Aljbin Kurti pali vatru na Kosovu: Kvinta i KFOR izgubili strpljenje za njegove akcije na severu KiM


Vesti

Politika

Aljbin Kurti pali vatru na Kosovu: Kvinta i KFOR izgubili strpljenje za njegove akcije na severu KiM

Upad kosovske policije u sva četiri Privremena organa u četiri srpske opštine na severu Kosova poslednji je u nizu histeričnih, jednostranih akcija Prištine na čelu sa tamošnjim premijerom Aljbinom Kurtijem koje prete da „zapale“ ceo region. Nažalost, situacija sve više liči na Dan mrmota ili tragičnu basnu o „Dečaku i vuku“ u kojoj glavnu ulogu danas igra cela međunarodna zajednica koja se i ovog puta šokirala nad potezima Kurtija, prekorila ga ljutito i pozvala na dijalog. Kao da ne zna da više niko, naročito ne tamođnji Srbi, ne veruje u tu zabrinutost celog Zapada.

Foto: AP/ Visar Kryeziu / Ringier

.

Ovo, naravno, nije prvi put da Kurti „pali vatru“ na severu Kosova. Samo tokom ove godine je načinio niz jednostranih akcija koje su mogle da u potpunosti naruče ionako krhki mir i stabilnost:

Blic preporučuje


REAGOVAO I BAJDENOV SPECIJALAC Džejms O’Brajan: Pozivamo Kurtija i njegovu vladu da PREKINU nekoordinisane akcije


„SMISAO JE DA ZAUZMU NEKU SOBU, I ŠTA ONDA?“ Vučić iz Praga o potezima Prištine: Slika sve jasnija, ceo svet razume ko je taj ko PRAVI PROBLEME (VIDEO)

Istine radi, Kurti je sad otišao korak dalje u svojim suludim aktivnostima pa je upadom kosovske policije u srpske Privremene organe po prvi put u poslednjih godinu dana izazvao nešto konkretniju reakciju KFOR-a. Ta međunarodna vojna formacija je nakon traumatičnog petka juče izašla na ulice u severnoj Kosovskoj Mitrovici sa pojačanom opremom za razbijanje demonstracija, a postavila je i dva oklopna vozila na mostu na Ibru gde svakodnevno dežuraju džipovi italijanskih karabinjera.

Podsećanja radi, Kurti je poslednjih nedelja uveliko najavljivao otvaranje mosta na Ibru što bi dodatno ugrozilo bezbednost Srba na severu Kosova, zbog čega je ponovo reagovala cela međunarodna zajednica pa i Vilijam Berns, direktor američke CIA nakon čega je, čini se, Priština samo odložila svoju nameru.

Kompenzacija za neotvaranje mosta?

Miloš Pavković iz Centra za evropske za evropske politike ocenjuje da je „upad kosovske policije u srpske institucije na severu Kosova potez u maniru Kurtija i nastavak njegovih jednostranih poteza kako bi izvršio institucionalni pritisak na Srbe“.

Foto: Ringier

Kosovska policija juče je upala u Privremene organe u četiri srpske opštine na severu Kosova

Kako kaže, ova akcija dolazi nakon neuspešne želje za otvaranjem mosta na Ibru.

Sada je Kurti našao druge mete, kako bi ispoljio svoje nezadovoljstvo i nervozu, što je najviše utiče na Srbe na severu Kosova – navodi Pavković.

Kako kaže, akcija kosovske policije u petak bila je anticivilizacijski postupak „pre svega s obzirom na upad policije u bolnicu, u PIO fond i Centar za socijalni rad, kao institucije koje pružaju usluge direktno građanima, bez obzira na to da li su Srbi ili Albanci“.

To je neprijateljski čin prema Srbima i šalje lošu poruku da za Srbe nema mesta na Kosovu. Ovo je samo jedna u nizu mera posle ukidanja dinara, zatvaranja Banke Poštanske štedionice i zatvaranja Pošte Srbije i Srbi su u jednoj nezavidnoj situaciji – analizira Pavković.

