinski proces uspostavljen je 2014. godine kao platforma za jačanje saradnje između zemalja Zapadnog Balkana i EU i predstavlja ključni korak ka pripremi zemalja Zapadnog Balkana za članstvo u EU.

Blic preporučuje

Na Samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se visoki zvaničnici zemalja Zapadnog Balkana i njihovih partnera, uz prisustvo predstavnika EU institucija, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Tokom godina, Berlinski proces je evoluirao i sada uključuje sastanke ministara i brojne prateće događaje kao što su Digitalni samit, Biznis forum, Forum mladih, Forum civilnog društva, Forum o rodnoj ravnopravnosti.

Proces iz Berlina ima široku međunarodnu podršku, što ga čini jedinstvenim okvirom za dijalog i saradnju.

Neki od ključnih prioriteta Samita su Ekonomska saradnja kroz produbljivanje Zajedničkog regionalnog tržišta, Energetska sigurnost i tranzicija, Zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, Povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte, Saradnja u oblasti sajber bezbednosti, kao i Borba protiv organizovanog kriminala i ilegalne migracije i Socijalna i ekonomska inkluzija manjina uključujuci Rome.

(Tanjug)



Izvor

You may also like