Beograd danas dobija gradonačelnika: Aleksandar Šapić ponovo na čelu grada?


Vesti

Politika

Beograd danas dobija gradonačelnika: Aleksandar Šapić ponovo na čelu grada?

Posle gotovo devet meseci upravljanja Privremenog organa i dva izborna ciklusa, Beograd bi danas trebalo da dobije novo ili staro rukovodstvo pošto se na sednici skupštine grada bira gradonačelnik i njegov zamenik. Nikola Nikodijević, predsednik gradskog parlamenta, rekao je da „neće biti iznenađenja“ u vezi sa izborom gradonačelnika tako da se očekuje da na toj funkciji bude ponovo Aleksandar Šapić kao kandidat vladajuće koalicije oko SNS-a.

Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić, Petar Marković / Ringier

.

Sednica gradske skupštine počinje u 10 sati, a da bi bili izabrani, gradonačelnik i njegov zamenik treba da dobiju većinu koja iznosi najmanje 56 od ukupno 110 glasova odbornika u parlamentu.

Blic preporučuje

Na današnjoj sednici gradske skupštine odbornici će birati i novo rukovodstvo tako da će Beograd praktično za svega tri nedelje nakon izbora dobiti sve organe vlasti.

Podsećanja radi, prošlog petka je konstituisan gradski parlament pošto je Nikola Nikodijević iz SPS-a četvrti put izglasan za predsednika skupštine.

Nikodijević: Neće biti iznenađenja kada je reč o izboru gradonačelnika

Nikodijević je u najavi današnje sednice rekao da „neće biti iznenađenja kada je reč o izboru gradonačelnika“ i dodao da će ove nedelje biti donet budžet grada.

Foto: Sava Radovanović / Tanjug

Nikola Nikodijević kaže da „neće biti iznenađenja“ u vezi sa izborom gradonačelnika

Sednica će verovatno biti burna. Uvek je tako kad se bira gradonačelnik. Ja insistiram da se zna red. Ne volim da dajem opomene i kažnjavam odbornike, ali ne može mnogo da se luta od dnevnog reda – rekao je Nikodijević.

Vučić odmah nakon izbora najavio ekspresno formiranje vlasti u Beogradu

Ekspresno formiranje vlasti u Beogradu najavio je odmah nakon izbora i predsednik Aleksandar Vučić.

Foto: Jadranka Ilić / Tanjug

Aleksandar Vučić najavio je odmah nakon izbora ekspresno formiranje vlasti u Beogradu

Za Beograd bi bilo dobro da što pre krene sa formiranjem vlasti, jer je Beograd bio pod privremenim merama – izjavio je tada Vučić.

Inače, Beogradom rukovodi privremeni organ još od 29. septembra prošle godine kada je Aleksandar Šapić podneo ostavku na mesto gradonačelnika kako bi se raspisali beogradski izbori za 17. decembar.

Nakon što su održani ti izbori nijedna lista nije imala većinu u gradskom parlamentu pa ni iz tri pokušaja nije konstituisana ni skupština.

Ko ima koliko mandata u skupštini Beograda?

Zbog toga su raspisani novi beogradski izbori koji su održani 2. juna. Posle tih izbora raspodela mandata u gradskoj skupštini je sledeća:

  • „Aleksandar Vučić – Beograd sutra“ – 64 mandata
  • „Dr Savo Manojlović – i ja sam Beograd – Kreni-promeni“ – 21
  • „Biramo Beograd – Dobrica Veselinović – Miloš Pavlović“ – 14
  • „Mi snaga naroda – Branimir Nestorović“ – 10
  • Ruska stranka – Srbi i Rusi braća zauvek“ – 1

To je omogućilo vladajućoj koaliciji da u kratkom roku krene sa formiranjem vlasti pa je u petak konstituisana skupština, a danas će biti izabrani gradonačelnik i njegov zamenik.

Aleksandar Šapić ponovo gradonačelnik?

Prvi favorit za gradonačelnika je svakako Aleksandar Šapić koji je bio i kandidat vladajuće koalicije za tu funkciju.

Foto: Oliver Bunić / Ringier

Aleksandar Šapić prvi je favorit da ponovo bude izabran za gradonačelnika Beograda

Šapić je nakon izbora u aprilu 2022. godine postao prvi čovek prestonice kada je za njega glasalo 57 odbornika. Ovo bi mu bio drugi mandat na mestu gradonačelnika s tim što, po zakonu, na toj funkciji može da bude bilo ko od 110 odbornika, naravno, ako dobije najmanje 56 glasova u skupštini.

Ostaje i da se vidi da li će Miroslav Čučković i dalje biti zamenik gradonačelnika kao u prethodnom mandatu Šapića.

Beograd do sada imao 68 gradonačelnika

Kroz istoriju glavni grad Srbije je imao 68 gradonačelnika, a prvi je bio Ilija Čarapić, sin vojvode Vase Čarapića, koji je 7. maja 1839. izabran za tadašnju funkciju upravnika Beograda.

U prethodna skoro dva veka na čelu Beograda je najmanje bilo onih rođenih u glavnom gradu, već su prestonicu predvodili i poneki Šapčanin, Kragujevčanin, Valjevac, Zaječarac, Užičanin, Jagodinac… U istoriji je ostalo zapisano da su petorica gradonačelnika birana čak dva puta (nepovezani), a apsolutni rekorder je Milovan Marinković koji je bio na čelu grada, sa prekidima, u čak tri mandata.

Zbog njih se često pravi i svojevrsna zbrka da je Beograd imao 75 ili 76 gradonačelnika (kao i zbog par njih koji su na mesec dana bili vršioci dužnosti), ali treba uzeti u obzir da je bilo i gore pomenutih “ponavljača”.

Samo dve žene bile na čelu prestonice

Zanimljivo da među kandidatima stranaka i koalicija za budućeg gradonačelnika nije bilo nijedne žene na poslednjim izborima. A kroz istoriju prestonice na njenom čelu su se nalazile samo dve dame – Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanović.

Mandat doktorke Gruden trajao je samo godinu dana, dok se Radmila Hrustanović zadržala nešto duže, od 2001. do 2004. godine. Prethodnih godina su kao kandidatkinje slovile dr Marija Zdravković, Irena Vujović i Zorana Mihajlović, ali nijedna nije izabrana.



Izvor

Related posts

Vučić razgovarao sa de Kroom pred početak Samita o budućnosti (FOTO)

Srbija je moderna zemlja, ali nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti (VIDEO)

Vesić otvorio međunarodni aero-miting povodom 100 godina Vazduhoplovne akademije