Pročitajte još

„DOBROVOLJAN POKLON SRBIJI“ Bivši inspektor prištinske obaveštajne službe kritikuje Kurtija: Kfor protiv Vlade Kosova – spektakularna pobeda Srbije!

„EU JE RAZOČARANA“ Stano o Kurtijevoj provokaciji na severu Kosova: Jednostrane akcije Prištine rizikuju dalju eskalaciju

Istovremeno, primećuje da se međunarodna zajednica krije iza šturih saopštenja.

Srbi su primorani da se samoorganizuju i pokušaju da se odbrane i pošalju poruku u kakvom se stanju zaista nalaze i oni i prava srpske zajednice na Kosovu – dodao je Pavković.

Imaju li Kvinta i KFOR crvene linije za Kurtijeve ispade?

Kada smo kod međunarodne zajednice, gotovo ceo Zapad je reagovao „ljutitim“ saopštenjima nakon Kurtijeve akcije na severu Kosova. Uobičajeno kao i nakon prethodnih jednostranih akcija kritiku i molbu za dijalogom slali su i EU i sve zapadne ambasade na čelu sa američkom.

Foto: Ringier

KFOR je pojačao obezbeđenje na mostu na Ibru

Za promenu, Kvinta je u subotu razgovarala sa predstavnicima Srpske liste koji su potom imali i sastanak u komandi KFOR-a sa vršiocem dužnosti komandanta i sa šeficom UNMIK-a Karolin Zijade.

Iznenađenje je i da se o najnovijoj situaciji oglasio se i Džejms O Brajen, pomoćnik američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja i specijalac Džoa Bajdena, predsednika Amerike, za Zapadni Balkan. I on je prekorio Kurtija i pozvao da „prekine sa jednostranim akcijama“.

To bi možda, ali samo možda, moglo da znači da međunarodna zajednica ima „crvene linije“ i kada se radi o Kurtijevim ispadima i da neće više to toliko tolerisati?!

Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, je nakon toga poručio da je slika sa Kosova i Metohije „sve jasnija“ i da „ceo svet razume ko je taj što pravi probleme“ što je, kako kaže, veoma važno.

Kurti uspeo da okrene saveznike protiv Kosova

Zbog svega toga, bivši prištinski zvaničnici, ali i opozicija optužuju Kurtija da je ostavio Kosovo bez saveznika.

Tako je nekadašnji inspektor kosovske obaveštajne službe Burim Ramadani rekao da je to što je vlada Kosova izazvala protiv sebe KFOR „spektakularna pobeda Srbije i „dobrovoljni poklon Kosova Srbiji“.

Foto: Ringier

Na severu Kosova oseća se tenzija u vazduhu

I Hikmete Bajrami, poslanica opozicione DSK-a, deli slično mišljenje.

Za tri i po godine Kurti, nemajući ni jedan rezultat u ekonomiji, pravosuđu, obrazovanju i zdravstvu, stvara situaciju na severu, okrećući gotovo sve saveznike protiv nas. Ove akcije su više puta osuđivali naši međunarodni partneri, izolovali su nas, stavili pod sankcije i minimizirali podršku za koju je Kosovo toliko radilo. Danas je Vlada Kosova, a samim tim i Kosovo, ostalo bez saveznika – poručila je Bajrami.

Kako je rekla, Kurti je „rehabilitovao je imidž Srbije i jačao njene vojne kapacitete“

Sporazum Srbije i Francuske za kupovinu borbenih aviona vrednih 2,7 milijardi evra direktna je posledica neodgovornog ponašanja naše vlade. Dovoljno je pogledati ovaj sporazum da shvatimo gde je Srbija danas, a gde Kosovo. Ovo nije samo diplomatski neuspeh, to je strateška katastrofa – zaključila je Bajrami.



Izvor

Related posts

Vučić se sastao sa komandantom garde Ohaja: Zatražio sam jaču podršku Amerike u zaštiti našeg naroda na Kosovu i Metohiji

„Samoopredeljenje“ i islamisti zidaju džamiju u severnom delu Kosovske Mitrovice

Napadači su pretukli Dejana Radića iz Starog Gracka na KiM i oteli mu 2.000 evra