Home Politika „IZAŠAO JE IZ AUTA I POČEO DA BEŽI NAZAD“ Posle otcepljenja, referenduma i razdruživanja, Dodik je ovih dana priredio VELEOBRT: Svemu je „kumovao“ direktor CIA?

„IZAŠAO JE IZ AUTA I POČEO DA BEŽI NAZAD“ Posle otcepljenja, referenduma i razdruživanja, Dodik je ovih dana priredio VELEOBRT: Svemu je „kumovao“ direktor CIA?

by euronet063


Vesti

Politika

„IZAŠAO JE IZ AUTA I POČEO DA BEŽI NAZAD“ Posle otcepljenja, referenduma i razdruživanja, Dodik je ovih dana priredio VELEOBRT: Svemu je „kumovao“ direktor CIA?

Republika Srpska (RS) nikad nije sporila suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine (BiH) shodno Dejtonskom sporazumu i secesija nikad nije bila naša politika – poručio je predsednik RS Milorad Dodik pre nekoliko dana, nedugo nakon što se njegova “desna ruka”, aktuelna srpska članica Predsedništva BiH Željka Cvijanović u Sarajevu sastala sa Vilijamom Barnsom, direktorom američke Centralne obaveštajne agencije (CIA).

milorad-dodik-predsjednik-republike-srpske-09-scaled-872x610

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

milorad-dodik-predsjednik-republike-srpske-09-scaled-872×610

– Da ovo nisu objavili režimski mediji, pomislili bi da je Dodikov tviter nalog hakovan – poručila je gotovo odmah nakon ove izjave koju je lider SNSD objavio i na društvenim mrežama Jelena Trivić, predsednica opozicionog Narodnog fronta u RS.

Blic preporučuje

Zapanjujuća transformacija Milorada Dodika od ogorčenog separatiste, koji čeka prvu povoljnu priliku da Srpsku otcepi od BiH do umerenog političara koji poručuje da se, zapravo, nikad nije zalagao za samostalnost RS, proteklih dana postala je tema brojnih analiza i ocena kakve je to poruke direktor CIA preneo Cvijanovićevoj, pa je njen stranački šef potpuno promenio ploču.

Foto: MARK SCHIEFELBEIN / Tanjug/AP

Vilijam Barns

Inače, otkako je došao na vlast u RS pre skoro dve decenije, Milorad Dodik je izborne pobede uglavnom osvajao zahvaljujući zapaljivoj nacionalističkoj retorici, obećanjima da će vratiti izvorne dejtonske nadležnosti Republike Srpske, kao i čestim najavama referenduma o samostalnosti Srpske i njenom otcepljenju od BiH.

„Goodbye BiH, welcome RS exit“

Eskalacija Dodikovih pretnji o brzom kraju BiH i samostalnoj Republici Srpskoj počela je pre otprilike četiri godine, kada se pred Ustavnim sudom BiH zakotrljala priča o državnoj imovini. Tada je, krajem februara 2020, na posebnoj sednici Narodne skupštine RS koju je sazvao, Dodik izgovorio čuveno: “Goodbye BiH, welcome RS exit”.

Tada su, između ostalog, u parlamentu Srpske usvojeni i zaključci koji su se odnosili na “antidejtonsko delovanje Ustavnog suda BiH”, povratak na “izvorni Dejton”, ukidanje Oružanih snaga BiH, vraćanje Vojske Republike Srpske…

– Za 60 dana se vidimo. Verujem da ću biti uvereniji kada vam se budem obraćao tada i da ću biti bliže onom što sam na početku rekao – govorio je tada Dodik poslanicima u NS RS.

„Radimo na projektu samostalne RS“

U oktobru 2021. godine aktuelni predsednik Republike Srpske takođe je najavljivao njenu brzu samostalnost.

Neskriveno radimo na projektu samostalne Republike Srpske u okviru dejtonske BiH – govorio je Dodik uoči tadašnje sednice predsedništva njegove stranke u Banjaluci.

Krajem aprila prošle godine predsednik Srpske ponovo je pričao o nezavisnosti i otcepljenju od BiH koja je, prema njegovim rečima, “nametnuta ljuštura”. Dodao je i da je BiH “sklepana” i da, kako je rekao, nikad nije imala šansu da uspe.

Pročitajte još

DODIKOVA VIZIJA BiH Malo otcepljenja, malo povlačenja, pa sve ukrug (VIDEO)

Isak reagovao na pretnje Dodika “Ako proglasiš nezavisnost u 11 sati, u 11:01 ćeš biti iza rešetaka”

– Mi ne živimo u BiH kao državi, za nas je to nametnuta ljuštura, mi bismo želeli da budemo sa Srbijom, to je istorijska težnja našeg naroda – rekao je Dodik tada za RTS, obećavajući da će Republika Srpska biti samostalna država, kao i da će to u miru ostvariti.

Ideje o razdruživanju pale u vodu

Jednu od poslednjih izjava u sličnom tonu Dodik je dao pre samo nekoliko meseci, krajem maja ove godine, kada je nakon usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN poručio da je posle svega “jedino rešenje mirno razdruživanje u BiH, kao i da će “analiza glasanja u Generalnoj skupštini UN biti osnova za buduće poteze rukovodstva Srpske”.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Milorad Dodik

Osvrćući se na navedene izjave predsednika Srpske i lidera SNSD iz bliže i dalje prošlosti, Dodikova poruka nakon dolaska Vilijama Barnsa u Sarajevo za lidere opozicije u Srpskoj delovala je skoro pa nadrealno.

Koliko posebnih sednica Narodne skupštine je održano, koliko najavljenih referenduma, koliko verbalnih vratolomija oko nezavisnosti Republike Srpske, da bi nam Dodik saopštio da poštuje teritorijalni integritet BiH i da secesija nikad nije bila njegova politika – izjavila je predsednica Narodnog fronta nakon Dodikovog “povlačenja ručne” posle posete direktora CIA Sarajevu.

Foto: Siniša Pašalić / Ringier

Jelena Trivić 5

– Dodik je betonski blok vezan oko vrata Republici Srpskoj, koji svoj narod vuče na dno, u potpunu propast. Jedna stara poslovica kaže: „Mudrost je znati kada treba stati“. Sad je taj momenat – poručio je potpredsednik PDP Igor Crnadak, komentarišući veleobrt u politici aktuelnog predsednika Srpske nakon razgovora Željke Cvijanović s Vilijamom Barnsom.

Neprijatne poruke?

Iako se u javnosti i medijima i dalje spekuliše o čemu je direktor CIA zaista razgovarao sa Cvijanovićevom i kakve joj je poruke preneo, prevladava mišljenje da Barnsove poruke ni najmanje nisu bile prijatne za Dodika.

Politički analitičar Ivana Marić za “Blic” kaže da su građani BiH već mnogo puta mogli da vide kako Milorad Dodik menja svoju retoriku kada mu dođe neka “suptilna” poruka iz SAD.

Pročitajte još

DOBRO, KOREKTNO, PRISTOJNO Vučić otkrio kako je izgledao sastanak sa šefom CIA u Beogradu

Šef CIA se sastao s Kurtijem u Vladi u Prištini, susretu prethodio razgovor sa Osmani

– Poseta direktora CIA Sarajevu i njegov razgovor s Željkom Cvijanović nikako nisu slučajni, već je najverovatnije upravo svrha te posete bilo prenošenje poruke Dodiku. To je bilo glavno, a sve ostalo je bilo onako, usput – smatra Marićeva.

Dodaje da ono što je Dodiku poručeno, očigledno, nije za javnost, ali da je lider SNSD, kako kaže, poruku vrlo dobro shvatio te da zbog toga ne samo da je “povukao ručnu”, već je, prema njenim rečima, „izašao iz auta i počeo da beži nazad“.

– Očigledno je da Amerikanci imaju neke žestoke inkriminišuće stvari protiv Dodika, što, iskreno, nije ni preterano teško imati, ali očigledno je i da se radi o nekim stvarima koje nisu za javnost, ali koje su Dodika preplašile i zbog kojih je zaboravio sve što je ranije pričao. Njegova poslednja poruka kako je oduvek poštovao integritet i suverenitet BiH sigurno je ostavila zabezeknute sve one koji su, maltene, počeli pripreme za samostalnost Republike Srpske, a sada ne znaju ko je uopšte počeo tu priču – zaključuje Marićeva.



Izvor

You may also like