Home Politika Javni okršaj Ivice Dačića i Borisa Tadića: „Imam da mu poručim samo jedno – lažeš!“

Javni okršaj Ivice Dačića i Borisa Tadića: „Imam da mu poručim samo jedno – lažeš!“

by euronet063


Vesti

Politika

Javni okršaj Ivice Dačića i Borisa Tadića: „Imam da mu poručim samo jedno – lažeš!“

Boris Tadić, predsednik Socijaldemokratske stranke i bivši predsednik Srbije na svojoj društvenoj mreži „X“ negirao je da je svojevremeno dao nalog ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i šefu svog kabineta Miodragu Rakiću da organizuju da Aleksandar Vučić, koji je tada bio u opoziciji, bude pretučen.

Ivica Dačić

Foto: TV Prva / screenshot

Ivica Dačić

Ivica Dačić se javno obratio Borisu Tadiću, poručujući mu da „laže“ i da nije stvar samo u prebijanju Aleksandra Vučića, već u celokupnom odnosu prema demonstrantima.

Blic preporučuje


„U DELU JAVNOSTI KAO DA POSTOJI LUDISTIČKI POKRET“ Dačić: Bio bih veliki licemer kada bih bio protiv litijuma

– Ja sam Tadiću poručio, ja kažem isto tako – lažeš! Zato što ja nisam rekao da je bila naredba da se prebije samo Vučić! Reč je bilo o odnosu prema jednom skupu. To je bilo posle hapšenja Radovana Karadžića. On je još bio u zemlji. Jasna naređenja mi je preneo tadašnji šef kabineta i sekretar za nacionalnu bezbednost Miki Rakić da demonstranti ni po koju cenu ne smeju da dođu do RTS-a. Naređenje je glasilo da treba da se upotrebe sva sredstva prinude i upotrebljena su. Veljović mi je prenosio direktno šta su mu naređivali, jer je on bio direktor policije – priča Dačić.

Foto: TV Prva / screenshot

Ivica Dačić

„Tadić me pitao gde je vodeni top“

Kako ističe, upotrebljeni su gumeni meci, a Tadić je pitao i „gde je vodeni top“, priseća se ministar Dačić.

Upotrebljeni su gumeni meci. Mene je Tadić pitao gde je vodeni top! Ja sam se frapirao, mislio sam da je to otišlo u muzej nakon Miloševića – kaže Dačić.

Podvlači da su to bile instrukcije koje su dolazile iz kabineta tadašnjeg predsednika Republike, Borisa Tadića.

– U svemu tome prosto je nemoguće da neko nije prepoznao Aleksandra Vučića, pa je došlo do prebijanja. Posle toga četiri godine nisam razgovarao sa njim, bio je ljut i to sa pravom. Vi sada kažete da sam ja to naredio! To je bitno da razjasnimo, ministar samo odlučuje o upotrebi vatrenog oružja i o upotrebi specijalnih jedinica. Nakon toga ja sam preuzeo mere i ukinuo gumene metke itd. Licemerno je da danas neko napada policiju i ovaj sistem zbog toga. Reč je o štabu koji se formira u policiji i direktor policije i rukovodioci štaba su ti koji donose direktne oluke, osim kada treba doneti odluku i upotrebi specijalnih jedinica – kaže Ivica Dačić.

Foto: Vladimir Živojinović / RAS Srbija

Boris Tadić

Napominje i da je on bio stava da ne treba da dolazi do bilo kakvih sukoba sa demonstrantima.

– Tu je bio cilj da se ne dođe do RTS-a i kasno noću, tačnije rano ujutru kada je bio izručen Karadžić. A danas vi zamerate nešto policiji! Na čemu se zamera, na kojoj to brutalnosti?! A ovamo imate jednu takvu situaciju koja je rezultirala gubitkom ljudskog života. Takođe, Borislav Pelević je tada bio pogođen tim gumenim metkom, i to u slepoočnicu i tako dalje – kaže Dačić.

Podseća da su svi u to vreme dobijali naredbe od Mikija Rakića.

– On kad pozove, to znači da je to zvaničan stav. Zato sam i reagovao, jer smatram da je licemerno da se tako govori. Policija je sada intervenisala bez ijednog problema – kaže Dačić za „Prva“ TV.

Šta je rekao Tadić?

– Vučić i Dačić su na konferenciji za medije izneli notornu laž da sam ja izdao nalog Dačiću i Mikiju Rakiću da organizuju da Vučić bude pretučen u vreme kada je bio opozicija – napisao je Boris Tadić na mreži „X“.

Tadić je dodao da „nikada u svom životu, ni političkom, ni privatnom“, nije izdao nalog da bilo ko bude pretučen.



Izvor

You may also like