Home Politika Poslanik Žarko Ristić isključen iz Narodnog pokreta Srbije jer nije potpisao predlog opozicije o litijumu

Poslanik Žarko Ristić isključen iz Narodnog pokreta Srbije jer nije potpisao predlog opozicije o litijumu

by euronet063


Vesti

Politika

Poslanik Žarko Ristić isključen iz Narodnog pokreta Srbije jer nije potpisao predlog opozicije o litijumu

Poslanik Žarko Ristić isključen je iz Narodnog pokreta Srbije (NPS) zbog, kako je navela stranka Miroslava Aleksića, kršenja odluke stranke o rudarenju litijuma. Ristić je, kako objašnjavaju, jedini narodni poslanik koji je odbio da potpiše zahtev opozicije za održavanje sednice Skupštine Srbije na kojem bi se raspravljalo o litijumu.

.

Foto: Đorđe Kojadinović, Twitter/ RisticZARKO / Ringier

.

Oni su podsetili da su doneli deklaraciju kojom se izražava negativan stav o kopanju litijuma u Srbiji, a da je Ristić ovakvim postupkom postupio u suprotnosti sa donetim dokumentom.

Blic preporučuje

Čime je grubo prekršio donetu deklaraciju, kao i odluke Predsedništva stranke, ali i direktno se suprotstavio zajedničkom delovanju opozicije, te je iz tog razloga isključen iz NPS, kao i našeg poslaničkog kluba. Sve stavove koje bude iznosio i korake koje bude načinio na dalje čini u svoje sopstveno ime, a ne u ime naše organizacije – saopštio je Narodni pokret Srbije.

Opozicija je Skupštini predala predlog o izmenama i dopunama zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima kojim bi se zabranilo kopanje i istraživanje litijuma i bora u Srbiji.

„Moj iskreni prijatelj mi je saopštio“

Istim povodom se oglasio i Ristić, koji smatra da je lider pokreta Miroslav Aleksić bio pod pritiskom da ga isključi iz stranke.

– Uvažene kolege članovi Glavnog odbora i saborci, moj iskreni prijatelj i predsednik Miroslav Aleksić mi je saopštio da će večeras po skraćenom postupku sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti moje isključenje iz stranke. Duboko sam ubeđen da je odluka doneta pod pritiskom i da je Aleksić dezavuisan od strane drugih, a u vezi sa mojim javnim istupanjem budućeg zasedanje Skupštine – napisao je na društvenoj mreži „iks“ Ristić.

Kako je objasnio, u vreme potpisivana zahteva „bio sam van zemlje i nisam bio u prilici da direktno podržim predloženu inicijativu“.

Moja izjava koja je usledila je delom pogrešno interpretirana od strane novinara pojedinih medija, a delom rezultat mog emotivnog stanja u vezi sa mojim poreklom i mojom političkom aktivnošću koja je pre svega vezana za teritoriju KiM. Smatrao sam da je u ovom specifičnom političkom i bezbednosnom trenutku na teritoriji Kosovske Mitrovice značajno da se o tome govori pred poslanicima parlamenta. Molim vas da glasate po svojoj savesti, poznavajući moju predanost i dosadašnji angažman u stranci – napisao je Ristić.

On je ranije kritikovao zahtev opozicionih kolega za održavanje hitne i vanredne sednice u vezi Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima, i kolege iz opozicije upitao „zašto ni rečju nisu spomenuli hapšenje mladića srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji“, te im poručio da ne smeju da budu deo „politikantske predstave Aleksandra Vučića“.



Izvor

You may also like