Ana Brnabiće se obratila poslanicima NSRS na svečanoj sednici u Banjaluci


Nakon svečane sednice, biće nastavljena redovna sednica, po čijem okončanju će biti održana i posebna, pišu Nezavisne novine.

Na dnevnom redu posebne sednice je Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima, prenosi Srpskainfo.

Početak svečane sednice Narodne skupštine Republike Srpske zakazan je za 11 časova.

Brnabićeva stigla u NSRS

Ana Brnabić, predsednica Skupštine Srbije upravo je stigla u Narodnu skupštinu Republike Srpske, gde će od 11 časova prisustvovati Svečanoj sednici Narodne skupštine Republike Srpske i na kojoj je planirano da se obrati narodnim poslanicima.

Brnabićevu je dočekao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske, Nenad Stevandić, te skupštinski potpredsednici.

U ovim trenucima počeo je sastanak Brnabićeve i rukovodstva parlamentarne skupštine Republike Srpske, koji će trajati oko čas vremena.

Svečana sednica NSRS zakazana je za 11 časova, a odmah po njenom završetku bića nastavljena 14. redovna sednica koja je prekinuta prošle sedmice.

Po okončanju redovne sednice, sledi posebna sednica, na čijem dnevnom redu je Informacija o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i Federacije BiH, u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima (tzv. sporazum o mirnom razdruživanju).

Sastali se Stevandić i Brnabićeva

U Narodnoj skupštini Republike Srpske počeo je sastanak predsednika ove institucije Nenada Stevandića i predsednika Narodne skupštine Srbije, Ane Brnabić, piše Srna.

Nakon sastanaka predviđeno je održavanje svečane sednice na kojoj će se obratiti Brnabićeva, a po završetku sednice predviđene su izjave za medije.

Prethodno je predsednika Narodne skupštine Srbije dočekao predsednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Predsjednica Narodne skupštine Srbije Ana Brnabić obratila se poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske na današnjoj svečanoj sjednici.

Na početku obraćanja, Brnabićeva je istakla da je počatvovana time što je dobila priliku da se obrati u parlamentu Srpske.

Obraćanje Ane Brnabić na svečanoj sednici NSRS

– Nedavni Svesrpski sabor predstavljao je dan kada smo uradili nešto za nas, a ne nešto protiv nekoga. Na saboru smo pozvali na mir i pijetet prema svim žrtvama rata u BiH i nijednom rečju nismo uvredili nijedan narod, niti smo povredili teritorijalni integritet bilo koje države – poručila je Brnabićeva.

U deklaraciji koja je usvojena na Svesrpskom saboru, dodala je ona, bavili smo se sadašnjošću sa željom da sačuvamo naš jezik, pismo, običaje i tradiciju.

– Imali smo u vidu budućnost u kojoj je moguće biti Srbin i srpskog roda, a da to ne predstavlja pretnju nijednoj drugoj naciji – poručila je Brnabićeva.

Brnabićeva je, takođe, istakla da je Srbija duboko posvećena saradnji u regionu.

– Ovo nije floskula, za razliku od drugih koji nisu ništa učinili na izgradnji mira i stabilnosti u regionu. Srbija gradi autoput do Sarajeva, i to iz dva pravca. Srbija otvara mogućnosti za saradnju ljudi u regionu – istakla je Brnabićeva.

Brnabićeva je podsetila i na to da kada su drugi bili u nevolji zbog zemljotersa ili poplava, Srbija je pomagala na svaki mogući način.

– Srbija je uvek stajala uz sve svoje susede. Kada je u pitanju poštovanje integriteta međunarodno priznatih država, Srbija je priznavala njihov integritet, a oni naš ne. Predsednik Srbije, Aleksandar Vučić, je rekao da moramo da gradimo posebne veze sa Republikom Srpskom u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Ni za jednu od laži izgovorenih prema predsedniku Srbije niko u susednim državama nikada nije odgovarao, kao ni na napad na njega prilikom njegove posete Potočarima. Ponosna sam što sam dio njegovog tima koji je, kao niko nikada do sada, sarađivao i pomagao Republici Srpskoj – istakla Brnabićeva.

Brnabićeva je navela da je jedna u nizu izmišljotina koje se plasiraju prema Srbiji i njenom rukovodstvu izmišljeni incident oko boravka kadeta iz Srbije u BiH.

– To je pokazalo svu želju da pojedini političari poseju mržnju i razdor bez ikakvog razloga i povoda, što nije u intreresu ni Srba, ni Bošnjaka. Znamo da tako ne osećaju pripadnici bošnjačkog naroda, već neki političari koji iz meni nepoznatih razloga ne žele da se pomerimo napred. Miran i stabilan region je u životnom interesu Republike Srbije. Svako ko bilo šta zna o politici ili ekonomiji zna da je to sušta istina – navela je Brnabićeva.

Brnabićeva je podvukla da Srbija poštuje Dejtonski sporazum, a samim tim i teritorijalni integritet BiH, kojim je predviđena i nepovredivost Republike Srpske.

– Jasno i glasno se protivimo daljem urušavanju Dejtona, a samim tim dovođenje u pitanje opstanka Republike Srpske. Nema jake Srbije bez jake Republike Srpske, niti ima jake Republike Srpske bez snažne Srbije. Nadam se da se sledeći put vidimo u Beogradu. Hvala vam svima. Živela Republika Srpska i živela Srbija – poručila je Brnabićeva na kraju svog obraćanja poslanicima Narodne skupštine Republike Srpske.

(Nezavisne novine, Srna)



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija