Home Politika Drecun o tajnim aktivnostima na Kosovu: Održana je specijalna vojna vežba, evo za šta se spremaju

Drecun o tajnim aktivnostima na Kosovu: Održana je specijalna vojna vežba, evo za šta se spremaju

by euronet063


Vesti

Politika

Drecun o tajnim aktivnostima na Kosovu: Održana je specijalna vojna vežba, evo za šta se spremaju

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnja pitanja Milovan Drecun rekao je za RTS da je most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici značajan za opstanak i bezbednost srpskog naroda. Priština ne želi otvaranje, već osvajanje tog mosta, da bi se to predstavilo „kao da je srpski narod pobeđen i da je ta teritorija albanska teritorija“.

.

Foto: TANJUG/ DOPISNIK KiM, Blic TV / Ringier

.

Srbi na Kosovu i Metohiji i dalje nemaju mira od svakodnevnih provokacija privremenih prištinskih vlasti.

Blic preporučuje


POZIV NA DIJALOG „SERVIRAN“ UZ HAPŠENJE Posle dinara i pošti, most na Ibru im glavna meta: Priština oko njega kruži kao kobac, a Srbe zastrašuje BEZ PRESTANKA

U Severnoj Mitrovici nastavljeno je uređivanje glavnog mosta, koje je počelo krajem prošle nedelje, kada je Priština najavila da će ga otvoriti za saobraćaj, mimo saglasnosti Srba i međunarodnih misija, uključujući i Kfor.

Prištini je veoma stalo da realizuje politiku koju je Aljbin Kurti obećao svojim biračima kada je dolazio po drugi put na vlast, a to je da će on u potpunosti staviti pod kontrolu sever Kosova, odnosno, kako on kaže, integrisati sever i uspostaviti funkcionisanje svih prištinskih institucija na severu Kosova“, istakao je Drecun.

Priština ne želi otvaranje, već osvajanje mosta

Drecun ističe da „Priština zapravo ne želi otvaranje mosta na Ibru, ona želi osvajanje mosta, da pokaže kako je pobednik, kako je pobeđen srpski narod na severu, kako je stavljen pod kontrolu i da je ta teritorija – albanska teritorija, iako na tom delu teritorije živi 95 odsto Srba na tom delu teritorije“.

Prema njegovim rečima, ključni problem u tome je što Priština nije ispoštovala razgraničenje severne i južne opštine, zato što je problem Suvi do.

Foto: RTS / screenshot

Milovan Drecun

„To je mešovito selo. I kad pogledate geografski, ono se nalazi na severu, pripada Severnoj Mitrovici“, napominje Drecun.

Međutim, kako ističe, katastarski pripada Južnoj Kosovskoj Mitrovici. U Južnoj Kosovskoj Mitrovici nema Srba, proterani su, sem sveštenika koji tamo žive, ne dozvoljava im se povratak, dodaje Drecun.

Ako bi došlo recimo do toga da Suvi do pripadne južnom delu Kosovske Mitrovice, Srbi bi se iselili. Čak i da se ne isele, oni bi bili u problemu, ali tamo postoji mnogo građevinskog zemljišta koje je interesantno Albancima i tu bi se menjala etnička struktura, naveo je Drecun.

„Dakle, ovo je namera Kurtija da pokaže da sve ono što je obećao da ispunjava, da on u potpunosti stavlja sever pod kontrolu i dovršava posao“, zaključio je Drecun.

Ovo je svima u Srbiji promaklo

Kurti ima podršku koja ga ohrabruje da nastavi sa aktivnostima.

„Kada pored tih upozorenja koja stižu iz Evropske unije, iz SAD-a, od strane Kfora i o strane Euleksa, pogledate jedan drugi događaj, onda vidite zapravo da Kurti ima podršku, koja ga ohrabruje da nastavi s ovakvim aktivnostima,“ tvrdi Drecun.

Kako ističe, vežba koja je održana između albanske vojske i pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga i policijskih jedinica pod patronatom komande za specijalne operacije SAD, prošla je dosta nezapaženo u našoj javnosti.

Dosta nezapaženo je prošlo to u našoj javnosti, nedavno je održana jedna zajednička vežba između albanske vojske i pripadnika tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga i policijskih jedinica, pod patronatom komande za specijalne operacije SAD-a. Dakle, to nije vežba u sastavu Kfora, nego Amerikanci uvežbavaju zajedničko delovanje specijalnih jedinica Albanske armije sa specijalnom interventnom jedinicom,“ kaže Drecun i dodaje:

Foto: RTS / screenshot

Milovan Drecun

„Albanci na Kosovu imaju dve te jedinice – jedna je specijalna operativna, druga je specijalna interventna. Te jedinice terorišu Srbe na severu Kosova i zaposele su svoje stalne baze na severu Kosova. I iz KBS-a učestvuju, posebno jedinice iz obaveštenih struktura. Oni su formirali posebnu obaveštajnu jedinicu u okviru te buduće vojske Kosova i uvežbavali su nekakve taktičke operacije“, kaže Drecun.

Kako navodi Milovan Drecun, uvežbavalo se i interaktivno delovanje i izviđanje.

„Iz KBS-a, pored tih obaveštajnih, učestvovale su nekakve jedinice za komunikaciju, uvežbavali su psihološke operacije. Uvežbavan je odgovor i borbeno dejstvo dronovima protiv nekakvih objekata i taktičkih grupa koje bi ostale zajedničkom operativnom okruženju. Koje to zajedničko operativno okruženje može da bude za albansku vojsku, za tzv. vojsku Kosova, a naravno i za SAD?! Pa samo Kosovo i Metohija, odnosno sever Kosova! Vi onda vidite da SAD pripremaju zajedničke aktivnosti Albanije, specijalnih parapolicijskih jedinica Prištine i KBS-a u suprotstavljanju eventualnim reakcijama srpskog naroda. I to naravno ohrabruje Kurtija“, kaže Drecun za RTS.



Izvor

You may also like