Ana Brnabić o predstojećoj sednici Skupštine Srbije o litijumu: „Pravi se politički rijaliti“


Vesti

Politika

Ana Brnabić o predstojećoj sednici Skupštine Srbije o litijumu: „Pravi se politički rijaliti“

Sutra će se u 10 sati poslanici okupiti sa jednom tačkom dnevnog reda – raspravom o predlogu opozicije da se zabrani istraživanje, eksploatacija i prerada litijuma i bora. Predsednica parlamenta Ana Brnabić kaže da je sve spremno za sednicu i naglasila važnost teme za građane koji su zabrinuti zbog potencijalnih posledica. Navela je da će se pristupiti iz tog ugla, ali je dodala da je predlog zakona neosnovan i da ga je trebalo vratiti na doradu.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

.

Na zahtev 86 poslanika, Skupština će razmatrati izmene i dopune Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima. Ana Brnabić je izrazila čuđenje zbog insistiranja opozicije da se predsednik Aleksandar Vučić ne pojavi na sednici, smatrajući da je reč o ključnom pitanju za Srbiju.

Blic preporučuje

„To pokazuje da ne veruju u snagu svojih argumenata,“ rekla je Brnabićeva, dodajući da je Vučić razgovarao sa svim zainteresovanim stranama na lokalnom nivou o temi litijuma.

Brnabićeva je kritikovala opoziciju, ističući da „ne pozivaju na razgovore one sa kojima se ne slažu, već se drže uskog kruga istomišljenika“.

„Predsednik Srbije ima najveći legitimitet, a ne zovete ga da čujete šta ima da kaže. To je čovek koji je pričao sa istomišljenicima i neistomišljenicima,“ rekla je Brnabić.

„Pravi se politički rijaliti“

Prema njenim rečima, opozicija želi da izbegne predsednika Vučića zbog straha od njegovih argumenata. Takođe, smatra da je sednica o litijumu „jedan veliki politički rijaliti“.

„Sramotno je da se od parlamenta pravi politički rijaliti. Ovako nepotkovan i neargumentovan predlog zakona nikada ne bi trebalo da se nađe na plenumu,“ izjavila je predsednica Skupštine i dodala da je „reč o sramotnom predlogu koji unižava parlament i morao je biti vraćen na doradu“.

Istakla je da poslanička grupa SNS-a neće podnositi amandmane, jer smatraju da je nemoguće popraviti predlog zakona. „Apelujemo na opoziciju da se ne bavimo političkim rijalitijem. Moramo da se vratimo ozbiljnom radu,“ zaključila je Brnabićeva.

Na kraju, Brnabićeva je rekla da će se ovo zabeležiti u arhivi Skupštine i da će postojati generacije koje će se stideti ovakvih trenutaka.

Ovako nešto u istoriji Srbije se nije našlo u Skupštini,“ podvukla je Brnabićeva gostujući na RTS.



Izvor

Related posts

Vučić: Žestok odgovor Izraela očekujem ubrzo, uticaj na cenu nafte već se oseća

Netanjahu ugledao svoju istorijsku priliku, naknadno i skoro mu se otvorile karte

Vučić: Naredna nedelja donosi muke u vezi sa sankcijama Rusiji