Home Politika Opozicija predala predlog zakona kojim se traži zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji

Opozicija predala predlog zakona kojim se traži zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji

by euronet063


Vesti

Politika

Opozicija predala predlog zakona kojim se traži zabrana istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji

Poslanici opozicije predali su danas Skupštini Srbije izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, koje predviđaju zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma na teritoriji Srbije, i zatražili da se sazove vanredna sednica parlamenta na kojoj bi se razmatrala izmena tog propisa.

Marinika Tepić foto Nemanja Jovanović

Foto: Nemanja Jovanović / RAS Srbija

Marinika Tepić foto Nemanja Jovanović

Inicijativu su potpisali svi opozicioni poslanici, kao i samostalni poslanici, ukupno 86, rečeno je na konferenciji za novinare u Domu Narodne skupštine.

Blic preporučuje


Brnabić: Staviću predlog opozicije o izmenama Zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima na dnevni red Skupštine (VIDEO)

Poslanica Stranke slobode i pravde Marinika Tepić rekla je da su predložili izmenu Zakona „kojim će se zabraniti rudarenje litijuma, što podržava najmanje tri četvrtine građana Srbije“.

– Time se sprečava namera Aleksandra Vučića i njegovih partnera iz privatne kompanije Rio Tinto da od Srbije naprave eksperiment sa trajnim posledicama i prvim ekološkim iseljenicima u Srbiji – rekla je ona.

Poslanica Danijela Nestorović iz Ekološkog ustanka rekla je da su sakupili 86 potpisa opozicionih i samostalnih poslanika.

– Zahvalila bih se ekološkim organizacijama koje su podržale ovaj naš čin. Ovo je jedan od načina da rešimo agoniju u kojoj živimo već godinama. Suština je da je ovo jedno ujedinjenje po pitanju osnovnih prava svakog građanina Republike Srbije, pravo na život, na čistu vodu, čist vazduh i plodnu zemlju, to je ono oko čega se nikada nećemo razilaziti, niti će nas deliti ideologije i različiti programi političkih stranaka – kaže Nestorović.

Foto: Djordje Kojadinovic / Ringier

Miroslav Aleksić

Miroslav Aleksić iz NPS kazao je da je „ekonomski interes od iskopavanja litijuma na nivou izvoza maline“.

– U Makedoniji se postavlja kamen temeljac za fabriku baterija za automobile iako nemaju rudnik, u Mađarskoj isto, nama naša vlast nudi da otvaramo rudnik, a drugi da grade fabrike. Važan momenat, veliko mi je zadovoljstvo da se cela opozicija okupila – rekao je on.

Predsednica Skupštine Ana Brnabić najavila je da će staviti predlog opozicije o izmenama zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima na dnevni red Skupštine u skladu sa zakonskim rokovima.

(FoNet)



Izvor

You may also like