Home Politika Premijer lažne države iznosi izmišljotine, dok jača budžet vojske koju ne bi smeo da ima

Premijer lažne države iznosi izmišljotine, dok jača budžet vojske koju ne bi smeo da ima

by euronet063


DOBRO poznatu mantru da Srbija želi rat, da je pogodno tle za ruski uticaj na Balkanu, premijer lažne države Aljbin Kurti ponovio je i juče. Iz Beograda mu je stigao odgovor da je zapravo on jedini koji želi sukobe, da je naša zemlja stub stabilnosti, a Priština koren problema, što se do sada bezbroj puta i pokazalo.

КУРТИ ПОНОВО ПОЗИВА НАТО ДА ИХ БРАНИ ОД БЕОГРАДА: Премијер лажне државе износи измишљотине, док јача буџет војске коју не би смео да има

fejsbuk

U tekstu za „Njujork tajms“, pod naslovom „Ne sumnjajte u NATO, spasao je moj narod“, Kurti poziva SAD da ne umanjuje značaj Alijanse, ponovo je govorio o „nemilosrdnoj kampanji Slobodana Miloševića koja je dovela do masakra, a onda je NATO zaustavio užas“. Predsednika Aleksandra Vučića opisao je kao „bivšeg ministra propagande pod Miloševićem i bliskog saradnika Moskve“ i opet prizivao NATO u pomoć:

– Novi front na Balkanu služio bi Rusiji kao i Srbiji: Srbija bi mogla da pokuša da osvoji teritoriju agresijom, a Rusija bi mogla da ojača Srbiju kao satelit, pored toga što će odvratiti svet od rata koji vodi u Ukrajini. Za vreme gospodina Vučića, Srbija je mnogo ulagala i u svoju vojnu i u vojnu saradnju sa Rusijom. U izveštaju američkog ministarstva odbrane iz 2019. zaključuje se da Srbija pruža najpovoljnije okruženje za ruski uticaj na Zapadnom Balkanu. Kosovo, naprotiv, nije moglo da obezbedi manje permisivno okruženje. Ostali smo čvrsto prozapadni – „analizira“ je Kurti.

Foto: Printskrin Instagram/buducnostsrbijeav

Predsednik Vučić istakao je da se „mi naoružavamo malo više nego što bi Kurti voleo, a mnogo manje nego što bih ja voleo“.

– Njih naoružavaju od Turaka, preko Nemaca, do Amerikanaca. I te njegove besmislice ko želi rat… On jedini želi rat, pošto ceo život čezne da obuče uniformu i glumi na Balkanu „malog Zelenskog“. Neće mu se to ostvariti, pošto je Ukrajina međunarodno priznata teritorija, oni nisu. Moji snovi su uspešna ekonomski napredna Srbija, najrazvijenija u ovom delu Evrope, naši snovi se toliko razlikuju.

Veći budžet za oružje

LAŽNA država Kosovo je za naoružavanje prošle godine dala više od 115 miliona evra. Vojni budžet od 204 miliona evra u 2023. povećan je za još 30 miliona u ovoj godini. Takođe, tzv. Kosovo povećava broj regruta za tzv. Kosovske bezbednosne snage, koje prema Rezoluciji SB UN ne bi smele ni da postoje.

Premijer Srbije Miloš Vučević rekao je da je Srbija stub stabilnosti na Zapadnom Balkanu i da svaku optužbu o drugačijim namerama Beograda treba apriori odbaciti kao lažnu vest, posebno kada takve tvrdnje dolaze od predstavnika privremenih institucija samouprave u Prištini.

– Priština šovinističkom ideologijom i jednostranim potezima usmerenim protiv srpskog i drugog nealbanskog stanovništva na KiM svakodnevno potvrđuju da su oni sami jedina pretnja regionalnom miru. Tekst Kurtija je katalog neistina i pokušaj traženja alibija za anticivilizacijsko i nečovečno postupanje prema Srbima na KiM, a iz samog tona teksta izbija ogoljen i patološki prezir prema svemu srpskom, čime Kurti zapravo otkriva svoju ideološku matricu, koja se ne može opisati drugačije nego kao politika mržnje – rekao je Vučević.

