Home Politika Olaf Šolc u Srbiji, sa Vučićem na Samitu o kritičnim sirovinama: Potpisan memorandum o litijumu

Olaf Šolc u Srbiji, sa Vučićem na Samitu o kritičnim sirovinama: Potpisan memorandum o litijumu

by euronet063


Vesti

Politika

Olaf Šolc u Srbiji, sa Vučićem na Samitu o kritičnim sirovinama: Potpisan memorandum o litijumu

U Palati „Srbija“ održan je Samit o kritičnim sirovinama na kome učestvuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kancelar Savezne Republike Nemačke Olaf Šolc i potpredsednik Evropske komisije i evropski komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič.

.

Foto: instagram/budućnost Srbije / screenshot

.

Na istom mestu potpisan je Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima, u prisustvu Vučića i Šolca.

Blic preporučuje


Vučić i Šolc danas i o ekonomiji: Šta će sve Srbija da potpiše


Vučić i Šolc: Pružena podrška Nemačke da Srbija ima veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma; drago mi je što je ovo evropski projekat

– Ovaj dan me ispunjava velikom nadom za našu zemlju. Ovo će biti prekretnica i velika promena i kvantni skok u budućnost Srbije – rekao je on.

Kako je dodao, „sve radi transparentno“.

Ponosim se tim projektom i nikada ni u jednoj fazi otvaranja rudnika, nijednom delu postupka ništa nećemo da tajimo od naših ljudi. Srbija će insistirati i lično ću kao predsednik se boriti i za životnu sredinu i za život naših građana u Jadru i Rađevini, da im i voda i vazduh budu čisti – naveo je Vučić, koji je dodao da „mi verujemo u ogroman napredak naše zemlje, doneće nam 6 milijardi stranih direktnih investicija“.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Vučić: „Velika nada za Srbiju“

Na početku Samita, Vučić je rekao da je kancelar Šolc pružio podršku Nemačke da, kako je rekao, Srbija ima veći vrednosni lanac proizvodnje litijuma „što nam donosi milijarde investicija i neverovatan pomak za celu zemlju, a najveći za zapadnu Srbiju„.

Memorandum su potpisali potpredsednik Evropske komisije i komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Memorandum su potpisali potpredsednik Evropske komisije i komesar za međuinstitucionalne odnose i strateško predviđanje Maroš Šefčovič i ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović

– Već smo imali razgovore i mogu da kažem da sam zadovoljan. Za nas kao Srbiju predstavlja veliku nadu. Uvereni smo da tu šansu nećemo propustiti. Mi u Srbiji smo poznati po tome što najveći broj prilika propustimo. Zato što postoji kod nas nepodnošljiva lakoća propuštanja dobrih prilika i ovoga puta to sebi ne smemo da dozvolimo – rekao je Vučić.

Nemački kancelar rekao je da je „ovo važan trenutak, da bi se razgovaralo o znatnom potencijalu projekta Jadar“, kao i da je „veliki broj ljudi je neumorno radio na tome da to danas sve bude moguće“. Kako je rekao, ima dosta razloga za ovaj projekat i to je po njegovom mišljenju dobar projekat za Srbiju.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

– On stvara nove potencijale lanca vrednosti, obezbeđuje mogućnosti za stvaranje radnih mesta, ne samo kada je reč o rudarstvu, nego i u drugim koracima prerade, povezuje Srbiju sa budućnošću mobilnosti, koja mora raditi bez emisije CO2. Dakle, reč je o prekretnici za mobilnost u budućnosti – rekao je Šolc i istakao da će sve biti urađeno po najvišim ekološkim standardima.

Kako je dodao, „želim jasno da kažem na ovom mestu da smatram obavezom da se obaveze date odavno, kada je reč o perspektivi država zapadnog Balkana u odnosu na Evropsku uniju ostvare brzo, i mi ćemo svim snagama podržati taj proces rešeni da spojimo Evropu“.

Doček ispred Palate „Srbija“

Uoči trilateralnog sastanka i početka Samita u Beogradu, Vučić, Šolc i Šefčović prošetali su ispred Palate „Srbija“.

Na Samitu će u proširenom sastavu prisustvuju predstavnici Evropske banke za obnovu i razvoj, KFW-a, Italijanske razvojne banke, Mercedes-Benca i članovi Vlade Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u Beogradu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom razgovarati o pitanjima od velikog značaja za Srbiju, ističući da će današnji dan umnogome „uticati na brojne aspekte budućnosti“ Srbije i dati „snažan zamah jačanju odnosa između Srbije i Nemačke“.

Šolc od sinoć u Beogradu

Nemački kancelar doputovao je sinoć u Beograd, a na aerodromu „Nikola Tesla“ dočekao ga je predsednik Srbije. Danas je za njega priređen radni doručak.

.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Podsetimo, nemački kancelar Olaf Šolc, koji je sinoć doputovao u Beograd, učestvovaće na Samitu o strateškim sirovinama u Palati Srbije gde će, kako je najavljeno, biti potpisan Memorandum o razumevanju između EU i Srbije o strateškom partnerstvu o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima.

Na Samitu će učestvovati i potpredsednik Evropske komisije za energetiku Maroš Šefčovič.

Vlada Srbije je u četvrtak usvojila Zaključak o utvrđivanju osnove za zaključivanje Memoranduma kojim se predviđa pet pravaca delovanja:

Predsednik Aleksandar Vučić oglasio se na svom Instagram nalogu i istakao da je danas važan dan za Srbiju.

– Važan radni dan je pred nama, dan koji će umnogome uticati na brojne aspekte budućnosti naše zemlje i koji će dati snažan zamah jačanju odnosa izemđu Srbije i Nemačke. Sa Šolcom razgovaraću i o drugim pitanjima od velikog značaja za Srbiju, uveren da ono što radimo danas, postavlja čvrst temelj za budućnost ne samo naših bilateralnih odnosa, već i jačanja saradnje i povezivanja u regionu – objavio je Vučić na svom Instagram nalogu.



Izvor

You may also like