Brnabić najavila parlamentarnu komisiju o litijumu: Javni dijalog i saslušanja, pa onda u plenum


Vesti

Politika

Brnabić najavila parlamentarnu komisiju o litijumu: Javni dijalog i saslušanja, pa onda u plenum

Predsednica Skupštine Ana Brnabić rekla je očekivala da o Deklaraciji bude više reči, jer se radi o istorijski značajnom dokumentu. Što se tiče litijuma, Brnabićeva kaže da će tražiti od opozicije da spusti loptu, i poziva sve parlamentarne grupe da razgovaraju o toj temi.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Tan2024-07-2511251362 7

– Želim da formiram parlamentarnu komisiju, jer Srbija ima veliku šansu – rekla je predsednica parlamenta za RTS.

U Skupštini Srbije u toku je prvo vanredno zasedanje u 14. sazivu. Pred poslanicima je 60 tačaka dnevnog reda, između ostalog, raspravlja se i o Deklaraciji o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda.

Brnabić je rekla da je očekivala da o Deklaraciji bude više reči, jer je reč o istorijski značajnom dokumentu.

– Ratifikovala ga je skupština Republike Srpske. To je deklaracija o zaštiti nacionalnih prava srpskog naroda. Taj dokument govori o svemu što treba da uradimo za nas kao srpski narod, a ne protiv nekog – istakla je ona, dodavši da „tim dokumentom vraćamo se na nasušnu potrebu da imamo mir i stabilnost i poziva se na poštovanje Dejtonskog sporazuma“.

Kaže da je „to bio važan trenutak da pričamo o tome i da pokažemo sabornost u parlamentu“, dodavši da „postoje opozicione poslaničke grupe koje su najavile da neće glasati“.

Istakla je da je u dogovoru sa predsednikom Aleksandrom Vučićem, na dan održavanja Svesrpskog sabora pozvala poslanike opozicije da se pridruže na koktelu, i da su neki došli a neki nisu, što govori koliko je potrebna Deklaracija i da uložimo napor da radimo na jedinstvu.

Žestoke rasprave u parlamentu

Osvrnula se i na raspravu u parlamentu koja traje već tri dana, rekavši da se svašta moglo čuti, između ostalog i uvredljive reči, rasprava o litijumu…

– Ja ću nastojati da napravimo javno slušanje na tu temu. Moj izazov je u tome što je na ovu temu teško naći odgovorne ljude koji su apolitični, jer ih odmah svrstavaju na neku stranu – rekla je Brnabićeva.

Foto: Rade Prelić / Tanjug

Skupština Srbije

Kako kaže, „uspeli smo da ispolitizujemo ovu temu i da podelimo javnost“, dodavši da će „moliti opoziciju da spustimo loptu“.

– Javni dijalog, javna slušanja, pa onda u plenum i to je moj plan. Na tome radim nedeljama – istakla je Brnabićeva.

Rekla je da poziva sve parlamentarne grupe, „ako su zaista zainteresovani za ovu temu da napravimo parlamentarnu komisiju koja će imati neki vrstu nadzora, da pozovemo eksperte, a da ne rizikujemo da Srbija bude zemlja koje će biti izvor stabilnosti i ključni izvoznik u Evropi“.

Prosečna plata da pređe 1.000 evra

Na kraju je navela da je prosečna plata prešla značajnu tačku, od 100.000 dinara, što je pokazalo da se naporni rad isplati.

– Sledeći korak je da prosečna neto plata pređe 1.000 evra – rekla je Brnabićeva, koja je poželela je sreću Olimpijcima u Parizu.

(RTS)



Izvor

Related posts

Uživo: Prikaz sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja

Šolakovci u žestokoj kampanji protiv vojnog roka i jačanja srpske vojske!

Prikazu sposobnosti Vojske Srbije „Zastava 2024“ u Batajnici: Migovi u niskom letu nad Beogradom, razorni dronovi, evo svih detalja