Berlinski proces slavi danas 10. rođendan na samitu: „Važno je da se uopšte razgovara“


Vesti

Politika

Berlinski proces slavi danas 10. rođendan na samitu: „Važno je da se uopšte razgovara“

Berlinski proces obeležava deseti rođendan kao platforma za saradnju Zapadnog Balkana i EU

Nemačke diplomate očekuju prekretnicu u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta na samitu

Nekadašnji ambasador i savetnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićević kaže da je Berlinski proces, čiji se jubilarni samit održava danas, veliki iskorak za region, ali da se od politike proširenja očekivalo više. Nemačke diplomate, međutim, danas očekuju svojevrsnu prekretnicu u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta.

Foto: Mladen Šurjanac / RAS Srbija

Ognjen Pribićević

Centar zapadnobalkanskih zemalja biće danas u Berlinu. Berlinski proces, pokrenut 2014. godine kao platforma za jaču saradnju Zapadnog Balkana i Evropske unije, obeležava deseti rođendan. Da li će to biti samo „proslava“ ili prekretnica na evropskom putu zemalja regiona?

Blic preporučuje

Ognjen Pribićević, nekadašnji ambasador u Nemačkoj i Velikoj Britaniji i naučni savetnik Instituta društvenih nauka, rekao je u Jutarnjem programu da je prva i najvažnija stvar da se uopšte razgovara u tom formatu, posle ratova devedesetih godina.

– To je veliki iskorak. Vidimo, tu su napravljeni neki konkretni koraci, posebno kad su u pitanju mladi, diplome, roming, mada se on stavlja i u kontekst i format nekih drugih organizacija i projekata. Ali nije to malo, imajući u vidu ono šta smo imali ranije. Ono što je svakako, s druge strane, isto tako tačno jeste da se mnogo više očekivalo ne samo od ovog formata nego i od proširenja – ukazuje Pribićević.

Berlinski proces, prema njegovoj oceni, u suštini je želja Evrope, pre svega Nemačke i Francuske, da održe momentum u politici proširenja.

„Najgora moguća stvar da rat u Ukrajini prolongira proces“

Najgora moguća stvar bila bi kada bi sukobi u Ukrajini i na Bliskom istoku prolongirali taj proces, smatra Pribićević i ističe nepostojanje strategije već najmanje dve decenije.

Foto: Shutterstock / RAS Srbija

Evropa je neki svoj vrhunac davno prošla, još pre nekoliko decenija i polako ona se nalazi u jednoj ozbiljnoj dekadenciji, jednom ozbiljnom problemu, sa vrlo bitnim i velikim problemima. Pogledajte samo krizu sa migracijama. Pogledajte krizu oko pitanja o kojima će sada sa Amerikom biti puno konflikata, koliko se ulaže u odbranu, kriza sistema vrednosti. Ali to je sve prirodno i normalno. Civilizacije idu gore-dole. U tom smislu, Evropa jeste u krizi, ali Evropa je i dalje centar sveta za sve ljude – zaključuje Pribićević.

Nemačke diplomate očekuju prekretnicu

Jubilarni samit Berlinskog procesa se među nemačkim diplomatama dočekuje sa izvesnom dozom zadovoljstva jer, kako kaže šefica diplomatije Analena Berbok, uspeli su da razmrse čvor u primeni Sporazuma o slobodnoj trgovini na Zapadnom Balkanu, odnosno CEFTA sporazuma, kaže dopisnik RTS-a Nenad Radičević.

Po svemu sudeći, očekuje se i da bude potpisano, odnosno ozvaničeno, još nekoliko, čak desetak sporazuma koji su protekle tri godine prištinske blokade bili već spremljeni, ali zapravo u okviru CEFTA sporazuma nikad nisu realizovani zbog blokade Prištine.

Među nemačkim diplomatama se može čuti da to neće biti običan rođendan procesa, nego svojevrsna prekretnica.

Kako kažu, to bi moglo da donese novi zamajac u stvaranju zajedničkog regionalnog tržišta kao stepenika ka učešću celog Zapadnog Balkana u zajedničkom evropskom tržištu.

(RTS)



Izvor

Related posts

„TO ŠTO JE ĐILAS RADIO DOK JE BIO NA VLASTI, TO BI UMELA SVAKA BUDALA“: Brnabićeva odgovorila Đilasu!

To bi umela svaka budala, ali retko ko bi takvu bahatost sebi dozvolio

Hrvatima su Srbi i danas glavni problem, to je ta opsesija