Dodao je da je iskrivljen narativ o prirodi separatističkog pokreta na KiM, koji je i jedini izvor svih problema sa kojima se suočavamo na Kosovu i Metohiji od 1999. godine do danas, i hvalospevi o NATO kao spasiocu albanskog naroda, nemaju nikakve veze sa istinom i trenutnom situacijom na terenu:

– Srbija je širom sveta univerzalno prepoznata kao uspešna i napredna država, kao i motor razvoja regiona Zapadnog Balkana, zbog čega patetični i arhaični Kurtijevi propagandni narativi ne mogu da imaju efekat kakav su možda imali pre dve i po decenije. Mir i stabilnost se dokazuje demokratskim ponašanjem, poštovanjem ljudskih prava i konstruktivnošću u dijalogu koji Beograd i Priština vode uz posredovanje EU, a Kurti podbacuje na svim tim poljima, čime dokazuje da je izazivač neprilika, a ne neko kome je stalo do mira i stabilnosti. Njegova paskvila je dokaz da on nije odmakao daleko od marksističko-enverističkog ekstremiste koji je prevrtao kamione sa srpskom robom, spaljivao na lomačama keksove i čokolade proizvedene u Srbiji, i nasilno nastupao čak i prema političkim neistomišljenicima albanske nacionalnosti uvevši praksu upotrebu suzavca umesto upotrebe argumenata.

Vučević smatra da bi Kurtiju bilo bolje da odgovori zašto gotovo četvrt miliona Srba i drugih nealbanaca prognanih sa Kosova i Metohije do danas nema mogućnost da se vrati kući.

A, dok Kurti poziva NATO da mu se „nađe“, oživeli su i stari znanci, poput bivšeg portparola NATO tokom agresije na Saveznu Republiku Jugoslaviju 1999. Džejmija Šeja koji je rekao da će novi šef Alijanse Mark Rute biti „velikodušniji prema kosovskoj strani“ i nastojati da put tzv. Kosova ka članstvu bude visoko na agendi.

Šej, koji je ubistva dece NATO bombama nazivao „kolateralnom štetom“, naveo je da „Kosovo ima neke partnerske aktivnosti sa NATO, kao što su vežbe, obuka, saveti za nabavku, ali nema pristup celom meniju svih aktivnosti saradnje u okviru Partnerstva za mir, jer ga četiri saveznika ne priznaju“. To su Španija, Grčka, Rumunija i Slovačka.

Predstavnici privremenih prištinskih institucija kao jedan od svojih glavnih ciljeva stalno ističu priključenje NATO i ove godine su postali pridruženi član Parlamentarne skupštine ove institucije.

– S obzirom na očigledan interes Kosova da jednog dana postane član NATO, Rute bi trebalo da pokuša da ubedi saveznike da Kosovu daju veće mogućnosti da se pridruži i sarađuje sa NATO. Mislim da bi ovo bio pozitivan signal – predložio je Šej.

Rode: Ne mora ZSO, samo nacrt

AMBASADOR Nemačke u Prištini Jorn Rode rekao je da se od „Kosova“ ne traži formiranje Zajednice srpskih opština.

– Mi ne tražimo punu implementaciju Udruženja. Tražimo prvi korak, a to je slanje nacrta statuta kosovskom Ustavnom sudu. Jer, kao što je rekao moj američki kolega, Ustavni sud je jedina institucija na ovoj planeti koja ima ovlašćenja da kontroliše Nacrt statuta, nijedna druga – rekao je Rode, i dodao da je jedna od posledica za tzv. Kosovo to što neće biti član Saveta Evrope.

Inače, ZSO je obaveza Prištine iz Briselskog sporazuma iz 2013. godine i 2015. godine, koja još nije ispunjena. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

You may also like