Bivši premijer Letonije Valdis Dombrovskis kandidat za komesara za proširenje EU


Vesti

Politika

Bivši premijer Letonije Valdis Dombrovskis kandidat za komesara za proširenje EU

Kako ove nedelje prenose evropski mediji, aktuelni potpredsednik Evropske komisije i bivši premijer Letonije Valdis Dombrovskis mogao da bude sledeći komesar za proširenje. O ovome je najpre u utorak izvestio nemački Velt, a u današnjem tekstu i briselski Politiko.

Foto: AA/ABACA / Profimedia

.

Prema informacijama Velt-a, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstaviće sastav nove Evropske komisije do kraja nedelje, a ona bi trebala da sadrži četiri “izvršna potpredsednika”. Jedan od njih bi bio Valdis Dombrovskis, a njegov mandat bi pokrivao “proširenje i obnovu Ukrajine”.

Blic preporučuje

I briselski Politiko vidi Dombrovskisa kao potencijalnog komesara za odbranu ili proširenje. Ovaj medij ističe da je stvaranje funkcije zasebnog komesara za proširenje odraz povećanog značaja ove oblasti za Evropsku uniju.

Aktuelni komesar za proširenje Oliver Varhelji nije bio potpredsednik Evropske komisije, a takođe se bavio politikom susedstva EU, koja pokriva zemlje koji nisu kandidati, piše „European Western Balkans“ (EWB).

Član Evropske komisije od 2014. godine

Valdis Dombrovskis već ima značajno iskustvo u Evropskoj komisiji, čiji je član postao 2014. godine. Za vreme mandata Žana Kloda Junkera, od 2014. do 2019, Dombrovskis bio je evropski komesar zadužen za evrozonu, društveni dijalog, finansijske usluge i tržište kapitala.

Foto: Andy Wong / Tanjug/AP

Valdis Dombrovskis

U prvoj Komisiji Ursule fon der Lajen, od 2019. do 2024. godine, Dombrovskis je bio “izvršni potpredsednik za ekonomiju koja radi za ljude”, što je portfelj koji je pokrivao oblasti za koje je bio zadužen i u prethodnoj Komisiji – ekonomska i monetarna unija i socijalna prava – a tokom mandata Komisije pod njegovu nadležnost došla je i važna oblast trgovine.

Premijer Letonije od 2009. do 2014. godine

Dombrovskis je bio premijer Letonije od 2009. do 2014. godine, a pre toga je bio poslanik u Evropskom parlamentu. Osnivač je partije Jedinstvo, koja je trenutno deo vladajuće koalicije u Letoniji. Ova partija je deo demohrišćanske Evropske narodne partije (EPP), koja je na izborima za Evropski parlament u junu ove godine osvojila prvo mesto.

(EWB)



Izvor

Related posts

Sa ponosom gledamo na snagu i posvećenost svakog pripadnika Vojske Srbije

Na prikazu „Zastava 2024“ se videla opremljenost, moral i patriotizam srpskih vojnika

Najbolje da budu sami i da niko ne može da im odgovori