Ana Brnabić i Dragana Đorđević u klinču oko projekta Jadar: Stavite prst u sumpornu kiselinu i pustite da odstoji


Vesti

Politika

Ana Brnabić i Dragana Đorđević u klinču oko projekta Jadar: Stavite prst u sumpornu kiselinu i pustite da odstoji

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić i profesorka Dragana Đorđević, jedna od autorki studije slučaja o uticaju radnji na istraživanju litijuma u dolini Jadra na životnu sredinu, ušle su u klinč oko projekta „Jadar“. Sporna je bila omaška koju je opozicija napravila u predlogu koji je podnela Skupštini Srbije, a u kojoj je navedena pogrešna temperatura na kojoj će se tretirati sumporna kiselina.

Foto: Tanjug/ Strahinja Aćimović, Oliver Bunić, Twitter / Ringier

.

Sve je počelo kada je Brnabić podelila na društvenoj mreži „iks“ snimak na kojem Đorđević objašnjava na kojoj temperaturi će biti sumporna kiselina koju će upotrebljavati Rio Tinto kopajući litijum.

Blic preporučuje


„PODRŽAVA TRI ČETVRTINE GRAĐANA“ Opozicija predala Predlog zakona kojim traži zabranu istraživanja i iskopavanja litijuma u Srbiji


„JEDVA ČEKAM“ Brnabić: Staviću predlog opozicije o izmenama Zakona o geološkim i rudarskim istraživanjima na dnevni red Skupštine (VIDEO)

– ‘Aj da ne budem i ja lenja, nego da pomognem još malo opoziciji koja je toliko „zabrinuta“ i sve prati, ali baš ovo nije čula, a nisu ni oni koji su im pisali predlog zakona, a većinu njih je baš mrzelo i da ga pročitaju… Toliko su zainteresovani za životnu sredinu i zdravlje građana – napisala je Brnabić.

Ona je postavila snimak na kojem Đorđević ispravlja tvrdnju da će se u projektu „Jadar“ sumporna kiselina tretirati na 250 stepeni, i kaže da će ipak biti na 100 stepeni. To, međutim, ne piše u predlogu opozicije koji je predat Skupštini Srbije, u kome se zahteva stopiranje projekta, ali je ostao podatak od 250 stepeni.

„Da se i ja oglasim“

Na objavu Brnabić, nadovezala se i Dragana Đorđević.

– Da se i ja oglasim. Ne savetujem, ali ako želite na svoju odgovornost da proverite, stavite prst u koncentrovanu sumpornu kiselinu na 20 stepeni Celzijusovih i pustite da odstoji. Nakon toga neka nas eksperti Rio Tinta izveste o ishodu. To što nudite proces i na 90 stepeni je užas! – poručila je Đorđević.

Pročitajte još

„RUDARENJE NIJE USLOV ZA ČLANSTVO“ Žiofre: EU je žrtva dezinformacija u vezi sa najavljenim iskopavanjem litijuma

Hil: U protestima protiv litijuma vidim borbu protiv puta Srbije ka Zapadu

Dodala je da je to predložila da bi se Brnabić uverila kakva je koncentrovana sumporna kiselina i hladna “pošto hoće da nas ubede da je na 90 stepeni Celzijusovih super”.

Ni ovaj odgovor nije ostao bez uključenja Ane Brnabić.

Poštovana profesorka Dragana, mogu da stavim prst i u utičnicu za struju i da poginem na licu mesta, pa da li to znači da će sledeći predlog zakona od strane opozicije u Narodnoj skupštini biti zabrana električne energije? Ipak su i utičnice opasne, čak kobne, kad se ne koriste kako treba – napisala je Brnabić.



Izvor

Related posts

DA LI JE UČEŠĆE KRIMINALACA U AKTIVNOSTIMA „KRENI – PROMENI“ IZUZETAK ILI PRAVILO?

GLAVNA TEMA ODLUKA O UVOĐENjU VOJNOG ROKA: Počela sednica Vlade i sednica štaba za vanredne situacije

VUČIĆ SE OGLASIO NAKON SEDNICE VLADE: Ovo su bile glavne teme