Home Politika Vučević o vraćanju obaveznog vojnog roka: Regruti će imati novčanu nadoknadu, vladin predlog zakona vrlo brzo ako bude dogovora

Vučević o vraćanju obaveznog vojnog roka: Regruti će imati novčanu nadoknadu, vladin predlog zakona vrlo brzo ako bude dogovora

by euronet063


Vesti

Politika

Vučević o vraćanju obaveznog vojnog roka: Regruti će imati novčanu nadoknadu, vladin predlog zakona vrlo brzo ako bude dogovora

Predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je danas da apsolutno podržava vraćanje obaveznog vojnog roka i da je Vlada Srbije spremna, ako se postigne politički i društveni dogovor, da vrlo brzo donese takav predlog zakona i uputi ga Narodnoj skupštini na usvajanje.

.

Foto: Milan Ilić / Ringier

.

Vlada je spremna da vrlo brzo ide sa tim predlogom ka Narodnoj skupštini i da u 2025. godini, kada se steknu logistički i administrativni uslovi, krenemo sa time. Ja kao predsednik Vlade i cela Vlada snažno podržavamo ono što je predsednik Republike najavio, a to je da se ozbiljno približavamo eventualnom usvajanju zakonskog akta o ukidanju suspenzije vojnog roka – rekao je Vučević, gostujući u Jutarnjem dnevniku RTS.

Blic preporučuje

Vučević je mišljenja da je dobro i korisno da se vrati obavezno služenje vojnog roka i za same mladiće i za celu državu.

To nije spremanje za ratove i sukobe, već briga za državu. Naša država time ne ukida profesionalni sastav VS, koji je udarna snaga Vojske Srbije – objasnio je Vučević.

„Nikome neće biti upropašćen život za 75 dana“

Napomenuo je da profesionalna vojska obavlja najzahtevnije zadatke.

Time bismo vratili snagu rezervne vojske, jer smo imali 11, 12 generacija koje nisu služile vojsku ili mali deo kroz dobrovoljni vojni rok. Nikome neće biti upropašćen život za 75 dana. Za to vreme mladi regruti će imati novčanu naknadu, kasarne će biti prilagođene današnjem vremenu – naveo je Vučević.

Foto: Aleksandar Stanković / Ringier

.

To je, prema njegovim rečima, pitanje i elementarnih stvari, jer moramo da imamo narod i naciju koji može da odgovori na sve.

„Vučić će objasniti tačno šta se dešava na KiM“

Kazao je da će predsednik Srbije Aleksandar Vučić u današnjem obraćanju naciji objasniti šta se dešava na Kosovu i Metohiji kao i šta će država preduzeti povodom tih događanja, izjavio je danas predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević.

– Predsednik Republike će u 18 časova objasniti šta se tačno dešava, mnogo preciznije, detaljnije, da bi svi građani Republike Srbije dobili kompletnu ili celovitu sliku, da razumemo šta nam se i zašto dešava, šta je cilj toga. Reći će naravno i šta će naša država da preduzima u narodnom periodu – rekao je Vučević za Jutarnji dnevnik RTS-a.

Pročitajte još

Vučić se obraća javnosti sutra u 18 časova

Dodao je da su odluke o aktivnostima države Srbije sa kojima će večeras izaći Vučić, zajednički stav predsednika Republike i Vlade Srbije. Čuvajući Srbe na Kosovu i Metohiji, čuvamo celu Srbiju u smislu mira i stabilnosti i daljeg razvoja države, rekao je premijer.

Ocenio je da je Kurtijev udar na srpsku zajednicu na KiM nepodnošljiv i za gledati, a kamoli za živeti.

Sa stručnjacima o projektu Jadar

Kada je reč o projektu Jadar, istakao je da će se i u narednom periodu nastaviti razgovori sa stručnjacima i sa građanima.

– Video sam i da je predsednica Narodne skupštine najavila sednicu parlamenta a da su predstavnici opozicionih stranaka izašli sa nekim predlogom – za mene vrlo čudnim, da se zabrani praktično rudarstvo i rudarenje u Srbiji. Oni su time pokazali da su protiv korišćenja prirodnih potencijala Srbije za dalji razvoj – rekao je premijer.

Naglasio je da on nije za takvu politiku i da je to neodgovorno i neozbiljno te da nas čeka još puno posla kako bi se dobili odgovori na sva pitanja koja su postavljena na nedavnim razgovorima u Ljuboviji i drugim mestima u Zapadnoj Srbiji.

Pre svega da se vidi da li taj projekat dovodi do ugrožavanja zdravlja ljudi i životne sredine, rekao je Vučević.

(Tanjug)



Izvor

You may also like