Home Politika Fon der Lajen: Na Berlinskom procesu o dostignućima i budućnosti u kojoj je Zapadni Balkan deo Evrope

Fon der Lajen: Na Berlinskom procesu o dostignućima i budućnosti u kojoj je Zapadni Balkan deo Evrope

by euronet063


Vesti

Politika

Fon der Lajen: Na Berlinskom procesu o dostignućima i budućnosti u kojoj je Zapadni Balkan deo Evrope

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da su razna previranja i sukobi podigli svest u samoj EU da veća unija jaču uniju i da je Unija ima odgovornost da približi članice koje žele da postanu deo EU.

Ursula fon der Lajen

Foto: bosnainfo / Ringier

Ursula fon der Lajen

Zato smo iste mere solidarnosti koje smo preduzeli unutar naše unije proširili na Zapadni Balkan – rekla je ona i navela primere saradnje u oblasti energetike i civilne zaštite aludirajući na borbu sa požarima.

Blic preporučuje


Premijer Vučević stigao na Samit Berlinskog procesa


„OČEKUJE SE PREKRETNICA“ Berlinski proces posle decenije: „Važno je da se uopšte razgovara“

Istakla je da je proširenje EU na vrhu njene agende, kao i da je prvi preduslov za približavanje usklađenost s osnovnim evropskim vrednostima, a da je drugi preduslov regionalna ekonomska integracija.

Ključno je da ovo Zajedničko regionalno tržište funkcioniše glatko jer omogućava kompanijama Zapadnog Balkana trgovinu, inovacije i stvaranje dobrih radnih mesta. I zato što nam približava region. Zato jako pozdravljam Cefta sporazum postignut prošle nedelje. Takođe pozdravljam današnje potpisivanje novog akcionog plana za zajedničko regionalno tržište, što bolje ekonomije Zapadnog Balkana mogu biti integrisane u naše jedinstveno evropsko tržište. Treće, bio je potreban most između zajedničkog regionalnog tržišta i evropskog jedinstvenog tržišta – rekla je Fon der Lajen.

Govoreći o Planu rasta ona je rekla da su njime otvorena vrata određenim sektorima jedinstvenog tržišta, a da bi se to iskoristilo potrebno je da Zapadni Balkan usvoji relevantne reforme kako bi imao jednake uslove za sve.

– A te su reforme zauzvrat podržane evropskim ulaganjima u svakoj zemlji. Zamolili smo naše partnere da razviju vlastitu agendu reformi u okviru plana rasta. Ukupno šest milijardi evra iz plana rasta može da počne da pristiže pre kraja godine. To nikada ne bi bilo moguće bez Berlinskog procesa – zaključila je ona.

Lajenova je na društvenoj mreži Iks istakla da se ovogodišnjim samitom obeležava 10 godina Berlinskog procesa i poručila da je zato „dobro biti u Berlinu sa našim partnerima sa Zapadnog Balkana„.

Da se osvrnemo na naša dostignuća, ali posebno da gledamo napred. Ka buducnosti u kojoj su svih šest zapadnobalkanskih partnera deo naše Unije – poručila je Fon der Lajen.

U Berlinu je danas počeo samit „Berlinskog procesa“ na kojem učestvuje predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević, a domaćin skupa je nemački kancelar Olaf Šolc.

Predviđeno je, prema najavi iz nemačke vlade, da se potpiše Deklaracija podrške Akcionom planu o zajedničkom regionalnom tržištu, kao i Sporazum o pristupu visokom obrazovanju.

Berlinski proces pokrenut je 2014. godine na inicijativu Merkelove

Berlinski proces je pokrenut 2014. godine na inicijativu tadašnje nemačke kancelarke Angele Merkel i uspostavljen je kao format za regionalnu saradnju na Zapadnom Balkanu, kao i za podršku procesa pristupanja EU.

Na samitu, koji se održava najmanje jednom godišnje, sastaju se lideri Zapadnog Balkana i njihovi partneri, uz prisustvo predstavnika institucija EU, međunarodnih finansijskih institucija i civilnog društva.

Neki od ključnih prioriteta Samita su ekonomska saradnja kroz produbljivanje zajedničkog regionalnog tržišta, energetska sigurnost i tranzicija, zeleni program za usklađivanje regiona sa ciljevima EU, povećanje povezanosti kroz infrastrukturne projekte i drugo.

(Tanjug)



Izvor

You may also like