Home Politika Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

by euronet063


Vesti

Politika

Analitičari za Jutro na Blicu o prvoj tranši pomoći za Srbiju

  • Evropska unija radi na približavanju ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan
  • Planirano je da Srbija dobije 1,58 milijardi evra, prva tranša se očekuje uskoro
.

Foto: screenshot

.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je da partneri sa Zapadnog Balkana pripadaju Evropi, te da Evropska unija radi na približavanju ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra. Za Srbiju je planirano ukupno 1,58 milijardi evra, a prva tranša pomoći se očekuje uskoro.

Blic preporučuje

„Radimo na približavanju Uniji ekonomija i tržišta iz regiona uz pomoć Plana rasta za Zapadni Balkan, vrednog šest milijardi evra,“ izjavila je fon der Lajen, dodajući da će uskoro biti isplaćena prva tranša pomoći.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se uskoro u oktobru ili u novembru može očekivati isplata prve tranše po planu rasta za Zapadni Balkan u iznosu od 112 miliona evra, a da je ukupno planirano da Srbija dobije 1,58 milijardi evra.

„Srbija je centar Balkana“

Gostujući u emisiji „Jutro na Blic,“ istraživač Centra za evropske politike Miloš Pavković i politički analitičar Ivan Miletić diskutovali su o značaju ovog plana za Srbiju i region.

„Treba biti realan, Srbija je 50 odsto ekonomije Zapadnog Balkana. Zbog toga se najviše investira kod nas. Mi smo centar Balkana i ovo je uvek dobra vest. Ovo je potvrda toga da sprovodimo dobru politiku“ kaže Miletić.

Foto: screenshot

.

Moguće prepreke u saradnji

Međutim, Pavković je upozorio na moguće prepreke u regionalnoj saradnji, naglašavajući ulogu Aljbina Kurtija.

„Kurti je pokazao da voli da tera inat i da ne sluša savete koji dolaze iz Evrope, on može biti prepreka jer sprečava regionalnu saradnju. Jedan od uslova za ispunjavanje plana rasta i tranša sredstava jeste i kreiranje zajedničkog regionalnog tržišta i upravo u tom smislu je Kosovo i dobilo packe od nemačkog predsednika za Zapadni Balkan, Manuela Saracina, koji je zapretio, do ukoliko Kosovo ne prestane s ovim unilateralnim akcijama i zaustavljanjem regionalne integracije, da će biti isključeno iz regionalnih inicijativa, a samim tim neće imati pristup ni ovom instrumentu. On sve to ignoriše“, rekao je Pavković.

Foto: screenshot

.

Miletić se složio sa Pavkovićem, dodajući da će Kurti biti isključen iz šireg tržišta zbog svog pristupa.

Kurti je iracionalan političar i vide se ekonomske posledice njegove politike. Njegova politika ekstremizma nije nešto što će imati podršku. Ona je poguban,“ rekao je Miletić.

Ono što se treba pomenuti jeste da je ukupno predviđeno šest milijardi evra za čitav region. Dve milijarde su grantovi Evropske unije, četiri milijarde su povoljni krediti za koje će Evropska komisija biti garant što može pozitivno uticati na kreditni rejting država na Zapadnom Balkanu i to je za period od naredne četiri godine

Foto: Blic TV / Ringier

.



Izvor

You may also like