Beogradski izbori: Ko su kandidati za gradonačelnika Beograda?


To što su gotovo sve stranke i koalicije istakle svoje kandidate za gradonačelnika ne znači da ne može da dođe do promene u poslednjem trenutku. Naime, po zakonu, gradonačelnik može biti svako od 110 odbornika u Skupštini grada Beograda.

Blic preporučuje

Naravno, prvi uslov da se to desi jeste formiranje većine od najmanje 56 odbornika u gradskom parlamentu. Da to nije toliko lako pokazali su decembarski izbori, nakon kojih niko nije napravio većinu, zbog čega su novi izbori raspisani za 2. jun.

Prema kladionicama, najviše šanse da postanu gradonačelnici nakon izbora imaju Aleksandar Šapić, Savo Manojlović i Dobrica Veselinović.

Blic“ predstavlja sve kandidate za gradonačelnika po redosledu na osnovu kojeg su njihove izborne liste proglašene.

Aleksandar Šapić

Dosadašnji gradonačelnik Beograda je treći put uzastopno kandidat SNS za prvog čoveka prestonice. Ovu funkciju je Šapić obavljao od 2022. godine, a trenutno je predsednik Privremenog organa grada Beograda do izbora nove gradske uprave.

Foto: Grad Beograd

Aleksandar Šapić

U lokalnoj politici je više od 15 godina, a u tri mandata je bio predsednik opštine Novi Beograd. Bio je dugogodišnji član DS do 2015. godine, da bi 2018. godine oformio svoj pokret SPAS koji se 2021. godine ujedinio sa SNS.

Šapić je i na izborima 2022. godine i na prošlim decembarskim izborima bio kandidat za gradonačelnika na listi SNS a sada, po treći put, učestvuje u istoj trci.

Željko Pantić

Pantić je po drugi put kandidat za gradonačelnika Ruske stranke, kao liste nacionalne manjine, pošto se u toj ulozi nalazio i na decembarskim izborima. Tada je lista Ruske stranke osvojila 0,39 odsto glasova i nije prešla cenzus.

Foto: screenshot

Željko Pantić (prvi s desna) je kandidat Ruske stranke za gradonačelnika Beograda

Inače, Pantić je master prava.

Petar Đurić

I Đurić je ispred svog udruženja građana „Ćale, ovo je za tebe“ po drugi put kandidat za gradonačelnika.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Petar Đurić skrenuo je pažnju na sebe na protestima tokom pandemije kovida

Đurić je skrenuo pažnju na sebe tokom julskih protesta 2020. godine u vreme pandemije korone kada se sukobio sa pripadnicima policije. Njegova izborna lista je na prethodnim izborima osvojila 0,47 odsto glasova i nije prešla cenzus.

Dejan Žujović

Još jedan kandidat za gradonačelnika koji je to bio i na decembarskim izborima, s tim što sada predvodi drugačiju listu.

Foto: Zoran Ilić / Ringier

Dejan Žujović je po drugi put kandidat za gradonačelnika Beograda

Na izborima krajem prošle godine Žujović je bio kandidat koalicije SDS-Dveri-Otete bebe, a sada nastupa, pre svega, kao predsednik udruženja „Pokret za sve moje ljude“. Pored tog udruženja na listi „Za zeleni Beograd – Kad ako ne sad“ se nalaze i pokreti „Udruženje pokreta zelenih Srbije“ i „Građanski pokret Srbije“.

Dušan Teodosijević

Kandidat je liste „1 od 5 miliona – Beogradski front – Ritam grada“.

Foto: Blic TV / Ringier

Dušan Teodosijević kaže da njegova lista ima plan za Beograd u 40 tačaka

Teodosijević je advokat po profesiji, a u intervjuu za „Blic TV“ je poručio da je bojkot „vid povlačenja“ i da je važno učestvovati u borbi.

