Home Politika Kosovo otvara specijalnu misiju u Grčkoj, ima li Beograd razloga za zabrinutost?

Kosovo otvara specijalnu misiju u Grčkoj, ima li Beograd razloga za zabrinutost?

by euronet063


Vesti

Politika

Kosovo otvara specijalnu misiju u Grčkoj, ima li Beograd razloga za zabrinutost?

Od 27 zemalja Evropske unije, pet njih nije priznalo Kosovo. Sa Grčkom Priština poslednjih godina igra igru približavanja, počevši od uspostavljanja ekonomskih pa onda podizanja na nivo ekonomskih odnosa. Uskoro Kosovo otvara specijalnu misiju u Grčkoj, a pitanje je da li će taj politički sirtaki u kojem su, dovesti do toga da Atina prizna nezavisnost Prištine?

.

Foto: Shutterstock / Ringier

.

O tome se ovih dana glasnije govori, naročito nakon što je objavljeno da će tu specijalnu misiju voditi Nora Visoka – Veler, Albanka udata za britanskog profesora Marka Velera, koji je svojevremeno bio deo stručnog tima premijera Aljbina Kurtija u dijalogu sa Beogradom.

Blic preporučuje

To je samo jedna od stepenica koji su Atina i Priština prošli, a Vladislav Jovanović, bivši diplomata, kaže za Blic da misija potencijalno može da bude opasnost za odnose sa Beogradom, ali trenutno to nije u fokusu.

Atina je pod pritiskom Evropske unije i Amerike i zato ide korak dalje u konkretizaciji odnosa sa Prištinom. Ona je u povećanom strahu od teritorijalnih pretenzija Turske i osetljiva na pritiske sa Zapada, a naročito što se tiče odnosa sa Srbijom. Zato je odlučila da ide sporim koracima, Priština je toga svesna a verovatno i sa jedne strane instruisana o tome šta treba da radi. Potencijalno ta misija može da bude opasnost za odnose sa Beogradom, ali trenutno to nije u fokusu – napominje Jovanović.

„Atina nije zrela za taj korak“

Slično misle i u zemlji koja će ugostiti ovu specijalnu misiju. Vasilis Nedos, spoljnopolitički komentator iz Atine, kaže da, što se tiče specijalne misije, Priština očekuje redovniju razmenu mišljenja i sastanke u Atini kako bi ih ubedili da priznanje Kosova ne bi stvaralo probleme u vezi sa drugim pitanjima grčke spoljne politike.

Međutim, ne mislim da je ovo korak ka priznanju, zvanično priznanje Kosova zahtevalo bi drugačiji tok događaja. Naravno, znamo da je ovaj zahtev iz Prištine uvek na stolu, ali ne mislim da je atmosfera ovde u Atini zrela za takav korak napred u odnosima između Grčke i Kosova – navodi on.

.

Foto: Nenad Božović / Ringier

.

Na tome se svakako ubrzano radi. Prošle godine je, primera radi, tadašnji ministar spoljnih poslova Grčke Nikolas Dendijas čak tri puta boravio u službenoj poseti Prištini. Zajedno sa albanskim premijerom Edijem Ramom, njihov je najučestaliji gost.

Osvrćući se na to, Nedos kaže da postoji jasna i stabilna zvanična pozicija Grčke u vezi sa Kosovom.

– Premijer Kosova je bio ovde nekoliko puta u protekloj godini. Imali smo i posete ministra spoljnih poslova, tako da bih rekao da nije neobično imati ovakve vrste razmena. Postoji jasna i stabilna zvanična pozicija Grčke da želimo normalizaciju veza između zajednica, kao i kulturnih veza sa Kosovom. Zbog toga podržavamo misiju Kfora, grčka vojska je prisutna na Kosovu, dok je i na bilateralnom nivou pre nekoliko godina otvorena kancelarija Kosova u Atini. Međutim, ne verujem da će biti nekih značajnih daljih poteza od toga, poput zvaničnog priznanja, barem ne u ovom trenutku – rekao je Nedos.

U Prištini se i dalje nadaju

Ali, u Prištini veruju drugačije. Profesor Ustavnog prava na Univerzitetu u Prištini Mazlum Baraljiu smatra da će specijalna misija Kosova u Atini na čelu sa Norom Visokom Veler odigrati značajnu ulogu u daljem razvoju ekonomskih i političkih veza sa Grčkom.

Pročitajte još

Ocenjuje da bi to u budućnosti moglo dovesti i do priznanja Kosova od strane Grčke.

– Odnosi između Grčke i Kosova sve bolji, pre svega ekonomski, ali i politički, i da su za to zaslužne zemlje Kvinte. Grčka privreda je poprilično prisutna na Kosovu, investitori su tu, i najverovatnije su državе Кvintе uticale na Grčku da se na neki način unaprede odnosi. Sada je konačno došlo do toga da se otvara kancelarija koja ima i privredni i politički značaj preko koje će se dalje razvijati odnosi između Grčke i Kosova – navodi Baraliju.

Zvaničnici Atine: Ne menjamo stav

Poslednji put o ovoj temi su se iz Atine oglasili nakon što je kosovski premijer Aljbin Kurti poručio je da je od članica EU koje ga ne priznaju, Grčka najbliža tome da promeni tu odluku.

Ali, zvaničnici su rekli da „Grčka pozicija je ostala nepromenjena“.



Izvor

You may also like