Beograd vrvi od svetskih zvaničnika: Posle Si Đinpinga i Šolca, u poseti bio i direktor CIA, a stiže i Emanuel Makron


Vesti

Politika

Beograd vrvi od svetskih zvaničnika: Posle Si Đinpinga i Šolca, u poseti bio i direktor CIA, a stiže i Emanuel Makron

Od Olafa Šolca, nemačkog kancelara, preko direktora američke Centralno informativne agencije (CIA) do francuskog predsednika Emanuela Markona – tako izgleda presek spiska visokih zvaničnika koji su u nešto više od mesec i po dana posetili Srbiju. Doduše, francuskog šefa države prestonica dočekuje krajem avgusta, a analitičari ukazuju da je svaka od poseta specifična i nosi sa sobom poruku da je predstavnik te zemlje zainteresovan za uticaj u regionu.

Foto: AP Mark Schiefelbein, Shutterstock, Nikola Obradovic / Ringier

.

Ko je bio u poseti Srbiji:

Blic preporučuje

  • Vilijam Berns, direktor američke Centralne obaveštajne agencije (21. avgust)
  • Boris Ruge, pomoćnik generalnog sekretara NATO za politička pitanja i bezbednosnu politiku (21. avgust)
  • Olaf Šolc, nemački kancelar (19. jul)
  • Si Đinping, predsednik Kine (8. maj)

Uz to, 8. maja u Beogradu je u dvodnevnoj poseti boravio i predsednik Kine Si Đinping a 29. i 30. avgusta stiže francuski predsednik Emanuel Makron.

Foto: Press služba Predsednika republike Srbije / Ustupljene fotografije

Aleksandar Vučić i Emanuel Makron

Osvrćući se na ovaj spisak, nekadašnji diplomata Srećko Đukić, kaže da bilans visokih poseta Beogradu zaista zadovoljava, pogotovo kada se one posmatraju segmentarno.

– Kod nas se još ne prave jasne razlike između radnih i zvaničnih, a državnih poseta i nema. Da bi bilans poseta bio zaista upečatljiv nedostaju nam najviše posete, na primer iz SAD, Velike Britanije i nekih drugih država. Što se tiče poseta koje su se desile, svaka za sebe je specifična. Kancelar Šolc je došao u blic posetu da bi prisustvovao zaključenju protokola Srbije i EU o eksploataciji litijuma – napominje Đukić.

Makron redovan gost, Berns iznenadio

Sa Francuskom se, podseća, redovno razmenjuju posete na vrhu, a redovno ih prate i krupni poslovni aranžmani.

– Ovoga bi puta trebalo da se zaključi ugovor o kupovini francuskih aviona „miraž“ za srpske vazduhoplovne snage u vrednosti od oko tri milijarde evra – kaže Đukić.

On očekuje da će se razmatrati i druga, kako ocenjuje, važna pitanja – od sankcija Rusiji i usklađivanja spoljne politike sa politikom EU, ali i aktuelnih pitanja protesta u Srbiji protiv iskopavanja litijuma, kao i situacija na Kosovu i Metohiji.

Pročitajte još

I Radomir Diklić, ambasador, kaže da dolazak Makrona u Srbiju je svakako znak velike zainteresovanosti Francuske da se učvrsti u Srbiji, kao nekom, i geografski gledano centru regiona i najvećoj zemlji u regionu.

Ne treba ipak smetnuti sa uma da i u EU, i pored svih slika sloge koje se emituju, postoje i pojedinačni interesi svake države. I to ne samo u EU, nego i van – mnogi u Francuskoj smatraju da recimo Velika Britanija i Amerika imaju preterani uticaj na Balkanu i u Srbiji, a da ne govorim o Kini, Rusiji itd. Dakle, Francuska ima interes da bude, da tako kažem, privilegovan partner Srbije na putu ka EU. E sad, kako će se sve to predstavljati ovde, to je druga stvar – rekao je Diklić za „Glas Amerike“.

Foto: MARK SCHIEFELBEIN / Tanjug/AP

Vilijam Barns

Baš koliko su visoke zvanice sa spiska posete, toliko intrigira dolazak šefa CIA u Beograd. Prvi je čelnik najveće obaveštajne agencije na svetu koji je stigao na Balkan još od 2016. godine. Pre prestonice bio je u Sarajevu, a posle u Prištini gde se sastao sa prištinskim premijerom i predsednicom Aljbinom Kurtijem i Vljosom Osmani.

– Poseta šefa CIA i člana kabineta Bele kuće nesumnjivo uticajnog i moćnog Bernsa Beogradu obavijena je još uvek velom tajne. Nama ostaje da nagađamo o čemu je bilo reči na vrhu. Pošto nisu navedene teme razgovora, izgleda da je bilo reči o nekim konkretnim, osetljivim pitanjima (problemima) o kojima se smatra da je dobro da se bar za sada ništa ne saopštava a vreme će pokazati šta je – napominje Đukić.

Pročitajte još

I Diklić posebno izdvaja posetu Bernsa.

Da šef CIA dođe u Bosnu i onda kod nas, to baš ne biva svaki dan. To je čak daleko, daleko ređe nego poseta bilo kog državnika, uključujući i Makrona. Dakle, ima taj aspekt – dajte da taj mali kamičak u cipeli konačno rešimo, to Kosovo i tu BiH. E sad, da li će gospodin Vučić biti koristan, trenutno je očigledno ta pozicija, koristan u smislu, pa ima on litijum koji nama treba, sve je to manje više povezano. Znači neke male njegove gafove, male za njih, velike za nas, oni će progutati, ali će sigurno insistirati da se neće zaboraviti ni Kosovo, ni BiH, što je na kraju krajeva to je šef CIA i rekao – ističe Radomir Diklić.

Francuski predsednik prvi put je bio u zvaničnoj poseti Beogradu u julu 2019. godine kada su dve zemlje obeležile 180 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.



Izvor

Related posts

Đilas: Pitanje litijuma je razlog za raspisivanje izbora jer je vlast promenila stav

I kriminalci uključeni u promotivne aktivnosti pokreta „Kreni-promeni“

Brnabić odgovorila Đilasu: Najnovija ploča i kaseta opozicije – izbori zbog litijuma