Aleksandar Vučić na svečanosti povodom mađarskog predsedavanja Savetom EU


Vesti

Politika

Aleksandar Vučić na svečanosti povodom mađarskog predsedavanja Savetom EU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje svečanosti povodom mađarskog preuzimanja predsedavanju Savetom EU.

Foto: Tanjug / screenshot

Aleksandar Vučić

Na početku je intonirana himna Republike Srbije „Bože pravde“, a potom i himna Mađarske i himna EU.

Blic preporučuje

– Ja sam pošao za Suboticu, pojma nisam imao… Mislio sam da će mi trebati helikopter, ja znam i Andora i oca mu, a pojma nisam imao da imaju restoran ovde u Beogradu. Lepo, imaće još jednog gosta više. Zahvalan sam svima vama na hrabrom govoru, pre svega Jozefu. Kada neko treba da nagrabusi uvek govori srpski, pa zna šta ga čeka. Hvala vam što ne odustajete od svojih ciljeva, od onoga što mislite i onoga što neretko govorite – rekao je Vučić kroz smeh.

„Sledećih 6 meseci su presudni“

Za nas su narednih 6 meseci presudni, kad kažem za nas — ja sam predsednik Srbije na koju morate da računate kada govorite o Zapadnom Balkanu. Srbija predstavlja 50 odsto BDP Zapadnog Balkana, 55 odsto izvoza sa Zapadnog Balkana, i to ne samo ka EU već ka svim delovima sveta. Zemlja koja ima 63 odsto ukupnog nivoa stranih direktnih investicija u odnosu na ceo Zapadni Balkan. Reći ću nešto što niko nije zapazio do sada. Znate li koje dve evropske zemlje imaju najviše suseda? Malo ko zna. Najveći broj suseda imaju Nemačka i Srbija. Nemačka 9, Srbija 8, pa tek onda centralnoevropske zemlje. To sam rekao zato što se te dve zemlje nalaze u središtu svojih regiona. Kada su one nestabilne, onda postoje najveći izazovi za stabilnost, i zato je važno da Srbija bude i mirna i stabilna, i da ima jasnu i nedvosmislenu budućnost – istakao je Vučić.

Foto: Tanjug / screenshot

Aleksandar Vučić

„Ne smeš da kažeš ništa“

Dok se obraćao Žiofreu došlo je do poremećaja u radu tonske opreme, što je Vučić kroz smeh prokomentarisao sa: „Ne smeš da kažeš ništa„.

– Govorio je Jožef o agendi rasta, koliko su nam važni zeleni koridori… Mnogo toga dobrog i važnog još očekujemo iz EU. Prvo očekujemo fabriku elektronskih automobila, to je Stelantis. Očekujemo i mnoge druge investitore, to može da promeni način razmišljanja u našoj zemlji. Voleli bismo ponekada, ne samo formalno da nas čuju i saslušaju, već i da pokušaju da razumeju da nije uvek glupo sve što predlažemo. To što smo manji i slabiji ne znači da su veći i jači uvek u pravu – istakao je predsednik Srbije.

Vučić je čestitao je Mađarima na tome što ih nije strah da koriste reč koju mnogi danas izbegavaju — mir.

– Čestitam na hrabrosti Viktoru Orbanu, čestitam i vašoj vladi. Mnogo puta sam pokušavao da govorim o tome, ali sam shvatio i kada bih izigravao đavoljeg advokata, na kraju bih ispao đavo. Mislim da je mir najpotrebniji. Na ovakav način nikada do mira nećemo doći, ne vidim ni kome je to u interesu. Mi ćemo dati sve od sebe da ispunjavamo kriterijume. Samo jedno pitanje za gospodina Žiofrea. Znate li koliko ljudi, iz stranaka koje se zaklinju u Evropu, prijavilo za grupu prijateljstva sa Ukrajinom? To su oni koje najviše volite. Pa niko, nula. Tek toliko o evropskom opredeljenju – rekao je Vučić.

Foto: Tanjug / screenshot

Aleksandar Vučić

„Nadamo se otvaranju klastera 3“

Ističe da nas čeka dosta posla, ali da je mnogo i urađeno, i da se nadamo rezultatima i konkretnom napretku u stvaranju jedinstvene zone plaćanja.

– Ja tražim za celu našu zemlju podršku EU. Znamo šta su nam zadaci i obaveze. Ostala je još jedna stvar koju treba da uradimo što se tiče agende rasta i tržišta. I ukoliko to budemo radili, nadamo se otvaranju novog klastera 3. Mi smo deo Evrope, i nemamo kud drugo da idemo. Samo molim sve druge koji nisu uvek srećni stavovima Srbije, da shvate da smo mi suverena i nezavisna zemlja, i da imamo svoje mišljenje. Hoću mađarskim prijateljima da se zahvalim na svoj podršci, u Srbiji imate iskrenog prijatelja! Srbija možda nije velika i važna za EU, ali je uvek dobro da imate prijatelja, čak i kada nije veliki i značajan – kazao je on.

Foto: Szilard Koszticsak/MTI / Tanjug/AP

Viktor Orban

Srbija će umeti da uzvrati poštovanje i Evropi i drugim zemljama članicama.

– Čestitam na predsedavanju. Plašim se da će vama biti teže nego što ste očekivali, a ja se nadam da će nama i drugima biti mnogo lakše. Živelo prijateljstvo Srbije i Mađarske, živelo partnerstvo sa našim evropskim prijateljima – zaključio je predsednik na šta je pozdravljen aplauzom.



Izvor

Related posts

Ispovest komšija Dejana Radića iz Starog Gracka koga su pretukli Albanci (FOTO)

Direktor KBC Gračanica: Pretučeni Radić stabilno,upućen u KBC Kosovska Mitrovica na dalju dijagnostiku

Baš me briga za Srbiju ukoliko moji nisu na vlasti (VIDEO)