Home Politika Radovan Karadžić tuži vladu Velike Britanije zbog laptopa, traži da mu plate 58.000 evra jer mu ne daju da pričaju na srpskom jeziku

Radovan Karadžić tuži vladu Velike Britanije zbog laptopa, traži da mu plate 58.000 evra jer mu ne daju da pričaju na srpskom jeziku

by euronet063


Vesti

Politika

Radovan Karadžić tuži vladu Velike Britanije zbog laptopa, traži da mu plate 58.000 evra jer mu ne daju da pričaju na srpskom jeziku

Haški osuđenik Radovan Karadžić (79) služi doživotnu zatvorsku kaznu u zatvoru Albani na ostrvu Vajt u Engleskoj, a nedavno je odlučio da tuži vladu Ujedinjenog Kraljevstva zbog nečovečnog postupanja prema njemu.

Radovan Karadžić

Foto: Tanjug/AP

Radovan Karadžić

Kako piše Dejli Mejl, Karadžić se žali jer mu nije dopušteno da u ćeliju unese laptop, a zbog kršenja ljudskih prava traži od vlade da mu isplati 50.000 funti (58.000 eura). Takođe, tvrdi da mu je zabranjeno da komunicira na srpskom, maternjem, jeziku.

Blic preporučuje

Prošle nedelje Karadžić se pojavio na sudu putem video linka kako bi tužio državnu sekretarku za pravosuđe Šabanu Mahmud.

Njegova ćerka Sonja Karadžić-Jovičević nedavno je za bosanske medije rekla da je zdravlje njenog oca narušeno i da je u junu u nekoliko navrata gubio svest i da je prilikom padova povredio glavu, kuk, rebra i oba ramena. Takođe je tvrdila da mu se „ne pruža nikakva medicinska pomoć“.

Pre tri godine Karadžić je iz Holandije prebačen u Britaniju na izdržavanje kazne. Ćerka Sonja rekla je tada da su njenog oca poslali na jug Engleske samo kako bi se članovima porodice otežalo da ga posećuju.

Osuđen na doživotni zatvor

Radovan Karadžić je 20. marta 2019. pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid i druge zločine počinjene u BiH između 1992. i 1995. godine.

Proglašen je krivim za genocid na području Srebrenice 1995. godine, progon i ubistva Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva granatiranjem i snajperskom vatrom te uzimanje pripadnika međunarodnih mirovnih snaga za taoce.

Karadžić je uhvaćen 21. jula 2008. godine u Beogradu u kojem se skrivao pod lažnim identitetom (kao lekar Dragan Dabić), a od kraja jula 2008. nalazi se u pritvoru Haškog tribunala.



Izvor

You may also like