Analitičari za „Jutro na Blic“ o povratku vojnog roka: „U moje vreme LGBT populacija imala je pravo izuzeća“


Vesti

Politika

Analitičari za „Jutro na Blic“ o povratku vojnog roka: „U moje vreme LGBT populacija imala je pravo izuzeća“

U Briselu će danas biti održan novi sastanak u okviru dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača, na kojem će se, kako je rekao portparol Evropske komisije Peter Stano, razgovarati o putu ka napretku u primeni Ohridskog sporazuma i drugim pitanjima koja utiču na normalizaciju odnosa između Beograda i Prištine.Ovo su neke od tema za naše goste politikologa Cvijetina Milivojevića i marketinškog stručnjaka Nebojšu Krstića.

Foto: Blic TV / screenshot

Pretresanje aktuelnosti

Gostima „Jutra na Blic“ najzanimljivija aktuelnost je povratak vojnog roka u Srbiju.

– Godinu dana jeste gubljenje vremena, ali neka vrsta obuke je svakako korisna – kaže Krstić i ističe će dečaci imati mnogo koristi od vojske.

– Tada sam bio u situaciji da sve od mene zavisi. Tvoje lične sposobnosti te odvedu u neki segment tamo. Veštine koje imate cene se u vojsci i na kraju krajeva, za slučaj neke elementarne nesreće moći će da se aktiviraju – kaže Krstić.

Cvjetin Milivojević kaže da deli entuzijazam Nebojše Krstića kada je povratak vojske u pitanju.

Kada je u pitanju korišćenje mobilnog telefona u vojsci, gosti „Jutra na Blic“ ističu da je sasvim okej da ne koriste telefone dok obavljaju vojne zadatke.

– To je omogućavanje deci da se bave fizičkom aktivnošću – kaže Kristić.

Da li će LGBT vojnici služiti vojsku

Nebojša Krstić postavio je pitanje izuzeća i prigovora savesti kada je u pitanju služenja vojnog roka, kao i pitanje LGBT populacije u kontekstu vojske.

– U moje vreme LGBT populacija nije išla u vojsku. Imali su pravo izuzeća, tako da se sada postavlja pitanje i da li će oni ići. I žene su bile u vojsci kod nas. Imale su bolje uslove, vojska se brinula da im bude bolje – kaže Krstić.

Diskusija o legalnosti vojske Kosova i Briselskog sporazuma

Nedavne informacije o otvaranju vojne baze na svega 15 kilometara od administrativne linije sa Srbijom izazvale su snažne reakcije u javnosti. Mnogi se pitaju šta to znači za bezbednost i stabilnost ovog područja, a među njima je i dugogodišnji analitičar koji se osvrnuo na izjave predsednika Aleksandra Vučića.

Analitičari ističu da je sada očekivanje da se predsednik Vučić aktivira oko poziva garancija predstavnika NATO-a na odgovornost.

Sukob između Krstića i Milivojevića oko izlaska Srba iz institucija na KiM.

Foto: Ringier

.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija