Home Politika Kik-bokser, kvazi-Rusi i dva lekara: Likovi sa margine osvojili važne mandate na izborima

Kik-bokser, kvazi-Rusi i dva lekara: Likovi sa margine osvojili važne mandate na izborima

by euronet063


Vesti

Politika

Kik-bokser, kvazi-Rusi i dva lekara: Likovi sa margine osvojili važne mandate na izborima

Lokalni izbori 2024. su završeni, a koalicija oko Srpske napredne stranke (SNS) je gotovo u svim mestima gde su održani odnela pobedu. S druge strane, na ovim izborima su likovi s političke margine osvojili neke prelomne mandate koji bi mogli da u pojedinim mestima utiču na odnos snaga između vladajuće SNS i opozicionih frakcija. Te liste su predvodila dvojica lekara, jedan kik-bokser i jedna lista kvazi-manjina, ovaj put ruske.

.

Foto: Snežana Krstić, Tanjug/Dimitrije Nikolić / Ringier

.

Dragan Milić: Od lekara, do najjače opozicije u Nišu

Blic preporučuje

  • Zašto je od juče bitan: Njegova grupa građana je u Nišu osvojila najviše glasova od svih opozicionih lista.

Dr Dragan Milić (59) je napravio dobar rezultat na lokalnim izborima u Nišu sa grupom građana “Dr Dragan Milić”, a široj javnosti je postao poznat početkom 2023. godine kada su lekari i medicinsko osoblje klinike u kojoj je direktor uspeli da eliminišu liste čekanja na kardiovaskularne operacije.

Dragan Milić

Foto: Dimitrije Nikolić / Tanjug

Dragan Milić

Direktor je Klinike za kardiohirurgiju u Nišu od njenog osnivanja 2014. godine, predsednik je Kluba srpsko-američkog prijateljstva i Kluba srpsko-izraelskog prijateljstva, takođe od od osnivanja 2021. godine.

U novembru 2023. godine je smenjen sa mesta prodekana za međunarodnu saradnju na Medicinskom fakultetu u Nišu, a u martu ove godine osnovao je, sa stotinak ljudi koji ga podržavaju, Grupu građana “Dr Dragan Milić” i najavio izlazak lokalne na izbore.

Sredinom maja 2024. godine dr Milić je dobio rešenje o prestanku radnog odnosa na Medicinskom fakultetu, što je obrazloženo “istekom ugovora na određeno vreme”.

Na lokalne izbore je izašao sa sloganom “Da Beograd ne postavlja Nišu gradonačelnika” i “Očistiti korupciju kao liste čekanja”.

  • Zašto je od juče još bitniji: Juče je osvojio devet mandata za Skupštinu grada Beograda, što je za tri više nego na decembarskim izborima 2023. godine, kada je nastupio pod imenom „Mi, glas iz naroda“.
  • Možda bi sličan uspeh postigao i u Novom Sadu, da njegova lista nije odbijena. Pokret „Mi, snaga naroda“ je pored Beograda, na izbore u nedelju izašao u Zrenjaninu, Gornjem Milanovcu, Jagodini, Valjevu, Inđiji, Staroj Pazovi i Svrljigu.

Pokret „Mi Snaga naroda“, čiji je lider doktor Branimir Nestorović, relativno je mlad pokret ali je Nestorović odavno poznat javnosti po, u najmanju ruku, izjavama od kojih boli glava.

Lista "Mi Snaga naroda"

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Lista „Mi Snaga naroda“

Sinonim za Branimira Nestorovića su teorije zavere. Tokom raznih istupa u javnosti govorio je o navodnim „velikim istinama“ i svetskim moćnicima, ne samo u zdravstvu, već i o prolasku kroz vreme, reinkarnaciji, ali i susretu sa vanzemaljcima.

Branimir Nestorović

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Branimir Nestorović

Vanzemaljci imaju plave oči, pa su se parili sa ženama ljudskim i tako su nastale plave i zelene oči – jedna je od Nestorovićevih izjava.

Pokret "Mi snaga naroda"

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Pokret „Mi snaga naroda“

Svi se sećaju rasističkog ispada u Skupštini Srbije u kojoj nije sedeo ni sat vremena, a već je napravio skandal kada je kolege iz opozicije nazvao je „ciganima“.

