Home Politika EU blizu finalizacije sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan, dan D u sredu

EU blizu finalizacije sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan, dan D u sredu

by euronet063


Vesti

Politika

EU blizu finalizacije sredstava iz Plana rasta za Zapadni Balkan, dan D u sredu

Plan rasta vredan šest milijardi evra odobren je za Kosovo, Albaniju, Severnu Makedoniju, Crnu Goru, Bosnu i Hercegovinu i Srbiju

Evropska unija bliži se okončanju procedura za odobravanje reformskih agendi za zemlje Zapadnog Balkana

Evropska unija je veoma blizu okončanja procedura za odobravanje reformskih agendi koje su predstavljene zemljama Zapadnog Balkana, kao uslov za korišćenje paketa Plana rasta, vrednog šest milijardi evra.

.

Foto: AP/ Omar Havana, Shutterstock / Ringier

.

Korisnici Plana rasta, koji je EU odobrila u maju, su svi u regionu – Kosovo, Albanija, Severna Makedonija, Crna Gora, Bosna i Hercegovina i Srbija. Komisija za IPA dala je konačnu saglasnost 11. oktobra za pet od šest njih koji su podneli agende reformi i rasta. Jedina država u regionu, koja još ne može da čeka odobrenje svog dnevnog reda, je Bosna i Hercegovina jer dokument koji je ova zemlja poslala EU nije bio potpun i nije udovoljio svim sugestijama Evropske komisije, piše Radio Slobodna Evropa.

Blic preporučuje


„SVIH ŠEST ZEMALJA PRIPADAJU EU“ Fon der Lajen dočekala lidere Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija (VIDEO)


„Plan rasta“ za Zapadni Balkan Evropske Unije predviđa i veliki paket pomoći od šest milijardi evra: Ministarka s predstavnicima EK

Odluka o sprovođenju u sredu

Očekuje se da će Evropska komisija odluku o sprovođenju odobriti 16. oktobra, piše RSE. Na taj način će Evropska komisija biti spremna da izvrši prve uplate iz predmetnog paketa. Ali, pre nego što se ta plaćanja izvrše, zemlje korisnice moraju da potpišu sporazume i da ih ratifikuju u svojim nacionalnim parlamentima jer će dve milijarde evra biti bespovratni novac, dok će ostatak biti povoljni krediti.

Korisnici moraju da ratifikuju sporazume jer moraju biti u obavezi da vrate novac od povoljnih kredita.

Zbog dugotrajnih procedura za odobravanje ovakvih sporazuma, teško je predvideti kada će biti izvršene prve uplate i za koju zemlju u regionu.

Realno, oni mogu da se urade početkom 2025. godine, ali ako bilo koja zemlja požuri i završi proceduru ratifikacije sporazuma ranije, onda se ta sredstva mogu uplatiti i ranije.

Ideja EU je da se svim državama, za koje će biti odobrene agende reformi i rasta, kao predfinansiranje izdvoji sedam odsto sredstava namenjenih njima.

Ovim paketom EU ima za cilj da pomogne ekonomski rast u zemljama regiona i na taj način ubrza proces njihovih evropskih integracija.

Najviše novca BiH, pa Srbija

Prema nezvaničnim procenama, Kosovo će od ovog plana rasta moći da ima koristi od više od 880 miliona evra. Više od 250 miliona evra bi bilo dodeljeno Kosovu kao bespovratni novac, a ostatak u vidu pristupačnih kredita Shodno tome, Kosovu bi bilo isplaćeno 7 odsto sredstava kao predfinansiranje, što iznosi oko 61 milion evra.

Albanija će moći da dobije ukupno 922 miliona evra, a 64,5 miliona kao sredstva predfinansiranja. Severna Makedonija će moći da ima na raspolaganju 750 miliona evra, dok bi prva uplata za nju bila 52,5 miliona.

Srbiji bi bilo dodeljeno ukupno 1,58 milijardi evra, a prva uplata za to bila bi 111 miliona, dok bi Crnoj Gori na raspolaganju bilo ukupno 383 miliona evra, a 26,8 miliona kao predfinansiranje.

BiH bi od ukupnog plana imala na raspolaganju 1,85 milijardi evra, a 76 miliona kao predfinansiranje.

U slučaju zloupotrebe ovih sredstava, EU će moći da traži njihovo vraćanje, dok neiskorišćena sredstva iz bilo koje zemlje mogu biti iskorišćena za drugu zemlju u regionu.

(Kosovo online)



Izvor

You may also like