Ambasador Alžira: Kosovo je sastavni deo Srbije


Vesti

Politika

Ambasador Alžira: Kosovo je sastavni deo Srbije

Ambasador Alžira u Srbiji Fatah Mahraz izjavio je da je Kosovo sastavni deo Srbije te iz tog razloga Alžir nije priznao njegovu jednostranu nezavisnost.

Foto: Ministarstvo odbrane

.

On je rekao da Alžir bezrezervno podržava teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, koja, kako je naveo, sa svoje strane, reafirmiše svoju privrženost poštovanju međunarodnog prava po pitanju Zapadne Sahare, koje predviđa pravedno i trajno rešenje ovog sukoba u skladu s relevantnim rezolucijama Generalne skupštine i Saveta bezbednosti OUN.

Ovakav stav naglašen je marta 2018. godine, prilikom zvanične posete Beogradu našeg tadašnjeg ministra spoljnih poslova, i ponovo potvrđen juna 2023. tokom razgovora, vođenih takođe u Beogradu, između našeg ministara spoljnih poslova Ahmeda Atafa i njegovog srpskog kolege Ivice Dačića, koji je potvrdio posvećenost svoje zemlje da neće delovati nauštrb pozicija Alžira, niti njegovih fundamentalnih interesa u njegovom regionu – rekao je za Politiku Mahraz.

Govoreći o rezoluciji u Srebrenici koja je usvojen u GS UN, ambasador Alžira je rekao da je njegova zemlja prilikom glasanja bila uzdržana, jer smatra da je Dejtonski sporazum jedina konsenzualna osnova na kojoj je bilo moguće da se rat u Bosni i Hercegovini okonča, kao i da se pri svakom koraku i svakoj inicijativi prednost mora dati duhu saradnje i dijaloga radi očuvanja miroljubivog suživota i razvoja Bosne i Hercegovine.

(Tanjug)



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma