Home Politika Dragan Đilas odgovara Kristoferu Hilu: Neće moći, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma, neće moći

Dragan Đilas odgovara Kristoferu Hilu: Neće moći, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma, neće moći

by euronet063


Vesti

Politika

Dragan Đilas odgovara Kristoferu Hilu: Neće moći, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma, neće moći

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas uputio je otvoreno pismo ambasadoru SAD u Srbiji Kristoferu Hilu, a povod za to je bila izjava američkog diplomate u vezi sa rudarenjem litijuma.

.

Foto: Tanjug, Mitar Mitrović / Ringier

.

Zbog Hilove izjave u vezi sa protestima i litijumom, Đilas iznosi optužbu i kaže da je tumači kao „potvrdu glasina da ste i Vi na platnom spisku Aleksandra Vučića“.

Blic preporučuje

– Zaista ne znam kako drugačije da objasnim da u borbi za demokratske vrednosti, za zdrav život, za sprečavanje zagađenja velikog dela Srbije, dakle za evropske, tj zapadne vrednosti, Vi vidite to što ste rekli – naveo je Đilas.

Kako je naveo, čudno mu je kako u izjavi zvaničnika da Srbija nikada neće usaglasiti svoju spoljnu politiku sa EU, „ni u krađi izbora, ni u stepenu korupcije, ni u maltretiranju političkih protivnika, ni padu demokratije“, kako navodi, „ne vidite antizapadne stavove“.

– Ali vidite problem u tome što tri četvrtine Srbije ne prihvata licemerni stav dela i zapada i istoka koji glasi: „Nama zelena energija, a Srbima potpuno crnilo“. E pa, neće moći, gospodine Hil – naveo je Đilas između ostalog.

Takođe, optužio ga je da je „završio sa Vučićem veliki deo oko pravljenja nezavisnog Kosova“, kao i „poslove za američki Behtel, poslove za vaše kompanije koje se bave solarnom energijom“.

– Ali, na Vašu žalost, sa Vučićem ne možete da završite vađenje litijuma jer se tu Vučić više ništa ne pita. Pitaju se srpski narod i građani Srbije. A oni su rekli ne – naveo je Đilas.

Šta je rekao Hil?

Američki ambasador Kristofer Hil rekao je danas tokom debate „Demokratska otpornost, vladavina prava i ekonomska sigurnost: Pregled političkih opcija za Zapadni Balkan“ da „nema sumnje“ da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv tog puta.



Izvor

You may also like