Posle decembarskih izbora Nestorović i njegov stranački kolega Aleksandar Pavić napustili su pokret „Mi, glas naroda“, nakon čega brzo formiraju novi i sa sobom povlače još nekoliko ljudi.

Izbori Novi Sad: Miša kik-bokser

  • Zašto je od juče bitan: Politička trka koju je trčao juče mu je prva te vrste, ali ga je odvela pravo u Skupštinu grada Novog Sada sa tri mandata.

Miša Ronin Bačulov ušao je u političku trku za lokalne izbore u Novom Sadu kao čovek poznat po svojim sportskim dostignućima i angažovanju na društvenim mrežama, gde ima veliki broj pratilaca. Osim toga, on je osnivač udruženja „Budi heroj“, koje se bavi organizacijom humanitarnih događaja.

Rođen je u Hamburgu 1982. godine, ali je odrastao u Novom Sadu. Oženjen je i ima troje dece.

Kada je obelodanio da će se samostalno pojaviti kao kandidat na izborima u Novom Sadu, mnogi su različito tumačili ovaj potez. Jedni su ga videli kao novog Belog Preletačevića, drugi su ga poredili sa Aleksandrom Šapićem, a treći polagali nadu da će uspeti da animira izborne apstinente sa društvenih mreža.

U avgustu prošle godine, Bačulov ušao u pokret Evropski put bivšeg minisitra Radeta Baste i tada je prvobitno najavljena njegova kandidatura za gradonačelnika Novog Sada.

Na svom Instagram nalogu objasnio je da je iz pokreta Evropski put izašao jer „ne želi da bude političar tog tipa“, odnosno da ne želi da bude ministar ni predsednik, već da „sredi svoj grad“.

Ruska stranka: Kvazi-manjinska lista sa zlatnim mandatom

  • Zašto je od juče bitna: Na juče održanim lokalnim izborima Ruska stranka, inače manjinska stranka čiji je predsednik Srbin Slobodan Nikolić, osvojila je u Beogradu dva mandata i u Nišu jedan koji je potreban SNS da bi formirala lokalnu vlast.

Ruska stranka je na ovim izborima uradila dobar posao, za razliku od 2022. godine i sumnje RIK-a da je htela da zloupotrebi zakon.

Kako se navodi na sajtu Ruske stranke, ona se zalaže za ulazak Srbije u Evroazijsku ekonomsku uniju i za punopravno članstvo Srbije u vojnoj organizaciji ODKB.

– Stranka se zalaže za povećanje saradnje sa Ruskom Federacijom u oblasti ekonomije, kulture i obrazovanja – piše na sajtu, uz napomenu da je ideologija stranke „rusofilstvo, socijalni konzervatizam, antiglobalizam i srpski nacionalizam“.

Lider ove kvazimanjinske stranke u Nišu je Tihomir Perić, po zanimanju energetičar, rođen 1963. godine u Skoplju. U Nišu živi od svoje osme godine.

Bio je većnik u opštinama Medijana i Pantelej, a posle izbora 2016. godine bio je zamenik šefa odborničke grupe SRS u Skupštini grada Niša. Radikalima je ostao veran do 2020. godine, a stranku napušta baš te godine na sam dan izbora.

Lokalni izbori održani su u redovnom terminu, četiri godine nakon prethodnih. Izuzetak je Beograd, gde su izbori za odbornike bili održani 17. decembra 2023. godine, ali nakon što vlast nije formirana u zakonom predviđenim rokovima na izbore u Beogradu izlazilo se ponovo.

Sve izborene liste u svim gradovima i opštinama na lokalnim izborima, možete videti u našem posebnom tekstu.

Sve o rezultatima i atmosferi u izbornim štabovima, čitajte u našem sinoćnjem blogu.

Sve o lokalnim izborima 2024, čitajte u našem blogu.

Ovo su rezultati izbora u Beogradu.

Ovo su rezultati izbora u Novom Sadu.

Ovo su rezultati izbora u Nišu.



Izvor

You may also like