Dobrica Veselinović

Jedan od lidera „Zeleno-levog fronta“ (ranije inicijative „Ne davimo Beograd“) više od 10 godina se u okviru ovog pokreta bavi gradskim temama, zbog čega je u dva navrata već bio ili prvi na listi ili kandidat za gradonačelnika.

Foto: Milan Ilić / Ringier

Dobrica Veselinović je bio nosilac beogradske liste „Srbija protiv nasilja“ na decembarskim izborima

Na decembarskim izborima Veselinović je bio nosilac beogradske liste „Srbija protiv nasilja“ (SPN), dok je kandidat te koalicije za gradonačelnika bio Vladimir Obradović.

Sada je situacija drugačija jer SPN ne izlazi u punom sastavu na izbore, jer su tri stranke iz tog saveza (SSP, Srce i Zajedno) odlučile da bojkotuju izbore u prestonici. Tako je Veselinović isplivao kao kandidat onih stranaka SPN (ZLF, Narodni pokret Srbije, PSG, Ekološki ustanak, DS i Novo lice Srbije) koji je oformio svoju izbornu listu pod nazivom „Biram borbu“.

Borislav Antonijević

Po drugi put je kandidat za gradonačelnika prestonice, pošto je to već bio na beogradskim izborima u aprilu 2022. godine na listi pokreta „Dveri“, koju je podržao Branimir Nestorović.

Foto: Strahinja Aćimović / Tanjug

Borislav Antonijević se priklonio Branimiru Nestoroviću nakon raskola u pokretu „Mi, glas iz naroda“

Pred izbore u decembru 2023. Antonijević je ušao u pokret „Mi – Glas naroda“ na čijem je čelu je bio Nestorović. Nakon dvostrukog raskola u tom pokretu, Antonijević je ostao uz Nestorovića, a zajedno su osnovali i novi pokret „Mi – Snaga naroda“.

Vladimir Gajić

Gajić je advokat i predsednik Narodne stranke koji je u politici još od devedesetih godina kada je, najpre, bio funkcioner SPO, a zatim i DS-a. Demokrate je napustio 1996. godine da bi gotovo dve decenije postao deo „Dosta je bilo“ Saše Radulovića. Ipak, ni tu se nije dugo zadržao pošto je prešao u Narodnu stranku gde je bio potpredsednik sve do ove godine kada je postao predsednik stranke.

Foto: Nebojša Raus / Ringier

Vladimir Gajić je po prvi put kandidat za gradonačelnika kao predsednik Narodne stranke

Inače, Gajić je član Krunskog kabineta, a od maja 2003. godine je deo i pravnog saveta Aleksandra Karađorđevića.

Gajić je još jedan u nizu kandidata za gradonačelnika koji se drugi put uzastopno nalaze u toj ulozi na izborima. Na prethodnim izborima njegova lista je osvojila 2,04 odsto glasova, a sada predvodi koaliciju Narodne stranke, Nove Srbije Velimira Ilića i pokreta „Živim za Srbiju“ Jovane Stojković.

Vasilios Proveleggios

Predsednik Građanske stranke Grka Srbije predvodi koaliciju manjinskih stranaka „Snaga“. Ni njemu nije prvi put da se kandiduje za gradonačelnika ispred ove koalicije samo što je poslednji put to bilo 2018. godine.

Foto: media centar / Ustupljene fotografije

Visilios Proveleggios je rođen u Kosovskoj Mitrovici

Proveleggios voli da istakne da je rođen u Kosovskoj Mitrovici, a koaliciju „Snaga“ čine sledeće manjinske stranke: Bošnjačka građanska stranka, Vlaška narodna stranka, Savez Jugoslovena, Savez za budućnost i razvoj, Stranka Crnogoraca i Građanska stranka Grka Srbije.

Miloš Mihajlović

Iako Unija Roma Srbije nije istakla kandidata za gradonačelnika pretpostavlja se da bi to mogao da bude predsednik te stranke Miloš Mihajlović bez obzira na to što je drugi na listi.

