Home Politika U Hagu svedočio bivši pripadnik OVK koji je imao uvid u komandnu strukturu

U Hagu svedočio bivši pripadnik OVK koji je imao uvid u komandnu strukturu

by euronet063


Vesti

Politika

U Hagu svedočio bivši pripadnik OVK koji je imao uvid u komandnu strukturu

Pred sudom u Hagu danas je svedočio zaštićeni svedok, bivši pripadnik takozvane OVK u zoni Paštrik, pod brojem W04737, u procesu protiv Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija.

TNJG_Hag_izricanje_presuda_Gucati_Haradinaj_vesti_blic_safe_DS_bb.jpg

TNJG_Hag_izricanje_presuda_Gucati_Haradinaj_vesti_blic_safe_DS_bb.jpg

Suđenje je bilo zatvoreno za javnost, a tužilac Met Holing je rekao uoči ročišta da je svedok W04737 bivši pripadnik tzv. OVK i da će izneti dokaze o aktivnostima tokom rata i komandne strukture te organizacije.

U sudskom dokumentu, u vezi sa ovim svedočenjem, objavljenom na sajtu Specijalizovanih veća 16. jula, svedok W04737 je rekao da je počeo obuku u selu 1997. i da je završio do 1998. godine.

Svi optuženi su bili prisutni u sudnici, osim Tačija

Prema dokumentima, svedok ima saznanja o odnosima između tzv. OVK i paravojne grupe FARK-a (takozvane Oružane snage Kosova, lojalne Ibrahimu Rugovi).

„Svedok (04737) daje ilustrativne primere razdvajanja između OVK i FARK“, navodi se u dokumentu.

Svi optuženi su bili prisutni u sudnici, osim Tačija, koji se uključio putem video linka.

U dokumentu se navodi da se radi o svedoku koji je govorio da se njegov bataljon sastojao od tri čete sa oko 300 vojnika, gde je bila tzv. vojna policija i obaveštajna jedinica.

„Obaveštajna i kontraobaveštajna služba (tzv. ZKZ), čiji je fokus bio na skupljanju podataka o srpskim snagama, više se bavila razotkrivanju civilnih kolaboranata. ZKZ je takođe postojala kao brigada. Njeni članovi su direktno odgovarali generalnom štabu, čak i kada su imali pritužbe. Nije bilo sudskog sistema u okviru OVK, umesto generalnog štaba, gde je Sokol Dobrunja bio sudija, što oslikava podelu između OVK, FARK, i još nekih grupa“, rekao je ranije zaštićeni svedok.

Foto: Tanjug/ Sava Radovanović, EPA/ Valdrin Xhemaj, Tanjug / AP, Google Street View / RAS Srbija

haradinaj taci veselji kombo Tanjug Ap, Tanjug Sava Radovanovic, epa valdrin xhemaj, Google Streetview

Svedok W04737 je 85. koji se pojavio u sudnici od početka procesa, 3. aprila prošle godine, a tužioci moraju da završe dokazni postupak do aprila 2025. godine.

Specijalno tužilaštvo je 30. septembra 2022. godine podnelo potvrđenu izmenjenu optužnicu protiv Tačija, Veseljija, Krasnićija i Seljimija u 10 tačaka, koja ih tereti za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti počinjene u nelegalnim pritvorima tzv. OVK u AP Kosovo i Metohija i u Albaniji.

Oni su optuženi da su ljude neosnovano lišavali slobode, mučili i ubijali.

U optužnici se navodi da su ratni i zločini protiv čovečnosti koji im se stavljaju na teret izvršeni od marta 1998. do septembra 1999. godine u 42 nelegalna pritvora tzv. OVK u AP Kosovo i Metohija i u Albaniji nad najmanje 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 98 ubijeno.

(Tanjug)



Izvor

You may also like