Home Politika EU najavljuje nove sankcije Prištini, ali je pitanje da li će stvarno i da ih sprovede

EU najavljuje nove sankcije Prištini, ali je pitanje da li će stvarno i da ih sprovede

by euronet063


Vesti

Politika

EU najavljuje nove sankcije Prištini, ali je pitanje da li će stvarno i da ih sprovede

Evropska unija (EU) preti novim merama Prištini ukoliko zaista otvori most na Ibru, čemu se oštro protive tamošnji Srbi. Teško je te pretnje shvatiti ozbiljno imajući u vidu da Brisel ni prethodne mere nije dosledno sproveo, što je kosovski premijer (zlo)upotrebio i jednostranim potezima još više pogoršao položaj Srba. EU, insistiranjem na dijalogu koje traje do u nedogled, kao da šalje poruku „radite šta hoćete, mi možemo ali nećemo vam ništa“. Ni ovaj put nije daleko od toga, a analitičari kažu da će biti oprezni oko uvođenja novih sankcija.

.

Foto: Tanjug/ Vlada Crne Gore, str, Shutterstock / Ringier

.

Pitanje je koje to sankcije EU i može da sprovede, a Miloš Pavković, istraživač u Centru za evropske politike, za „Blic“ kaže da je zatvaranje dotoka novca najjače oružje u rukama Brisela i da će, ukoliko se zaista primeni, to će biti najjača sankcija.

Blic preporučuje

Druge političke mere mogu biti prestanak podrške za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama, ali to i nije neka sankcija za Kosovo, jer ni dosad nisu uspeli da se učlane ni u jednu organizaciju. Nisu uspeli ove godine da dođu na agendu Komiteta Ministara Saveta Evrope, dok kosovska aplikacija za članstvo u EU stoji u fioci već godinu i po dana i nema naznaka da će se ona naći na agendi Saveta EU – kaže Pavković.

„EU će biti oprezna“

Ali, Juliana Armas, koordinator Grupe za Zapadni Balkan pri Mađarskom institutu za međunarodne odnose kaže da EU u ovom momentu nema jasan stav o uvođenju novih sankcija Prištini.

– Rekla bih da će ostati sankcije koje su uvedene prošle godine nakon incidenta na severu Kosova, ali EU nije sigurna u ovom momentu i vrlo je oprezna u vezi sa tim i zato će, uprkos saopštenjima za javnost i izjavama, oni sačekati još malo i biće oprezni oko uvođenja novih sankcija – rekla je za ona za „Kosovo onlajn“.

Foto: symbiot / shutterstock

.

Kako kaže, EU trenutnu situaciju „ipak ocenjuje na neki način stabilnom“.

– To (sankcije) može da izazove nove tenzije. A u ovom momentu, oni ocenjuju da je situacija na neki način stabilna i na neki način su njome zadovoljni – zaključuje Armas.

Evropska unija je već uvela tri mere, koje su na snazi od 3. juna prošle godine. One podrazumevaju:

  • Privremena suspenzija Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju
  • Nemogućnost prisustva kosovskih zvaničnika sastancima sa evropskim zvaničnicima, osim ako nisu vezani za dijalog,
  • Zamrzavanje evropskih fondova

Neke nisu ispunjene pa su kosovski zvaničnici prisustvovali na više sastanaka, recimo, u vezi sa razvojnim planom EU za Balkan.

To je verovatno doprinelo da Priština od tada:

  • Ukine dinar na severu Kosova
  • Nastavila sa hapšenjem Srba
  • Zatvorila sve objekte „Pošte Srbije“ na severu
  • Najavila otvaranje mosta na Ibru

„Mere bile preblage“

Pored svega toga, Đuzep Borelj, evropski šef diplomatije, ocenio je da bi ukidanje mera predstavljao „politički signal i doprinelo bi izbalansiranom kontekstu u kome može napredovati dijalog Beograda i Prištine“.

Đuzep Borelj

Pavković za „Blic“ kaže da te mere nisu dale rezultate jer su bile preblage i jer ih neke države članice EU nisu ni primenjivale.

– Verujem da bi sledeći korak EU mogao da bude pooštravanje trenutnih mera, pre svega blokiranje još većeg dela ili čak potpuno blokiranje finansijske pomoći koju je EU opredelila za Kosovo. Usvajanje novog paketa mera poslalo bi poruku i onim državama članicama EU koje su bile blagonaklone prema Kurtiju da je potpuno izgubio poverenje i da je međunarodna zajednica izgubila strpljenje za njegove jednostrane poteze – napominje on.

To slabo dopire do Kurtija jer i pored svih upozorenja EU i Vašingtona radi na pripremama za otvaranje mosta na Ibru.

Pročitajte još

POZIV NA DIJALOG „SERVIRAN“ UZ HAPŠENJE Posle dinara i pošti, most na Ibru im glavna meta: Priština oko njega kruži kao kobac, a Srbe zastrašuje BEZ PRESTANKA

MOST NA IBRU POSVAĐAO KURTIJA I OSMANI To nije jedini dokaz da je „pukla“ ljubav: „Njihov politički savez već je ušao u nepopravljiv pad“

Iako KFOR šalje poruke da se neće libiti da reaguje „na bilo koji bezbednosni razvoj“, radovi na uređivanju spoljašnjosti i dalje traju a prethodno je ispitana izdrživost.

Zoran Milivojević, bivši diplomata kaže da zapadne sile imaju sredstva da to ga spreče, ali bi to značilo dovođenje u pitanje suverenosti Kosova.

– Kurtiju je važno je da to uradi tokom aktuelne administracije SAD i EU jer su pokazali da uvažavaju kosovsku državnost, da je upravo takav pristup zapadnih sila. To će biti potvrda strategije njegove politike, ali i način da dobije sledeće izbore – objašnjava za Blic Milivojević.

EU i SAD o klin, Osmani o ploču

Diplomate SAD na Kosovu, ali i Strejt department jasno su se izjasnili da su protiv otvaranja mosta, a prištinska predsednica Vljosa Osmani izgleda to ne uzima za ozbiljno. Ona je čak rekla da joj ni na jednom od sastanaka koji je imala sa predstavnicima SAD nije rečeno da su oni protiv otvaranja mosta na Ibru.

Foto: TANJUG VIDEO / Tanjug

.

Ujedno, optužila je portparola EU Petera Stana za rasizam.

– Što se tiče Evropske unije, izjave portparola ove institucije su pre svega rasističke, tako da ne verujem ni da zaslužuju veću pažnju sa moje strane. Nema razloga za njihove rasističke izjave i na bilo koji način se protivim diskusiji o otvaranju mosta Ibri u Briselu – izjavila je Osmani.

Stano je ocenio da je zatvaranje filijala „Pošte Srbije“ kršenje dogovora o dijalogu, a otvaranje mosta na Ibru – eksplozivno pitanje i da nije dobro što je dijalog Beograda i Prištine u „stalnom kriznom modalitetu“ i „modalitetu rešavanja krize“ koji prati sve više jednostranih poteza i nekontrolisanih akcija koje najčešće dolazi od administracije u Prištini.



Izvor

You may also like