Ambasador Li Ming poslao snažnu poruku sa svečanosti (FOTO)


KINESKI ambasador Li Ming večeras je u Beogradu organizovao prijem povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Svečanosti su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Miloš Vučević, predsednica parlamenta Ana Brnabić, ministri, kao i mnogi predstavnici diplomatskog kora, kulturnog i javnog života Srbije.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Svečanost je započela intoniranjem himni Srbije i Kine, a okupljeni su se podsetili značajnog datuma – 1. oktobra 1949. godine, kada je Mao Cedung sa Trga nebeskog mira proglasio osnivanje Narodne Republike Kine. Time je, prema rečima predsednika Si Đinpinga, završen period stogodišnjeg ponižavanja kineskog naroda i postavljeni su temelji moćne države kakva je Kina danas.

FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Tokom svečanosti, ambasador Li Ming je naglasio značaj prijateljstva između Kine i Srbije, ističući:

– Kina visoko ceni pridržavanje principa jedne Kine od srpske strane, takođe čvrsto podržavamo suverenitet, nezavisnost, teritorijalni integritet i nezavisno izabrani razvojni put Srbije, protivimo se bilo kakvim spoljnim silama koje se mešaju u unutrašnje stvari Srbije i spremni smo da zajedno sa Srbijom očuvamo međunarodnu pravičnost i pravdu.

Kao deo tradicije, proslava ovog državnog praznika u Kini počinje podizanjem kineske zastave, vojnom paradom, svečanim ručkom, a uveče gradove širom zemlje ulepšava vatromet i svetlosna dekoracij, preneo je Alo.

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija