Aljbin Kurti nateran da spusti loptu: Dozvolio uvoz srpske robe na Merdaru, Nemačka ga naterala


Vesti

Politika

Aljbin Kurti nateran da spusti loptu: Dozvolio uvoz srpske robe na Merdaru, Nemačka ga naterala

Aljbin Kurti dozvolio uvoz robe iz centralne Srbije na KiM preko prelaza Merdare

Fond za razvoj severa Kosova izgubio je između 20 i 30 miliona evra zbog zabrane uvoza srpske robe

Aljbin Kurti, prištinski premijer, konačno je morao da popusti i to pod pritiskom jednog od svojih većih saveznika – Nemačke, pa je dozvolio uvoz robe iz centralne Srbije na KiM, ali samo preko prelaza Merdare. Upravo to je razlog zašto zvanični Beograd i dalje sumnja u njegove dobre namere, a analitičari ističu da je zbog različitih zabrana uvoza srpske robe na KiM Fond za razvoj severa Kosova ostao bez čak 20 do 30 miliona evra u poslednjih šest godina.

Foto: AP/ Czarek Sokolowski, Oliver Bunić / Ringier

.

Kurti je izgovor zbog čega nije otvorio sve administrativne prelaze za srpsku robu našao u nedostatku opreme pa je rekao da će, „dok ne stignu skeneri biti otvoreno samo Merdare za uvoz srpske robe gde će se vršiti pojačana kontrola“.

Blic preporučuje

Zbog toga predsednik Aleksandar Vučić smatra da Priština i dalje „daje sve od sebe“ da onemogući slobodan protok robe i usluga.

On (Aljbin Kurti prim aut) će sad da izmisli skenere, pa će ih čekati 22 meseca i stalno će tako nešto da izmišlja – ocenio je Vučić.

Šta može da znači otvaranje Merdara za uvoz srpske robe na KiM?

„Obožava zabrane“

Dragiša Mijačić, koordinator Nacionalnog konventa za poglavlje 35, ističe da prištinska vlada nije imala nikakvu osnovu da zabrani uvoz srpske robe na KiM.

Vlada Kosova je donela verbalnu odluku da ukine uvoz robe iz Srbije jer se navodno u kamionima sa robom krije oružje. Ne postoji osnova za takvu tvrdnju jer nije postojao ni jedan slučaj takvog otkrića. Ali ništa čudno od Kurtija koji obožava zabrane – pojasnio je situaciju Mijačić na svom „Iks“ profilu.

Foto: Blic / Ringier

Uvoz srpske robe na KiM je gotovo u kontinuitetu zabranjen punih šest godina

Kako kaže, vremenom se ta odluka ukidala za sirovine i poluproizvode koje su neophodne za Kosovo, ali je „ostala na snazi za gotove proizvode koji su konkurentni na kosovskom tržištu“.

Odluka je protivna postignutim sporazumima o slobodnoj trgovini, a ona je od srpskih prodavaca napravila švercere – objašnjava Mijačić.

„Kurti nije ukinuo odluku o zabrani“

On podseća na odnose Prištine i Berlina u vezi sa problemom uvoza srpske robe na KiM. Kaže da su Nemci kao rešenje smislili da Vladi Kosova doniraju sofisticiranu opremu za kontrolu kamiona u zamenu za ukidanje usmene odluke, ali i da je Berlin morao da preduzme radikalnije mere prema Prištini kako bi Kurti popustio.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Dragiša Mijačić kaže da je zabrana Prištine na uvoz srpske robe napravila švercere od srpskih prodavaca na KiM

Iako je Kosovo dobilo opremu, Kurti nije htelo da ukine odluku pa su mu je Saracin javno zapretio izbacivanjem Kosova iz CEFTA-e. Dat je rok do 14. oktobra, kada se održava Samit u okviru Berlinskog procesa, do kada je Vlada Kosova morala ukinuti odluku o zabrani uvoza – navodi Mijačić.

Protivpravna odluka

Kako objašnjava, na rešenja koja dolaze od strane međunarodnih predstavnika „Kurti uvek ima svoje kontrapredloge, koji mu nekad prođu, a nekad ne“.

Ovakva odluka Vlade Kosova možda koristi velikim proizvođačima iz Srbije koji s pravom posluju sa kosovskim Albancima, ali je protivna interesima srpskog naroda, naročito onih sa severa – naveo je Mijačić.

Po njemu dva su razloga za to:

  1. Cene srpskih proizvoda na severu će biti veće zbog transportnih troškova, a i postojaće problem nabavke.
  2. Na osnovu Sporazuma o carini, 95% novca od carinjenja robe koja ulazi na prelaze Jarinje i Brnjak sliva se u Fond za sever iz kog se finansira razvoj opština na severu, što je najbolji i najdirektniji finansijski instrument stvoren u okviru Briselskog dijaloga.

Mijačić dodaje da se u „srećnim godinama u fond slivalo i do četiri miliona evra godišnje“, ali da se zbog jednostranih poteza Prištine „više ne slivaju sredstva u fond“.

Foto: Vladimir Živojinović / Ringier

Fomd za razvoj severa Kosova ostao bez 20 do 30 miliona evra zbog zabrane uvoza srpske robe na KiM

– Pre tačno šest godina Haradinaj je uveo takse od 100 odsto. Gruba procena govori da je zbog zabrane uvoza srpske robe Fond za razvoj severa izgubio između 20 i 30 miliona evra. Da li mislite da će iko ikada nadoknaditi severnim opštinama taj novac – upitao je Mijačić i Beograd i Prištinu.

Vučić: Očekujem da će trećeg dana zaustaviti nekog zbog nečeg

Bez obzira na Kurtijev poslednji potez Vučić nema poverenje u želju Prištine da, kako je rekao, sprovede Briselski „ili bilo koji drugi sporazum“.

Foto: Pink / screenshot

Vučić kaže da nema poverenje u Prištinu da će sprovesti bilo koji sporazum

– On (Kurti prim. aut.) zna da kada se stvari događaju po pravilima, uz poštovanje osnovnih sloboda koje podržava EU i civilizovani svet, onda Srbija kao dominantna ekonomija na Zapadnom Balkanu, može da ostvaruje svoje interese – poručio je Vučić.

Predsednik je izneo svoje predviđanje šta će se dalje dogoditi sa uvozom srpske robe na KiM.

Očekujem da će trećeg dana zaustaviti nekog zbog nečega, da će četvrtog dana zatvoriti ceo prelaz, da će petog dana reći da su našli dva metka koje će sami da postave, pa će onda reći da sad zatvaraju u narednih 11 meseci dok ne nađu skenere i slične trikove. To se neće promeniti, zato što ih dobro poznajem – kazao je Vučić.



Izvor

Related posts

Vučić danas u Beogradu sa naslednikom Eskobara, i predsednikom Narodne skupštine Mađarske

Uopšte nas ne interesuju lokalni izbori u Crnoj Gori

Hoće li Srbija uvesti sankcije Rusiji: Evo šta će se dešavati na forumu Jugoistočne Evrope u Dubrovniku