Ana Hrustanović, ambasadorka Srbije u Parizu, pred sutrašnju posetu predsednika Emanuela Makrona Srbiji


PREDSTOJEĆA poseta predsednika Francuske Emanuela Makrona Srbiji zaista jeste još jedan pokazatelj značaja koji Francuska pridaje Srbiji, kao lideru u regionu Zapadnog Balkana. Očekujemo da prilikom posete francuskog predsednika Makrona naši bilateralni odnosi budu i na ovaj način podvučeni, kao i da se da nova snaga daljem širenju naše, već bogate, saradnje.

Foto: Goran Čvorović

To u razgovoru za „Novosti“ ističe ambasadorka Srbije u Parizu Ana Hrustanović, najavljujući na ovaj način sutrašnji dolazak šefa francuske države u Beograd u dvodnevnu zvaničnu posetu.

• Makronova prošla poseta je ostala upečatljivo zabeležena u istoriji odnosa dve zemlje. I ovaj dolazak je jednako važan?

– Sigurna sam da se svi sećaju prve i istorijske posete 2019. godine. Želimo da se i ova ni u čemu ne razlikuje, posebno jer dolazi brzo posle zvanične posete predsednika Vučića Francuskoj u aprilu ove godine.

Ako je prva poseta Srbiji predsednika Makrona bila sjajan momenat u modernoj istoriji odnosa naših zemalja, ova druga će pokazati dugotrajnost i kontinuitet koji su pravi pokazatelji ovog partnerstva i prijateljstva.

• Šta će biti glavne teme?

– Kao strateški partneri od 2011. godine, imamo mnogo tema za razgovor – od unapređenja saradnje u ekonomiji, energetici i novim tehnologijama do veštačke inteligencije. Podsećam da je, zahvaljujući naporima naše Vlade i rukovodstva, i snazi naše diplomatije, Srbija izabrana za predsedavajuću Globalnom partnerstvu za veštačku inteligenciju. Sigurno je da će se među temama naći i aktuelna geopolitička pitanja.

U vrhu prioriteta nalaze se pitanja dijaloga između Beograda i Prištine, neophodnosti zaštite prava Srba na KiM, kao i dalji napredak Srbije u procesu evrointegracija.

• Imamo li pomoć Pariza u rešavanju kosovskog pitanja?

– Pariz pokušava da vodi uravnoteženu politiku prema tzv. kosovskom pitanju. Naime, francuska strana je u više navrata, i u poslednje vreme, zvanično reagovala i osudila unilateralne poteze Prištine koji ne doprinose normalizaciji odnosa, naprotiv – izazivaju još veće tenzije i ugrožavaju osnovna ljudska prava Srba na KiM. Uzdamo se u autoritet i kredibilitet Pariza da nam pomogne u rešavanju ovog, za nas suštinskog pitanja. Poverenje i razumevanje koje postoji između predsednika Vučića i predsednika Makrona nesumnjivo igra odlučujuću ulogu u snazi naših odnosa. Naravno da, istorijsko prijateljstvo i saborstvo, kao i veze između naših naroda koji dele istoriju, sadašnjost i budućnost, imaju izuzetno važnu ulogu.

• Je li privredna saradnja dovoljno razvijena?

– Na polju ekonomije veliki posao je urađen u nekoliko prethodnih godina, pre svega nakon prve zvanične posete predsednika Makrona Srbiji 2019. Danas u Srbiji posluje skoro 400 francuskih kompanija.

Srbija kao stabilna sredina, kako politički, tako i finansijsko-ekonomski, prirodno privlači strane investicije. Naša robna razmena s godinama raste, kao i trgovina uslugama, a investicije francuskog kapitala su sve značajnije.

Od kapitalnih projekata na kojima sarađujemo, izdvojila bih poslovanje Aerodroma Nikola Tesla, izgradnju Beogradskog metroa, preradu i tretman otpadnih voda.

Ne treba zaboraviti da EKSPO 2027 u Beogradu predstavlja sjajnu priliku da zajedno uradimo još više.

PODRŠKA NA PUTU KA EU

• Koliko nam Francuska pomaže u pristupanju EU?

– Francuska podržava članstvo Srbije u EU i to je njena jasna pozicija. Pariz je saveznik i jedan od najznačajnijih partnera u Briselu, ako ne i najvažniji. Nadam se da ćemo, zajedničkim snagama, uspeti u tome da Srbija do kraja ove godine učini konkretan napredak na putu evrointegracija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije





Izvor

Related posts

Uspesi vojske su najvidljiviji, vojske koju je on uništavao za tuđe interese

Zašto nema reči osuda kada Jezdiću ne daju na KiM, kada Trifunovića hapse zbog „prejakih“ reči…

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“