Home Politika Miroslav Lajčak će dobiti naslednika na mestu posrednika za dijalog Beograda i Prištine

Miroslav Lajčak će dobiti naslednika na mestu posrednika za dijalog Beograda i Prištine

by euronet063


Vesti

Politika

Miroslav Lajčak će dobiti naslednika na mestu posrednika za dijalog Beograda i Prištine

Bivša estonska premijerka Kaja Kalas, advokatica po obrazovanju i liderka estonske Reformističke stranke, imenovana je za Visokog predstavnika Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost, a ko god da je nominovan za tu funkciju mora da se bavi dijalogom Beograda i Prištine, međutim to ne mora da znači da će funkcija specijalnog izaslanika za dijalog, koju sad obavlja Miroslav Lajčak, biti ukinuta.

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Foto: Virginia Mayo / Tanjug

Aleksandar Vučić i Aljbin Kurti u Briselu

Đorđe Dimitrov iz Centra za evropske politike ocenjuje da Lajčakova funkcija najverovatnije neće biti ukinuta, jer je pozicija visokog predstavnika veoma zahtevna i Evropskoj uniji bi značilo da ima jednu osobu koja se bavi pitanjem dijaloga na takav način da joj je to prioritet, a koliko će lično Kalas biti zainteresovana da se bavi dijalogom ostaje da se vidi i to zavisi od mnogo faktora.

Blic preporučuje

Ko god da je dobio funkciju, odnosno da je nominovan na poziciju visokog predstavnika mora da se bavi dijalogom Beograda i Prištine. To je jedno od važnijih pitanja za EU, jer je važno i zbog stabilnosti u regionu. Ako je region nestabilan to će se direktno odraziti i na Uniju – rekao je Dimitrov za Tanjug.

Miroslavu Lajčaku aktuelnom specijalnom izaslaniku za dijalog Beograda i Prištine mandat je produžen do januara 2025. godine i već se, kaže Dimitrov, govori o njegovim zamenicima i u Evropskoj uniji već kruže glasine o potencijalnim kandidatima.

– Ali za sada je sve to na nivou glasina – rekao je Dimitrov.

„Kalas će morati da prilagodi svoje stavove EU“

Kada se govori o političkoj reputaciji Kaje Kalas, koja dolazi države priznavača tzv. Kosova, ona je u prethodnom periodu davala podršku Prištini na evroatlanskom putu, tako da njeni lični stavovi naginju koristi tzv. Kosova, ali će morati da prilagodi svoje stavove Uniji i da zauzme neku neutralnu poziciju.

Ne moramo da brinemo u tom smislu i da već sada konstatujemo da će biti na jednoj strani. Ona će svakako morati da sprovodi politiku Brisela. Kao što se pričalo, kada je Miroslav Lajčak izabran na funkciju, i kada je Đuzep Borelj izabran na funkciju, ali kao što smo videli, oni su se prilagodili stavu Unije, stavu 27 zemalja članica. Tako će isto biti u slučaju Kaje Kalas – ocenio je Dimitrov.

(Tanjug)



Izvor

You may also like