Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom: Upoznao sam ga sa svim dešavanjima na KiM


Vesti

Politika

Aleksandar Vučić posle sastanka sa ruskim ambasadorom Aleksandrom Bocan-Harčenkom: Upoznao sam ga sa svim dešavanjima na KiM

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obraća se iz zgrade Gradske uprave Loznice posle sastanka sa ambasadorom Rusije Aleksandrom Bocan-Harčenkom.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

– Hvala mu što je došao i što je van Beograda. Želim da istaknem da smo razgovarali o svim važnim pitanjima, od bilateralne važnosti za obe naše zemlje. Naravno, upoznao sam ga svim dešavanjima na KiM, o svakodnevnim provokacijama, ugrožavanja bezbednosti, neefikasnim odgovorom svih onih koji su uključeni u dijalog. I čini mi se da smo tu naišli na razumevanje ruske strane. Razgovarali smo o svim drugim važnim pitanjima, o ekonomskoj saradnji. Očekujemo izgradnju dispečerskog centra od strane ruske železnice, dalje razgovore, takođe o infrastrukturi. I verujemo da ćemo pokazati sve rezultate u što skorijem roku – rekao je Vučić.

Blic preporučuje


„JA SE U RAKIJU NE RAZUMEM, ALI MILE JE EKSPERT“ Vučić u Bajinoj Bašti: Što šljiva dobro miriše (FOTO)


„NEMAMO PALAČINKE, ALI IMAMO UŠTIPKE“ Vučić nastavio obilazak Podrinja posetom školi: „Pusti direktore, pitam decu“ (VIDEO)

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Rekao sam da je za nas od izuzetnog značaja ubrzavanje razgovora oko gasnog angažmana. Znate koliko nam je Rusija pomagala i o Rezoluciji o Srebrenici i o drugim organima i organizacijama. Verujem da ćemo uskoro pokazati da postoje pitanja oko kojih možemo da se saglasimo i koje će biti u interesu obe strane. Razgovarali smo o 20. oktobru, 80-godišnjici oslobađanja Beograda, u čemu je učestvovala Crvena armija i naše jedinice, naravno, i to ćemo zajedničkim delom da obeležimo. Biće puno kulturnih događaja, od gostovanja Boljšoj teatra, mislim 13. septembra, ako se ne varam, do mnogih drugih stvari. I razgovarali smo o pozivu koji je Srbiji i meni upućen da učestvujem na velikom samitu BRIKS-a – rekao je Vučić.

Dobio sam malopre listu učesnika koja ne samo da je velika, sa izuzetnim i moćnim državama. Danas sam rekao sve ono što sam vama rekao, uz zahvalnost, a nadam se da ćemo te razgovore nastaviti sa predsednikom Putinom, oko oslobođenja Beograda i oko svega drugog. Spremio sam nešto, i obećao sam našim domaćinima u Osečini, doneo sam suvu šljivu Vama Aleksandre, jedno pakovanje je za dva dana. I za mozak dobro i za sve drugo. Mali poklon za Vas sa Zapada Srbije – rekao je Vučić.

Foto: Vladimir Šporčić / Tanjug

.

Harčenko: „Osnovni cilj zaštita Srba na KiM“

Ruski ambasador Bocan-Harčenko zahvalio se na poklonu i na prilici sa sastanak u Loznici.

– Hvala na šljivi, to je jedan od najboljih poklona i hvala na ovoj odličnoj prilici da imamo sastanak u Loznici. Što se tiče sadržaja, sve je rečeno i, naravno, uvek se puno priča o našim odnosima, Srbi sa Rusima, ali sad bih rekao da je poziv predsednika Putina predsedniku Vučiću u Kazanju govori sve o značaju Srbije za Rusiju i naših odnosa. I naravno, u Moskvi je u najvišoj meri ceni dosledan i princepijalan stav predsednika Srbije o saradnji sa Rusijom i sankcijama, koje nisu prihvaćene i neće ni biti od strane Srbije, što nama pruža mogućnost da idemo korak po korak. I u sadašnjim, teškim uslovima u smislu razvoja naših uslova. Predsednik Vučić je govorio o najvažnijim stvarima, kao i uvek privreda i napredak su u prvom planu, razmišljamo o održavanja međuvladine komisije, imamo želju do kraja godine, to bi bilo veoma važno. Okupljanje svih institucija, koje uključujemo u razvoj naših odnosa. Rusija je svesna najteže situacije na Kosovu, i Kosovo će biti jedno od najvažnijih pitanja, i u toku ministarske sednice zasedanje Generalne skupštine UN, u oktobru se očekuje specijalno zasedanje Saveta bezbednosti, redovno za Kosovo, gde će Rusija dobiti priliku da iznese svoj stav o Rezoluciji 1244 – rekao je Harčenko i dodao:

Osnovni zadatak i cilj je zaštita Srbi na KiM, njihova bezbednost i mogućnost normalnog preživljavanja u takvim uslovima. Isto tako teška situacija i zbog pritisaka na Banjaluku i u RS, što je isto važno za Rusiju. Još jednom se zahvaljujem predsedniku Vučiću.



Izvor

Related posts

Ni danas ne možemo da se izvučemo od njegovih sporazuma

Vučić danas na prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava2024“ u Batajnici

Naša zemlja ostaje posvećena svom evropskom putu