Home Politika Savo Manojlović o tome zašto se vratio u Skupštinu grada Beograda: Iscrpljeni svi pravni putevi borbe

Savo Manojlović o tome zašto se vratio u Skupštinu grada Beograda: Iscrpljeni svi pravni putevi borbe

by euronet063


Vesti

Politika

Savo Manojlović o tome zašto se vratio u Skupštinu grada Beograda: Iscrpljeni svi pravni putevi borbe

– Nakon što su iscrpljeni svi pravni putevi, a ostatak opozicije svuda učestvovao u radu, svrha taktike je iscrpljena. I logičan sled je bio da beogradsku skupštinu koristimo za nastavak borbe, kaže za „Blic“ lider pokreta „Kreni promeni“ i šef odborničke grupe u Skupštini grada Beograda Savo Manojlović.

.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Savo Manojlović je sa svojom odborničkom grupom ipak ušao u Skupštinu grada Beograda uprkos najavi da neće učestvovati u radu prestoničkog parlamenta. Prisustvovao je raspravi o budžetu a za „Blic“ objašnjava zašto se odlučio na taj potez.

Blic preporučuje

Na svaki problem morate imati predlog rešenja. Na izbornu krađu i apatiju predložili smo da sve političke stranke izađu iz parlamenta i lokalnih skupština kako bi se probudila narodna energija i ušlo u građansku neposlušnost zbog očigledne izborne krađe u Nišu i Novom Beogradu – kaže Manojlović.

Kako dodaje, deo opozicije nije predložio nikakvo rešenje, a deo je odlučio da ide pravnim putem, što na žalost na kraju nije dalo rezultata.

– „Kreni promeni“ živi princip da nikada ne traži od drugih ono što sam nije u stanju da uradi. Napustili smo parlament u Beogradu gde smo najjača opoziciona grupa koja je osvojila 18 odsto dok se ne razreši situacija u Nišu. Odrekli smo se odborničkih naknada u iznosu od 2.180.000 dinara i donirali ih u humanitarne svrhe – podsetio je Manojlović.

„Opozicija nije jedinstveno napustila parlament“

Podseća da „pravni put u Nišu nije dao rezultate i nedavno je formirana skupština sa većinom SNS“.

– Mi verujemo da bi naš predlog imao šanse za uspeh i da je bilo energije za proteste što su pokazali i protesti kojima je ponovo zaustavljen Rio Tinto. Na žalost, kako opozicija nije jedinstveno napustila parlament ne možemo nikad sa sigurnošću tvrditi šta bi bilo kad bi bilo. Nakon što su iscrpljeni svi pravni putevi, a ostatak opozicije svuda učestvovao u radu, svrha taktika je iscrpljena. A logičan sled je bio da beogradsku skupštinu koristimo za nastavak borbe – napominje Manojlović.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

.

Manojlović je 21. juna saopštio da će napustiti Skupštinu grada Beograda odmah po verifikaciji mandata i da više neće učestvovati u radu skupštine grada, a da će odborničke nadoknade biti uplaćivane u humanitarne svrhe. Kao razloge za tu odluku, Manojlović je naveo, kako je rekao, „izborne neregularnosti koje su se desile prilikom lokalnih izbora 2. juna, a posebno u Nišu“.

Pre toga je 24. aprila obelodanio da izlazi na izbore 2. juna i da će biti kandidat za gradonačelnika. Na izborima 2. juna osvojio je 17,69 odsto.



Izvor

You may also like