Avion „rafal“ je i lovac i bombarder, Srbija deveta zemlja koja će ga imati


Vesti

Politika

Avion „rafal“ je i lovac i bombarder, Srbija deveta zemlja koja će ga imati

Ono što je već duže vreme najavljivano konačno se i desilo – Francuska i Srbija potpisale su juče ugovor o kupovini 12 aviona „rafal“, vredan 2,7 milijardi evra, i sve to u okviru posete francuskog predsednika Emanuela Makrona našoj zemlji. U posedu Beograda biće devet jednoseda i tri dvoseda.

Foto: Jovo Mamula/ BETAPHOTO/ Sipa Press, Sergei Savostyanov / TASS, Andrew Harker / Alamy, Birol BEBEK / AFP, Zoran Lončarević, Profimedia / Ringier

Vojska

Radi se o avionima koji su u svetu sve traženiji a, kako je juče saopštio Erik Trapije, generalni direktor kompanije Dasosa, srpskom ratnom vazduhoplovstvu i protivvazduhoplovnoj odbrani prvi „rafal“ biće isporučen 2028. godine a svih 12 letelica dve godine kasnije.

Blic preporučuje

Postoje različiti izveštaji o ceni “rafala”, kreću se između 100 i 120 miliona dolara po komadu u najosnovnijoj konfiguraciji.

Zameniće MIG-ove?

Oni koji dođu u Srbiju zameniče dotrajale MIG – ove, a Petar Vojinović, urednik specijalizovanog portala za vazduhoplovstvo „Tango Six“, istakao je ranije da je ratno vazduhoplovstvo rešilo problem lovaca modernizacijom postojećih MiG-29, dokupljivanjem, dobijanjem starih polovnih iz Rusije i Belorusije, ali je naglasio da su oni dosta unapređeni da bi mogli da obavljaju svoje redovne zadatke i ono što se od njih traži.

– Sadašnji lovci MiG-29, koliko god da su prilično dobro modernizovani, imaju svoj vek trajanja zbog starosti njihove strukture odnosno celokupnog aviona. I oni mogu da ostanu u službi negde do 2035-2037. godine, zavisi kako koji. I onda je pre nekoliko godina počela baš priča o nabavci višenamenskih borbenih aviona „rafal“, koji su generacija iznad MiG-ova koje trenutno imamo. Oni su mnogo sposobni, ne mogu se porediti po kvalitetu – poručio je Vojinović.

Zamenio lovce, bombardere, jurišne avione…

„Rafal“ je francuski dvomotorni, višenamenski borbeni avion koji je dizajnirao i napravila kopanija Daso Avijasjon (Dassault Aviation).

Foto: Kamran Jebreili / Tanjug/AP

.

Opremljen širokim spektrom naoružanja, „rafal“ je namenjen za obavljanje misija koje zahtevaju prevlast u vazduhu, vazdušnog izviđanja, kopnene podrške, dubinskog udara, protivbrodskog udara i nuklearnog odvraćanja.

„Daso“ naziva „rafale“ „omnirol“ avionom. „Omnirol“ znači da avion ima sposobnost da izvrši različite složene borbene zadatke tokom iste borbe, bilo da se radi o kopnenom napadu, borbi vazduh-vazduh van vizuelnog dometa (BVR) ili presretanja.

Foto: Đorđe Kojadinović / Ringier

.

Kako navodi portal „Tango Six“, „rafal“ je kao višenamenski borbeni avion u Francuskoj zamenio lovce, lovce bombardere/izviđače „miraž F1“, jurišne avione „jaguar“, palubne lovce-presretače F-8 „krusejder“, palubne lovce-bombardere „super etandar“, lovce-bombardere „miraž-2000D“, u velikoj meri lovce miraž-2000B i C, i na kraju će zameniti sve preostale borbene avione miraž-2000 (lovce-bombardere miraž-2000N i višenamenske miraž-2000-5). Za Francusku to nije samo avion koji je lovac, lovac-bombarder/izviđač za dejstvo po ciljevima u vazduhu, na kopnu i moru, već je to ujedno i taktički bombarder koji može biti naoružan nuklearnim raketama.

Prvi poleteo 1986. godine

Mlaznjak je prvi put poleteo 1986. godine i smatra se lovcem generacije 4.5, sa nekim naprednim karakteristikama kao što su ograničena prikrivenost, sposobnost superkrstarenja (letenje supersonično bez upotrebe naknadnih sagorevača koji gutaju gorivo) i sposobnost lansiranja raketa dugog dometa, kao što je npr. “meteor”.

Foto: Jon Gambrell / Tanjug/AP

.

Rafal je razvijen kao moderan mlazni lovac sa veoma visokim nivoom agilnosti; Daso je odlučio da kombinuje delta krilo sa aktivnim blisko spojenim kanardom (uzgonska površina koja se koristi u aerodinamičkoj šemi za uzdužnu stabilizaciju i upravljanje vazduhoplovom, koja je ugrađena ispred krila, prim.prev) kako bi maksimizirao manevrisanje. Avion je sposoban da izdrži silu od 3,6g do 9g.

Pročitajte još

Rafale je, osim Srbije nedavno naručilo osam nacija: Egipat, Grčka, Indija, Katar, Hrvatska, UAE i Indonezija, kao i francusko vazduhoplovstvo i mornarica. Srbija je, na taj način, postala deveta država sveta koja će u naoružanju imati ove borbene avione.

Foto: Tatan Syuflana / Tanjug/AP

.

Danas je “rafal” opcija za nacije koje ne žele politički i ekonomski prtljag koji dolazi sa kupovinom američkih i ruskih aviona kao što su F-35, F-16 i Su-35, Ili koje ne žele da zavise od jedne nacije koja će im obezbediti avione.

Rafal je 28. marta i 1. aprila 2007. godine, imao vatreno krštenje u borbenoj primeni, u okviru NATO operacija u Avganistanu, zatim je učestvovao u Vojnoj intervenciji u Libiji i u Islamskoj državi.



Izvor

Related posts

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Tadić mi je pretio da će me lično ubiti i skratiti za glavu (VIDEO)

Trojica Albanaca pretukli i opljačkali Srbina na Kosovu i Metohiji