Branko Branković o Vučićevom nastupu u Generalnoj skupštini UN


Vesti

Politika

Branko Branković o Vučićevom nastupu u Generalnoj skupštini UN

  • Predsednik Srbije Aleksandar Vučić glavnu temu obraćanja posvetio Kosovu
  • Vučić je uputio kritike na račun woke pokreta i istakao da Srbija neće žrtvovati tradicionalne vrednosti

U Njujorku je u toku Generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj se okupilo više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Foto: Ministarstvo spoljnih poslova Srbije / Tanjug

.

Uoči Generalne skupštine UN Vučić je rekao da će glavna tema njegovog obraćanja biti Kosovo.

Blic preporučuje


PRITVORENIKU DONEO MARIHUANU U ZATVOR Uhapšen muškarac u Beogradu: Evo koliko novca je uzeo za „uslugu“


GODIŠNJICA BANJSKE Kako žive Srbi godinu dana kasnije: „Selo je opustošeno, jedno domaćinstvo je ostalo“ (VIDEO)

Nekadašnji diplomata i ambasador pri Ujedinjenim nacijama Branko Branković govori o tome kakve poruke očekuje i koliko Vučićevo obraćanje može da utiče na dalja dešavanja na tom području?

– Ovo je izvandredna prilika da u sklopu svega toga, pre svega tog novog međunarodnog politika koji se sprema, jasno i glasno stavi do znanja šta je to što je postojeći međunarodni porodak koga više nema uradio što nije trebalo i što je bilo protivno poveđuju Ujedinjenih nacija.

Prema tome to je, šta naše stanovišta, to je vezano pre svega za Kosovo i Metohiju, a to je bombardovanje bez odluke Saveta bezbednosti i svega onoga što se u ovom trenutku događa uz pokroviteljstvo onih koji stoje iza vlasti u Prištini – rekao je Brnković.

Kako biste ocenili izlaganje predsednika Vučića na Samitu o budućnosti u kom je uputio kritike na račun woke pokreta i poručio da je Srbija moderna zemlja, ali da nije spremna da žrtvuje sopstvene tradicionalne vrednosti. Kome je upućena ta poruka?

– Te poruke su praktično poslate svima. Ko god planira i misli da će tradicionalne vrednosti koje Srbi neguju, da nateraju Srbe da promene tako nešto, od toga nema ništa. Prema tome, to je svima onima koji po bilo kom osnovu hoće tu stvar da zamene. I zato kažem, i taj deo će biti deo svega ovoga što se događa oko novog međunarodnog poretka. Ovo je sad, videćete, biće prilike da se čuje i vidi, ovo je toliko značajno preloman moment u međunarodnim zbivanjima, da mi još uvek nismo toga svesni.

Glavna tema skupa u Njujorku je Pakt za budućnost. Šta on zapravo predstavlja i hoće li biti usvojen budući da je Grupa 77 zemalja u razvoju podnela primedbe, a da se Rusija usprotivila usvajanju tog dokumenta?

– Rusija je to najavila zato što je odbijen njihova amandman, a njihov amandman je glasio zabrana mešanja u unutrašnje stvari zemalja. Ne možete vi da glasate za nešto kada tako važana mandman nije prihvaćena. Kako mogu da glasam onda za tu rezoluciju? Prema tome, ja se ne iznenađujem se što će glasati eventualno protiv, ali mislim da će veliki broj zemalja ipak glasati za ovo, jer glavne teme na tom samitu su dve – ekonomski razvoj, i to pre svega zemalja u razvoju, i drugo mir i međunarodna bezbednost.

Predsednik Vučić je najavio niz bilateralnih sastanaka. Da li je ovo prilika za najavljivanu diplomatsku ofanzivu i šta Srbija može da očekuje od tih sastanaka?

– Videli ste da smo otvorili još neke diplomatske odnose kao što je Gvajana, koju je potpisao ministar spojenih poslova. Prema tome, prilika je u tim razgovorima za sve moguće, i bilateralnu staradnju, a i da se prezentira ono što će biti jednog dana u tom novom iznarodnom podatku na dnevnom redu. A naravno, pre svega da se ova stvar vezano za rezoluciju 12.44 o Kosovu primeni.



Izvor

Related posts

Mileta Slankamenac zapao u teško psihičko stanje

Težak položaj Srba na Kosovu: Spektakularna akcija srpske dijaspore u Njujorku

Nacionalna izdaja je reći da je vlast u Beogradu bila odgovorna za bombardovanje Srbije