Foto: media centar / Ustupljene fotografije

Miloš Mihajlović je predsednik Unije Roma

Mihajlović je diplomirani organizacioni inženjer koji od 2003. godine načelnik odeljenja za primarni prihvat i reintegraciju povratnika po osnovu Sporazuma o readmisiji u Komesarijatu za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Inače, prvi na listi je Nenad Stojanović, preduzetnik.

Sveta

Nevidljivi kandidat za gradonačelnika Stranke pravde i pomirenja sve vreme kampanje krije identitet ispod kacige, a pritom nosi i plašt. U stilu naziva liste „Beograd je Svet(a)“ na njegovoj kacigi se nalaze zastave svih naroda koji žive u prestonici Srbije.

Foto: Ustupljene fotografije

Sveta sve vreme kampanje krije svoj identitet ispod kacige

Takođe, na predstavljanju javnosti u društvu lidera SPP-a Usamea Zukorlića imao je majicu kratkih rukava sa grbom Beograda.

Kako je rekao, njegova lista se zalaže, između ostalog, za umanjenje parking kazni, slobodan dan za vlasnike kućnih ljubimaca, trostruko uvećanje poreza na profit za kladionice, besplatno letovanje za prosvetne radnike i vaspitačice…

Savo Manojlović

Iako je sa svojim pokretom „Kreni – promeni“ prisutan u političkom životu Srbije već 2,5 godine, Savo Manojlović se prvi put se ove godine odlučio da učestvuje na izborima i to kao kandidat za gradonačelnika ispred ovog pokreta.

Foto: Aleksandar Barda / Fonet

Savo Manojlović po prvi put izlazi na izbore sa svojim pokretom „Kreni promeni“

Manojlović je skrenuo pažnju na sebe kao jedan od organizatora protesta protiv iskopavanja litijuma u dolini Jadra krajem 2021. godine. Međutim, sve vreme je odbijao da zvanično uđe u izbornu trku do ovih beogradskih i lokalnih izbora.

Njegov pokret „Kreni – promeni“ najavio je učešće i na lokalnim izborima u Novom Sadu, gde takođe ima kandidata za gradonačelnika.

Saša Radulović

Jedan od najupornijih političara u Srbiji koji zapažen rezultat na izborima nije ostvario još od 2016. godine kada se prvi put pojavio u trci za glasove kao bivši ministar privrede. Posle nekoliko izbornih neuspeha čak je i napustio funkciju predsednika „Dosta je bilo“ da bi se opet vratio na čelo stranke čiji je i bivši poslanik.

Foto: Snežana Krstić / Ringier

Saša Radulović ne odustaje od izbora iako nije prešao cenzus još od 2016. godine

Po prvi put je kandidat za gradonačelnika, a nije odustao od izbora iako u decembru u koaliciji sa SDS-om Borisa Tadića i grupom građana „Otete bebe“ nije prešao cenzus u Beogradu.

Radulović je radio i kao stečajni upravnik nekoliko preduzeća, ali i kao savetnik Asocijacije za mala i srednja preduzeća za poreski sistem.

Branko Pavlović

Narodni poslanik koji je po prvi put kandidat za gradonačelnika ispred liste „Mi, glas iz naroda“ koju čini deo raspolućenog istoimenog pokreta. Taj pokret na prethodnim decembarskim izborima je predvodio praktično Branimir Nestorović.

Foto: Mitar Mitrović / Ringier

Branko Pavlović predvodi deo pokreta „Mi, glas iz naroda“ koji se suprotstavio Branimiru Nestoroviću

Inače, Pavlović je bio direktor Agencije za privatizaciju sa možda i najkraćim stažom na toj funkciji. Takođe, bio je i član Saveza komunista do Osme sednice.



Izvor

Related posts

Četnici i partizani i dalje dele narod u Srbiji: „Rehabilitacija ne znači da neko nije ratni zločinac“

Aljbin se vodi načelima fašističke propagande

Fon der Lajen sa liderima Zapadnog Balkana: Radimo na približavanju ekonomija