Home Politika Isplivao jeziv snimak prebijanja srpskih mladića na Kosovu, oglasila se majka: Tukli su ih do iznemoglosti

Isplivao jeziv snimak prebijanja srpskih mladića na Kosovu, oglasila se majka: Tukli su ih do iznemoglosti

by euronet063


Vesti

Politika

Isplivao jeziv snimak prebijanja srpskih mladića na Kosovu, oglasila se majka: Tukli su ih do iznemoglosti

Četvorica mladića srpske nacionalnosti uhapšeni su 10. septembra oko ponoći kada su, navodno, napali službeno lice u vršenju dužnosti. Sonja, majka jednog od uhapšenih mladića, kaže za „Blic“ da je njen sin, zajedno sa trojicom mladića, brutalno pretučen od strane kosovske policije, te da su njenog sina, kako kaže, vukli po podu i da postoje snimci koji to mogu da dokažu.

Hapšenje mladića

Foto: screenshot

Hapšenje mladića

Oni su uhapšeni jer je navodno jedan od njih opsovao majku policajcu, međutim, na snimcima se čuje drugačije – započela je priču Sonja.

Blic preporučuje

Kako navodi, na klipovima koji su zabeleženi te noći vidi se i čuje kako policajci „brutalno tuku mladiće“, te ih, kako tvrdi, vređaju na albanskom jeziku.

Vukli su ih po betonu, tukli su ih i u stanici do iznemoglosti – kaže Sonja.

Prema njenim rečima, sugrađanka Ramiza je izašla kako bi pomogla mladićima međutim, to policiju nije zaustavilo.

Mog sina su prebacili u Vučitrn. Ja njega nisam ni videla, samo malo kroz prozor – kaže Sonja koja je jutros, zajedno sa ostalim roditeljima ali i građanima, bila na protestu ispred stanice Kosovske policije u severnom delu Mitrovice.

Mladićima je, navodno, određeno zadržavanje do 48 sati jer su trojica u noći hapšenja bili u alkoholisanom stanju, a juče su ispitani.

Snimci incidenata

Na društvenim mrežama su objavljeni snimci incidenta. Na jednom snimku se vidi kao pripadnik kosovske policije sa puškom hapsi jednog od srpskih mladića.

Objavljen je još jedan snimak na incidenta na kojem se u prvom delu snimka čuje: „Udari me, ne diram te!“, nakon čega se čuje buka.

Zatim se u sledećem snimku vide mladići koji su na zemlji, a čuje se kako jedan od njih viče: „Ne mogu da dišem!“. Taj mladić je nekoliko puta to ponovio, a zatim nastavio: „Upomoć, upomoć!“. Potom se čuju jauci.

Jedan od mladića je vikao: „Molim vas, molim vas!“, međutim, policajci ih tada pridižu i vode do automobila. U jednom trenutku mladić iz sveg glasa zapomaže.

Oglasio se i otac jednog mladića

Otac jednog od uhapšenih mladića, Srđan Jović, oglasio se potresnom porukom i ispričao šta se dogodilo.

– Upravo su mi u KM sina pretukli i uhapsili Kurtijevi policajci. Iživljavali se na deci koja su slavila rođendan. Zvao sam hitnu pomoć neće da dozvole lekarima da izvrše pregled. Uhapsili su i prolaznika koji je snimio torturu. To je Kurtijev režim. Jel ima dalje života ovde? – napisao je na društvenoj mreži Iks Srđan Jović.

„Zahtevamo hitno oslobađanje“

Povodom incidenta oglasio se i lider Srpske demokratije Aleksandar Arsenijević koji je objavio da su policajci 10 minuta brutalno tukla srpske mladiće, a onda ih nakon toga odveli u policijsku stanicu.

– Njima se na teret stavlja da su napali službeno lice tako što su ga navodno opsovali na centru, kod spomenika Knezu Lazaru. Radi se o policajcu u civilu koji nije ima nikakve oznake. Nakon toga bivaju praćeni i brutalno maltretirani i hapšeni 500m dalje. Roditelji su se uplašeni skupili ispred policijske stanice gde niko nije želeo da im pruži nikakvu informaciju – napisao je Arsenijević.

Reagovala je i Kancelarija za Kosovo i Metohiju i Srpska lista, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je o situaciji na KiM sa izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD u Srbiji Kristoferom Hilom. On je juče rekao da će se u naredna 72 sata obratiti javnosti povodom onoga što Srbija zahteva zbog brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu KiM.



Izvor

You may also like