Aljbin Kurti hoće da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, ali ne može bez odobrenja Kfora


Vesti

Politika

Aljbin Kurti hoće da otvori most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, ali ne može bez odobrenja Kfora

Aljbin Kurti, prištinski premijer, poslednjih nedelja ponovo pokazuje koliko je iracionalan i tvrdoglav političar pošto gotovo na silu, a to mu nije prvi put, pokušava da otvori za saobraćaj most na Ibru u Kosovskoj Mitrovici. I ovog puta onako kako on hoće i kada hoće, bez konsultacija, bez procene, jer jednostavno mi je palo na pamet. KFOR je, međutim na ovu, još jednu provokativnu zamisao, stavio „blokadu“.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

.

Od kako je 2021. godine po drugi put došao na vlast Kurti hoće po svaku cenu da prisvoji sever Kosova, pritom provocira incidente, šalje kosovske specijalce preko Ibra da hapse Srbe i sve vreme nastoji da otvori most koji spaja južni, većinski albanski i severni deo Kosovske Mitrovice gde živi srpska većina.

Blic preporučuje

Foto: Visar Kryeziu / Tanjug/AP

Aljbin Kurti pokušava na silu da otvori most na Ibru

Vlada Kosova je donela odluku o tome, Kurti se sastao sa ambasadorima Kvinte od kojih, stiče se utisak, kao da je dobio prećutnu podršku, doduše, kao i za svoje prethodne jednostrane poteze prema Srbima na Kosovu. Međutim, ovde se pita još neko – KFOR, čija vozila i dalje predstavljaju barikadu na mostu.

KFOR glavna prepreka Kurtiju

Upravo je to Kurtijev poslanik Enver Dugoli naveo kao razlog zbog čega Priština nije još ostvarila svoj cilj. Kako je rekao, „vlada Kosova je u u komunikaciji sa međunarodnom zajednicom kako bi se vozila KFOR-a sklonila jer više nema potrebe za takvim barijerama“.

Dva vozila KFOR-a trenutno predstavljaju barikadu na mostu na Ibru

Komuniciramo sa međunarodnom zajednicom da KFOR skloni svoja vozila sa mosta, trenutno ih ima dva. Kretanje građana, čak i vozilima, vrši se i desno i levo od tog mosta, pa je nelogično i nepotrebno imati ovakve barijere za građane. Institucije su tu da obezbede slobodno kretanje građana, vozila i robe jer smo u demokratskoj državi – naveo je Dugoli.

„Svaka odluka mora biti doneta u okviru dijaloga“

Međutim, brzo je stigla reakcija iz KFOR-a i poruka da svaka odluka u vezi sa otvaranjem mosta „mora biti doneta u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije“.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru otvoren je samo za pešake

Kako kažu, KFOR je tu da „doprinese bezbednom okruženju za sve građane Kosova, u svakom trenutku i na nepristrasan način“.

To uključuje i stalno prisustvo na mostu u Mitrovici i redovne patrole u okolni – naveli su iz KFOR-a.

„Otvaranje mosta nisko na listi prioriteta“

Milica Andrić Rakić iz Nove društvene inicijative smatra da je otvaranje mosta na Ibru političko, ali i bezbednosno pitanje.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Otvaranje mosta je nisko na listi prioriteta Srba iz Kosovske Mitrovice

– Ta odluka o otvaranju mosta treba da bude obostrana, a u to treba da budu uključene zajednice sa severne i južne strane i ta odluka treba biti doneta u trenutku kada se obe zajednice osećaju prijatno da do toga i dođe. Mi smo daleko od toga, bezbednosna situacija nije zadovoljavajuća, nije ni politička, i dok se ta politička situacija ne reši, neće se rešiti ni bezbednosna, tako da je to u ovom trenutku stvarno nisko na listi prioriteta kada je u pitanju zajednica sa severa. Mislim da to prepoznaje i međunarodna zajednica koja iznova šalje jednu te istu reakciju na tu vrstu inicijative koje dolaze od stane vlade Kosova – kaže Milica Andrić Rakić koja živi u Severnoj Mitrovici.

Od početka godine 72 incidenata

Od početka 2024. godine, zaključno sa 28. julom, desila su se 72 etnički motivisana incidenta prema Srbina na Kosovu i Metohiji. Zbog toga je većina Srba u Severnoj Mitrovici i dalje uplašena od pomisli da bi most na Ibru posle četvrt veka mogao biti u potpunosti otvoren za saobraćaj.

Beograd i Priština su otvaranje mosta preko Ibra u Mitrovici za saobraćaj dogovorili u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa 2014. godine kada je predviđena takozvana revitalizacija ove saobraćajnice kako bi uklonile sve barikade.

Prve barikade na mostu su postavili lokalni Srbi 2011. u znak protivljenja Prištini da uspostavi vlast na severu zemlje.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Most na Ibru Priština već 10 godina bezuspešno pokušava da otvori

Te barikade su 2014. zamenjene betonskim žardinjerama sa drvećem, koje su lokalne vlasti u Severnoj Mitrovici na čelu sa Srpskom listom nazvale „Park mira“. Ovaj park je uklonjen 2016, nakon čega je most trebalo da bude pušten za saobraćaj.

Beograd i Priština su 2016. dogovorili novi implementacioni plan, čiji je cilj bio prevazilaženje nesuglasica oko različite interpretacije prethodnih zaključaka. Prema novom planu implementacije, potpuno otvaranje mosta je trebalo da se desi u januaru 2017. godine.

Ipak, radovi na revitalizaciji mosta su završeni tek u junu 2018. godine. U taj projekat je uloženo 1,5 miliona evra. Bez obzira na to, most ipak nije otvoren za motorna vozila, već samo za pešake.



Izvor

Related posts

Počinje Samit o budućnosti u NJujorku

Sutra sednica Skupštine Srbije, šest tema na stolu

Litijum uznemirava i vlast u Prištini i antisrpske zapadne analitičare! (VIDEO)